Σε συνέχεια της Στάσης Εργασίας που πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή 23 Απρίλη από τις 08:00 έως τις 12:00 η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας διαμαρτυρόμενη για την δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα τμήματα ευθύνης της Παθολογικής Κλινικής εξαιτίας της πανδημίας covid-19, η Βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλλε σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.

Με την Ερώτησή της ενημερώνει τον Υπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές δομές της ΠΕ Πέλλας καθώς το ιϊκό φορτίο στην ΠΕ Πέλλας συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα αυξημένο και τον ρωτά για τις προθέσεις του:

(1) να προχωρήσει σε μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών καθώς και σε προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις κρίσιμες ειδικότητες (αναισθησιολόγων, εντατικολόγων, πνευμονολόγων, παθολόγων και γενικών γιατρών) ώστε να ενισχυθούν οι υγειονομικές δομές του Νομού (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ) και να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες εξαιτίας και των νοσηλευομένων με covid-19,

(2) για άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ για την αναγκαία  στελέχωσή του με μόνιμα πληρώματα που θα διαθέτουν γιατρούς ειδικά εκπαιδευμένους στα έκτακτα περιστατικά,

(3) για απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης και χορήγησης φαρμάκων που η έγκαιρη χορήγηση τους μπορεί να αποβεί σωτήρια για τους ασθενείς με covid-19 και

(4) να διερευνήσει την ένταξη των εργαζομένων στις νοσοκομειακές δομές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

 

Αθήνα, 23 Απριλίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: «Mέτρα ενίσχυσης των Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών καθώς και των λοιπών υγειονομικών δομών της Π.Ε. Πέλλας»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Βιώνοντας το τρίτο κύμα της πανδημίας το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, η κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητας Πέλλας, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών καθώς και στις λοιπές  υγειονομικές δομές έχει γίνει ανυπόφορη.

Στο νοσοκομείο Γιαννιτσών νοσηλεύονται αυτή την περίοδο πέραν των 80 ασθενών με covid-19, με τη ΜΕΘ του νοσοκομείου να παρουσιάζει πληρότητα 100% εδώ και πολλές εβδομάδες και τη διαδικασία των διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία να έχει ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων κλινικών του, καθώς και της εφημεριακής λειτουργίας του νοσοκομείου.

Οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό του Νοσοκομείου Γιαννιτσών εδώ και καιρό  έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους, αφού τόσο η Παθολογική Κλινική, όσο και η ΜΕΘ του νοσοκομείου, αντιμετωπίζουν το τρίτο κύμα της πανδημίας με μειωμένο ιατρικό προσωπικό.

Στο νοσοκομείο της Έδεσσας νοσηλεύονται αυτή την περίοδο πέραν των 30 ασθενών με covid, στην ΜΕΘ νοσηλεύονται δύο ασθενείς με covid και ένας στην ΜΑΦ.

Από την άνοιξη του 2020, δηλαδή κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος τής πανδημίας, η Ένωση των Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας είχε επιδώσει σχετικό Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό, προειδοποιώντας παράλληλα για τους κινδύνους του επερχόμενου δεύτερου και τρίτου κύματος και καταθέτοντας  συγκεκριμένες προτάσεις.

 

Ωστόσο, περιγράφοντας την κατάσταση στις υγειονομικές δομές της ΠΕ Πέλλας σήμερα, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση,  παρά τις εκκλήσεις των υγειονομικών από την αρχή της πανδημίας, δεν έκανε σχεδόν τίποτα. Δεν ανέπτυξε νέες κλίνες ΜΕΘ στα δύο Νοσοκομεία, με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς να παραμένουν σε απλή κλίνη κάτω από  δύσκολες συνθήκες για πολλές ώρες μέχρι να βρεθεί κλίνη σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου.

Οι κενές θέσεις γιατρών στις κρίσιμες ειδικότητες  για την αντιμετώπιση της πανδημίας (αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί κλπ) στα δύο Νοσοκομεία είναι πολλές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιπλέον η καθυστέρηση πέραν του 10ημέρου που παρατηρείται στην έγκριση φαρμάκων κατά της covid-19 έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση της νόσου.

Επιβαρυντικό σε όλα αυτά είναι το ιϊκό φορτίο στην Π.Ε. Πέλλας, το οποίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, «τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην ΠΕ Πέλλας το τελευταίο τριήμερο 17,18 και 19 Απριλίου  είναι πενήντα τέσσερα».

 

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

 

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών καθώς και σε προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις κρίσιμες ειδικότητες (αναισθησιολόγων, εντατικολόγων, πνευμονολόγων, παθολόγων και γενικών γιατρών) ώστε να ενισχυθούν οι υγειονομικές δομές του Νομού (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ) και να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες εξαιτίας και των νοσηλευομένων με covid-19;

 

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ για την αναγκαία στελέχωσή του με μόνιμα πληρώματα που θα διαθέτουν γιατρούς ειδικά εκπαιδευμένους στα έκτακτα περιστατικά;

 

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης και χορήγησης φαρμάκων που η έγκαιρη χορήγηση τους μπορεί να αποβεί σωτήρια για τους ασθενείς με covid-19;

 

  1. Προτίθεστε να διερευνήσετε την ένταξη των εργαζομένων στις νοσοκομειακές δομές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα;

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη