ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΔΕΣΣΑΣ/ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

 

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021

ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

 

 

Συμπολίτες και Συμπολίτισσες,

 

Η Εργατική Πρωτομαγιά, ως παγκόσμιο και διαχρονικό σύμβολο των αγώνων των εργαζομένων για εργασία με αξιοπρεπείς όρους και αμοιβή, για συνδικαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα παραμένει και σήμερα ισχυρό στις συνειδήσεις μας. Σήμερα, 135 χρόνια από την 1η του Μάη του 1886 στο Σικάγο των Η.Π.Α και 85 χρόνια από τη δική μας ματωμένη Πρωτομαγιά της Θεσσαλονίκης του 1936 αναδεικνύεται και δραματικά επίκαιρο. Οι κατακτήσεις των εργαζομένων, τα εργασιακά μας δικαιώματα πλήττονται συθέμελα από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική βαρβαρότητας της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη που δρα ως εντολοδόχος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων της επιχειρηματικής εξουσίας. Πάντα με τη συνδρομή των καθεστωτικών μηχανισμών προπαγάνδας στους οποίους έχουν εξελιχθεί τα περισσότερα από μεγάλα Μ.Μ.Ε.

  Μέσα λοιπόν σε πρωτοφανείς συνθήκες υγειονομικής κρίσης και της κοινωνικής αποστασιοποίησης  που προκαλεί, επιχειρείται και η επιβολή ενός ιδιότυπου πολιτικού και εργασιακού εγκλεισμού της ελληνικής κοινωνίας. Με τo ν/σ που πρόκειται να φέρει άμεσα στη Βουλή η ΝΔ υπόσχεται την εκθεμελίωση όλων των εργασιακών και συνδικαλιστικών κατακτήσεων και την ολοκλήρωση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου την τριετία 2012-2014.

Μερικές μόνο από τις προβλεπόμενες “μεταρρυθμίσεις”:

  1. 1. Υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων και παράλληλα υιοθέτηση των Ατομικών Συμβάσεων.
  2. Ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σύμφωνα σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Κατάργηση 8ωρου, με εργασία λάστιχο διάρκειας 30-50 ωρών την εβδομάδα (6ωρης έως 12ωρης απασχόλησης), με συνδυασμό “ευέλικτης” εργασίας πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής ή τηλεργασίας
  3. Εργαζόμενοι σε εποχικές δραστηριότητες θα δουλεύουν μέχρι 10 ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και για 6 ώρες για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, με ατομικές συμβάσεις εργασίας
  4. 4. Εκτίναξη στις 150 ώρες των επιτρεπόμενων υπερωριών σε όλους τους κλάδους, που είτε θα πληρώνονται, είτε θα καλύπτονται με χορήγηση άδειας μέσα στο εξάμηνο
  5. 5. Απαξίωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
  6. Επιβάλλονται ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα συνδικάτα για όλα τα θέματα: κήρυξη απεργιών, συνελεύσεων και αρχαιρεσιών

Συμπέρασμα:   Επιστροφή στη βαρβαρότητα.

Μεταρρύθμιση στην εργασία για τον πρωθυπουργό που αντιλαμβάνεται τον εργαζόμενο ως έναν “εξαρτημένο από το μισθό ” είναι η γενικευμένη απορρύθμιση της με τους όρους που επιβάλλει η Αγορά. Υποαπασχόληση, φθηνή, ελαστική. Εργαζόμενοι αναλώσιμοι, βορά στην απληστία του κέρδους.

Συνδημότες και συνδημότισσες

Σήμερα  το δικαίωμά μας στην εργασία με όρους αξιοπρέπειας προσβάλλεται βάναυσα,  οι νέοι και οι νέες δοκιμάζονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση.  Η νεοφιλελεύθερη εκδοχή της ελευθερίας και της ισότητας επιτάσσει τον χωρίς κανένα περιορισμό αγώνα επικράτησης του ενός έναντι των άλλων και τη θεσμοθέτηση των κοινωνικών ανισοτήτων απειλώντας έτσι την κοινωνική συνοχή. Σήμερα λοιπόν ο αγώνας μας ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα είναι δίκαιος και γι αυτό θα πετύχει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η Οργάνωση Μελών Έδεσσας-Βεγορίτιδας σας καλεί σε ένα ενωτικό πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο ενάντια στη βαρβαρότητα της κυβερνητικών επιλογών στην εργασία με την πεποίθηση ότι, όταν διακυβεύονται τα θεμελιακά για την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση δικαιώματα που την καθιστούν υπέρτατη αξία, τότε οι πολιτικές και κομματικές διαφορές και αντιπαραθέσεις των πολιτών και των κομμάτων μπορούν και πρέπει να υπερβαίνονται. Άλλωστε εμείς, οι κάτοικοι της Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής της είμαστε φορείς πλούσιας παράδοσης εργατικών/αγροτικών αγώνων και έχουμε βιώματα της αποβιομηχάνισης, της οικονομικής συρρίκνωσης και της ανεργίας που έπληξε και πλήττει την περιοχή μας.

Διατηρούμε ζωντανή στη μνήμη μας τους αγώνες των εργαζομένων που συμβολίζει η Εργατική Πρωτομαγιά και την τιμούμε συμμετέχοντας με τη σειρά μας στους νέους αγώνες που ανοίγονται εμπρός μας. Το χρωστάμε όχι μόνο σε μας αλλά και στις επερχόμενες γενιές!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΜΑΗ

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΖΗΤΩ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΕΔΕΣΣΑΣ/ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ