Με κάθε σεβασμό, αυτογνωσία και ιστορική ευθύνη μνημονεύουμε και τιμάμε σήμερα, Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, την τραγική και θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Της Γενοκτονίας 353.000 αθώων ψυχών που ήταν το αποτέλεσμα ενός προαποφασισμένου και εφαρμοσμένου με συστηματικό τρόπο σχεδίου σε βάρος των Ελλήνων κι άλλων λαών της Ανατολής. Σχέδιο τ΄ οποίο κατέστρωσε και υλοποίησε με τον επαχθέστερο και τον πιο απάνθρωπο τρόπο το οθωμανικό καθεστώς και οι συνεχιστές του προκειμένου να πετύχουν τον αφανισμό των χριστιανικών κι αλλογενών πληθυσμών της Ανατολής επιδιώκοντας έτσι την τουρκική επικράτηση κι ομοιογένεια.
Στα σχέδιά τους αυτά είχαν βεβαίως ως συμμάχους την ανοχή, την κάλυψη και την υποστήριξη δυνάμεων και κρατών της Δύσης.
Οι συστηματικοί διωγμοί, οι λεηλασίες, οι εξισλαμισμοί, η γενοκτονία κι ο ξεριζωμός του Ποντιακού Ελληνισμού είναι γεγονότα έντονα χαραγμένα στη μνήμη όσων ξένων Ευρωπαίων ήταν αυτόπτες μάρτυρες και κυρίως των Ελλήνων που γλύτωσαν κι επέζησαν από τις τουρκικές ωμότητες και τις διηγούνταν με πόνο ψυχής.
Όμως, τα γεγονότα της Γενοκτονίας έμειναν και παραμένουν επίσης βαθιά χαραγμένα στη μνήμη και στη συνείδηση των επόμενων γενεών μέχρι σήμερα, διότι χρέος μας είναι να τα θυμόμαστε, να μην τα ξεχνάμε και να τα μνημονεύουμε. Να μην ξεχνάμε ότι οικογένειες, χωριά, περιοχές ολόκληρες υπέστησαν διώξεις και καταπιέσεις, λεηλατήθηκαν, εκτοπίστηκαν, ατιμάστηκαν, σφαγιάστηκαν, ξεκληρίστηκαν. Τα 353.000 αθώα θύματα της τουρκικής εγκληματικότητας δεν μπορεί και δεν είναι δυνατό να περάσουν στη λήθη και στη λησμονιά. Ούτε βεβαίως μπορεί κανείς ν΄αλλοιώσει, να παραγνωρίσει ή να δικαιολογήσει κάθε απόπειρα συγκάλυψης κι εξαγνισμού της τουρκικής θηριωδίας. Οι ψυχές των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου ζητούν να μην τους ξεχάσουμε, ζητούν τη δικαίωση, ζητούν την αναγνώριση της Γενοκτονίας και του Ολοκαυτώματος από τη διεθνή κοινότητα και βεβαίως από το θύτη τους. Ένα διαρκές κι επί σκοπού έγκλημα για τ΄ οποίο κανένας δεν ανέλαβε την παραμικρή ευθύνη, κανένας δε ζήτησε συγγνώμη και κανένας ποτέ δεν τιμωρήθηκε. Η γειτονική μας χώρα αρνείται τις ευθύνες της, αρνείται να παραδεχθεί και ν΄αναγνωρίσει τις πράξεις της ως ύστατη προσπάθεια μεταμέλειας, αλλά συνεχίζει χωρίς τύψεις, χωρίς ενοχές την ίδια προκλητική πρακτική της αδιαλλαξίας, των εντάσεων, της επιβολής του φόβου και του τρόμου χωρίς σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο Διεθνές Δίκαιο.
Εμείς, ωστόσο, ως έθνος κι ως λαός έχουμε μια βαριά κληρονομιά, παρακαταθήκη και ιστορία. Και σ΄αυτήν την πολυτάραχη και περίλαμπρη ιστορία η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, του Ελληνισμού της Ανατολής κατέχει θέση σημαντική στη νεότερη ιστορία μας.
Η πατρίδα μας, η Ελλάδα είναι διαχρονικά υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών. Μ΄αυτό το πνεύμα και μ΄ αυτήν τη βάση πορεύεται και συμπεριφέρεται στο βαλκανικό, μεσογειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Αυτή είναι η πάγια και δεδηλωμένη γραμμή της εξωτερικής της πολιτικής και διπλωματίας. Αυτό άλλωστε διαφάνηκε ξεκάθαρα κι από την πρώτη στιγμή της έναρξης του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας που ξεκίνησαν πριν από λίγο διάστημα και συγκεκριμένα στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Δυστυχώς η γειτονική μας χώρα στ΄όνομα της γαλάζιας πατρίδας και της αναβίωσης του οθωμανισμού μετέρχεται πράξεων κι ενεργειών που υποσκάπτουν την ειρήνη, τη συνεργασία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών.
Μνήμη, τιμή, σεβασμός, δικαίωση, αποτροπή νέων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Αυτό είναι το νόημα, η σημασία και η ουσία της σημερινής επετείου.
Ο Δήμος Σκύδρας ως ελάχιστο δείγμα τιμής και σεβασμού προχώρησε στο φωτισμό του δημαρχιακού κτηρίου με κόκκινο χρώμα υπογραμμίζοντας και συμβολίζοντας με το χρώμα αυτό το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας.
Σ΄έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται, ας αγωνιστούμε κι ας συνεργαστούμε για να κρατήσουμε και να διατηρήσουμε σταθερές κι αναλλοίωτες τις αρχές και τις αξίες για μια παγκόσμια κοινωνία που θα σέβεται, θα λειτουργεί και θα υπερασπίζεται την ειρήνη, τη δημοκρατία, την αμοιβαιότητα και την πρόοδο όλων των ανθρώπων.
Με τιμή και σεβασμό
Η Δήμαρχος Σκύδρας
Κατερίνα Ιγνατιάδου