Με εκπροσώπηση όλων των τοπικών αρχών και φορέων πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας και μνημόσυνου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης. Το ιστορικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός και συντονιστής του εκπαιδευτικού έργου φιλολόγων, κ. Παύλος Περπερίδης. Τα λόγια του συγκίνησαν και συγκλόνισαν τους παραβρισκόμενους, μέσα από την περιγραφή των φρικαλεοτήτων και του συστηματικού αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου, τραγικά ιστορικά γεγονότα για τα οποία, δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει δικαίωση μέχρι σήμερα.

 

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και απαγγελία του Εθνικού Ύμνου από τους παραβρισκόμενους, στο ηρώο του Προσφυγικού Ελληνισμού της πόλης, ως ελάχιστη απόδοση τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «19η Μαΐου. Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας 353.000 Ελλήνων του Πόντου.

Δεν ξεχνούμε. Αγωνιζόμαστε για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Η προσφορά και οι θυσίες του Ποντιακού Ελληνισμού είναι στην καρδιά όλων μας όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα. Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα εξακολουθήσει να είναι ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ένωση και  σ όλο τον κόσμο».