Ο καλλωπισμός της γατούλας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.
Οι γάτες καθαρίζονται τακτικά μόνες τους, είναι δηλαδή αρκετά ανεξάρτητες και στον τομέα του καλλωπισμού. Επίσης δεν αγαπούν το νερό και πολλές φορές η απόπειρα να τις λούσετε μπορεί να εξελιχθεί σε μια δυσάρεστη εμπειρία τόσο για εσάς όσο και για την ίδια την γάτα.

Το πόσο θα αποδεχτεί η γάτα σας τον καλλωπισμό που θα της προσφέρετε εξαρτάται από την ράτσα της, την ιδιοσυγκρασία της, την ηλικία της αλλά και το που ζούσε πριν από το σπίτι. Εάν έχετε υιοθετήσει μια γατούλα από κάποιο καταφύγιο ή από τον δρόμο πολύ πιθανό να μην έχει μάθει ή να μην μπορεί να εκπαιδευτεί σωστά ώστε να μπορείτε να την κάνετε μπάνιο ή να την χτενίσετε.
Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε να παρέχετε φροντίδα και περιποίηση σε ένα γατάκι τόσο πιο εύκολο θα είναι να δεχτεί το νερό ή την βούρτσα για το τρίχωμά της.
Μερικές ράτσες γάτας, εκπαιδεύονται και συνηθίζουν ακόμα και τον καλλωπισμό από τον κομμωτή ζώων.
Τι μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα pet shop
Τα περισσότερα εξειδικευμένα καταστήματα διαθέτουν μεγάλη ποικιλία από προϊόντα και σίγουρα θα βρείτε τα κατάλληλα εργαλεία και προϊόντα για την περιποίηση της γατούλας σας.
Το πρώτο που πρέπει να σκεφτείτε, και ίσως να δημιουργήσετε μια λίστα , είναι τι χρειάζεται το τρίχωμα, τα πέλματα, τα αυτιά ή τα νύχια της γάτας. Ανάλογα την φυλή της γάτας αλλά και την συμπεριφορά της μπορεί να μην έχει ανάγκη από συχνό βούρτσισμα ή μπάνιο.
Εάν χρειάζεστε μια βούρτσα, επιλέξτε μια καλής ποιότητας βούρτσα που θα χτενίζει καλά το τρίχωμά της χωρίς να την γδέρνει ή να την τραβάει. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε υλικά αλλά και σε τιμές. Μπορείτε να βρείτε διπλή όψης, ξύλινες, με φυσική τρίχα ή νάιλον, μικρές ή μεγάλες, ακόμα κα βούρτσες για απομάκρυνση ψύλλων.

Στην λίστα σας πολύ πιθανό να υπάρχει και ένα καθαριστικό. Μπορείτε να βρείτε σαμπουάν, αφρούς για στεγνό καθάρισμα και μαντηλάκια. Επιλέξτε το κατάλληλο για την γατούλα σας χωρίς να κάνετε υπερβολές. Τα μαντηλάκια είναι μια καλή λύση για να καθαρίζετε τα πόδια της γατούλας σας. Μια σπιτόγατα δεν έχει ανάγκη από εξτρά καθαριότητα στα πέλματα, αλλά εάν έχετε κήπο ή αυλή τα μαντηλάκια θα σας χρειαστούν για ένα γρήγορο πέρασμα κατά την είσοδο στο σπίτι.
Αφρός ή σαμπουάν; Δεν υπάρχει καλύτερη ή χειρότερη επιλογή. Εάν η γατούλα σας δέχεται το νερό, επιλέξτε ένα σαμπουάν κατάλληλο για ψιψίνες. Εάν αποφεύγει κάθε επαφή με το νερό αλλά χρειάζεται καθαρισμό επιλέξτε αφρό για στεγνό καθάρισμα. Ο αφρός είναι κατάλληλος για τα ζώα, και επειδή είναι leave – in δεν υπάρχει πρόβλημα εάν γλείψει το τρίχωμά της.
Ο νυχοκόπτης ίσως να είναι περιττός εάν έχετε πολλά παιχνίδια ή αυλή με δέντρα όπου η γάτα σας λιμάρει μόνη της τα νύχια της.
Ακόμα, μπορεί να βρείτε και οδοντόβουρτσες. Είναι σίγουρα πολύ εξεζητημένη μορφή καλλωπισμού αλλά συνίσταται για γάτες με στοματικά προβλήματα, π.χ. ουλίτιδα. Στην κατηγορία περιποίησης του στόματος θα βρείτε οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες και μαντηλάκια καθαρισμού για τα δόντια.
Φυσικά και υπάρχουν τα κατάλληλα προϊόντα για την περιποίηση των ματιών, των αυτιών αλλά και των πελμάτων. Θα βρείτε καθαριστικά για γύρω από την περιοχή των ματιών – όχι φαρμακευτικές σταγόνες – ,που θα κρατήσουν τα ματάκια της καθαρά χωρίς δυσχρωμίες και βρωμιές. Επίσης υπάρχουν μπαλμ καταπραϋντικά για τα πέλματα και καθαριστικά για τα αυτιά.
Η περιποίηση της γατούλας μας είναι σημαντική όταν πρόκειται για την υγεία της. Τα καθαρά μάτια, τα κομμένα νύχια και το καθαρό τρίχωμα δεν είναι πολυτέλεια. Αφιερώστε τον πρέποντα χρόνο για την φροντίδα της, ξεκινώντας από όταν είναι σε νεαρή ηλικία. Αυτές οι ώρες που θα περάσετε μαζί, όταν για παράδειγμα την χτενίζετε, θα σας δέσουν πιο πολύ και θα την κάνετε να εξοικειωθεί ακόμα περισσότερο.

 

Το άρθρο για την περιποίηση της γάτας έχει επιμεληθεί η ομάδα της ιστοσελίδας για κατοικίδια ζώα – Allaboutpets.gr, ευχαριστούμε το edessanews για την συνεργασία!