«Βήμα βήμα προχωρά ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την ουσιαστική αντιμετώπιση των πολύπλευρων συνεπειών του παγετού».

Δήλωση του Βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύση Σταμενίτη σχετικά με την απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ να ανοίξουν οι δηλώσεις για τις ποικιλίες που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό, οι οποίες όμως δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ως εκ τούτου δεν είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές δηλώσεις.

«Η σημερινή απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ για αναγγελία ζημιάς στις ποικιλίες που δεν καλύπτονται με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και συνεπώς δεν είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές δηλώσεις, είναι μια ακόμη απόδειξη της συντονισμένης και οργανωμένης προσπάθειας που γίνεται από την πρώτη στιγμή για την ουσιαστική αντιμετώπιση των συνεπειών του σφοδρού παγετού που έπληξε τις καλλιέργειες του Νομού Πέλλας αλλά και άλλων περιοχών της χώρας.

Πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ ήταν η επίλυση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν από τους κανονισμούς τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρξουν δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μας δημιουργούν αισιοδοξία ότι σταδιακά θα υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα βήματα. Ήδη όπως έγινε γνωστό, στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας η πρώτη αντίδραση του Ευρωπαίου Επίτροπου υπήρξε θετική στην πρόταση του Υπουργού κ. Λιβανού, από κοινού με τους Υπουργούς Ιταλίας και Γαλλίας, η οποία αφορά στη χρήση κρατικών ενισχύσεων για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τους πρόσφατους παγετούς. Αναμένονται οι περαιτέρω αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφόσον εγκριθεί το αίτημα,  θα ανοίξει ο δρόμος για ενίσχυση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Οργανισμό να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι παγετοί. Τα επόμενα βήματα που αναμένονται το προσεχές διάστημα είναι οι αποφάσεις σχετικά με την καταβολή προκαταβολής και τις έγκαιρες αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών.

Όπως είναι γνωστό και έχει επισημανθεί, η τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο παγετός στις καλλιέργειες έχει επιφέρει αλυσιδωτές συνέπειες σε ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας. Συνεπώς, παράλληλα με τις αποζημιώσεις των  παραγωγών αυτό το διάστημα εξετάζονται και όλα τα ζητήματα που αφορούν στη στήριξη των επιχειρήσεων και των μονάδων που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή καθώς επίσης και των εργαζομένων (μόνιμων και εποχικών) σε αυτές».