Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Έδεσσας Μπάμπη Τσιτσάγκα, βρέθηκε έξω από την πύλη του Νοσοκομείου Έδεσσας, καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό να οργανώσουν την πάλη τους χωρίς καμία καθυστέρηση, για την προάσπιση της υγείας και της ζωής μας.
Στην ανακοίνωση τους, τόνισαν:
Με την πανδημία να είναι ακόμα εδώ και το νομό Πέλλας να παραμένει στο «βαθύ κόκκινο», ο λαός συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την υγεία και τη ζωή του. Παράλληλα, μετράει τις συνέπειες των πολιτικών που τον αφήνουν εκτεθειμένο στη διασπορά του κορονοϊού, παρά τα διαδοχικά lockdown. Εκτεθειμένο στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, αποκλεισμένο από αναγκαίες υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης. Με τον πόλεμο των φαρμακοβιομηχανιών να στερεί από το λαό το μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό, αλλά και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων.
Ο νομός μας μέτρησε με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες της πολιτικής που έχει πυξίδα τις ανάγκες της οικονομίας των λίγων και όχι την προστασία της υγείας του λαού. Όταν από τον περασμένο Σεπτέμβρη μπήκε στη λίστα των περιοχών που μετρούσαν καθημερινά αυξημένο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αποτέλεσμα της ασυδοσίας της μεγάλης εργοδοσίας στις βιομηχανικές μονάδες, με την ανοχή της κυβέρνησης.
Όλο το προηγούμενο διάστημα οι υγειονομικοί, σωματεία εργαζομένων, αγροτικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς τόνιζαν την ανάγκη και διεκδίκησαν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού.
Ένας χρόνος και παραπάνω από την έναρξη της πανδημίας και τα νοσοκομεία μας παραμένουν υποστελεχωμένα. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι στην ίδια άσχημη κατάσταση, χωρίς να μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο. Πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για μια έκτακτη κατάσταση, υπάρχει πείρα και ταυτόχρονα υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες και αιτήματα. Χρειάζονται γιατροί, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμός.
Πλέον υπάρχει πείρα και στο λαό του νομού μας, που πρέπει να την αξιοποιήσει. Οι συνέπειες και η αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και της κρίσης, δεν είναι για όλους ίδιες. Από τη μια έχουμε ένα άθλιο για τις ανάγκες του λαού εμπορευματοποιημένο εθνικό σύστημα υγείας και από την άλλη τον ιδιωτικό τομέα που κάνει χρυσές δουλειές και μέσα στην περίοδο της πανδημίας.
Όλα αυτά που βγήκαν στην επιφάνεια με τραγικό τρόπο την περίοδο της πανδημίας, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής και των μέτρων όλων των κυβερνήσεων, όπου η λαϊκή υγεία θεωρείται ανεπίτρεπτο “κόστος” και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της υγείας και της αξιοποίησης των αναγκών του λαού ως πεδίο άγριας κερδοφορίας των επιχειρηματιών στον τομέα της υγείας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και τις συνθήκες της πανδημίας, απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους υγειονομικούς που δίνουν απλόχερα τη γνώση τους και την εργασία τους για την προάσπιση της υγείας και της ζωής του λαού. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία.
Η συμβολή των γιατρών, των νοσηλευτών και των άλλων εργαζομένων στην υγεία αποκτά πολύ μεγαλύτερη αξία γιατί πραγματοποιείται σε συνθήκες τεράστιων ελλείψεων σε στελέχωση, εξοπλισμό και υποδομές όλων των δημόσιων μονάδων υγείας, με ανεπαρκέστατα μέτρα πρόληψης και προαγωγής της δημόσιας υγείας.
Με τους αγώνες τους η “φωνή κάτω από τις μάσκες” ανέδειξε και διεκδίκησε λύσεις προς όφελος των ασθενών και του λαού. Αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων, η κυβέρνηση δεν θα εξαναγκαζόταν να πάρει ούτε αυτά τα ελάχιστα και ανεπαρκή μέτρα.
Απευθυνόμαστε στους υγειονομικούς, σε όλους τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες, τη νεολαία, καλώντας σε ακόμα πιο μαζική οργάνωση της πάλης, χωρίς καθυστέρηση, γιατί η υγεία και η ζωή του λαού δε μπορεί να περιμένουν.
Να γίνει η αγανάκτηση ώριμη πολιτική σκέψη και επιλογή.
Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στον οργανωμένο αγώνα. Αυτός ο αγώνας πρέπει να δοθεί σήμερα, τώρα, ενταγμένος στην προοπτική ανάπτυξης ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας – Πρόνοιας – Φαρμάκου, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και θα αντιστοιχεί με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Που θα αξιοποιεί και θα προάγει τις τεράστιες δυνατότητες της έρευνας, της τεχνολογίας και του επιστημονικού δυναμικού στην Υγεία, την Πρόνοια και το Φάρμακο, ως κατοχυρωμένο και δωρεάν δικαίωμα, ισότιμα σε όλους.
Κομματική Οργάνωση Πέλλας του
7 Απρίλη 2021