«Θα θέσουν οι πρόεδροι των Ευρωπαϊκών Θεσμών, τα προφανή ελλείμματα της Τουρκίας, για τη λειτουργία της Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο που αντιβαίνουν τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης;»
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης λόγω της επικείμενης επίσκεψης στην Άγκυρα των προέδρων των Ευρωπαϊκών Θεσμών, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συναντηθούν με τον Τούρκο πρόεδρο για να συζητήσουν την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων τους κατέθεσε σχετική ερώτηση.
Με την ερώτηση του, τους ζητά να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων αφενός τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αμφισβήτησης της Συνθήκης του Μοντρέ και της Συνθήκης της Λωζάννης που κατέστη ευρωπαϊκό κεκτημένο μετά την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της τροπολογίας που είχε καταθέσει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Και αφετέρου το καταφανές έλλειμμα σεβασμού της Τουρκίας στις αρχές της Δημοκρατίας, στο Κράτος Δικαίου, στα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα και στο Διεθνές Δίκαιο που αντιβαίνει τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Την Τρίτη 6 Απριλίου πρόκειται θα επισκεφθούν την Άγκυρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προκειμένου να συναντηθούν με τον Τούρκο πρόεδρο και να συζητήσουν την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δήλωσε ότι η Άγκυρα μπορεί με ένα απλό προεδρικό διάταγμα να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ, μία διεθνή συνθήκη που ρυθμίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου. Μία δήλωση που έρχεται σε συνέχεια των τουρκικών προσπαθειών να αμφισβητήσουν μία ακόμη διεθνή συνθήκη, τη Συνθήκη της Λωζάννης που έχει καταστεί ευρωπαϊκό κεκτημένο με απόφαση του Ε.Κ. Ενώ σήμερα Δευτέρα ήδη έχουν ξεκινήσει συλλήψεις απόστρατων ναυάρχων που με επιστολή τους τέθηκαν ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση για τις αναφορές της για τη Συνθήκη του Μοντρέ.
Πριν δύο εβδομάδες με απόφαση του Τούρκου προέδρου η Τουρκία απέσυρε την υπογραφή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αποτροπή της βίας κατά των γυναικών.
Πρόσφατα, επίσης, οι δικαστικές αρχές ζητούν να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP που είναι σήμερα το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της Τουρκίας και να επιβληθεί πολιτική απαγόρευση για πέντε χρόνια σε τουλάχιστον 600 μέλη του κόμματος. Ο συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς παραμένει σε φυλακές υψίστης ασφαλείας εδώ και πέντε χρόνια την ίδια ώρα που πολλοί δήμαρχοι που εξελέγησαν κάτω από τη σημαία του HDP έχουν παυτεί και μία σειρά βουλευτών και στελεχών του είτε αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες είτε έχουν ήδη οδηγηθεί στη φυλακή.
Όλα τα παραπάνω προκαλούν μεγάλη ανησυχία για το αν η Τουρκία που αποτελεί ένα ευνομούμενο κράτος που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται πραγματικά τις αρχές της Δημοκρατίας, τα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου και το Διεθνές Δίκαιο.
Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι «27» κάλεσαν την Τουρκία να απέχει από νέες προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και να επιδείξει εποικοδομητική στάση συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεων με αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταματήσει τη θετική προσέγγιση και θα διακόψει τα μέτρα συνεργασίας.
Η Τουρκία αν και παραμένει μία υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα συνεχίζει να μην σέβεται τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Θα τεθούν όλα τα ανωτέρω στην επικείμενη συνάντηση των προέδρων του Συμβουλίου και της Επιτροπής με τον Τούρκο πρόεδρο;»