Στην η απεργιακή συγκέντρωση η κεντρική ομιλία έγινε από τη πρόεδρο του εργατικού κέντρου Πέλλας Ζουρνατζίδου Θεανώ που μεταξύ άλλων τονίστηκε η ότι ο αγώνας των εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση του 8ωρου σήμερα αποκτά ιδιαίτερο νόημα και δραματική επικαιρότητα καθώς επίκεινται νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που θέτουν σε διακινδύνευση βασικές κατακτήσεις των αιματοβαμμένων αγώνων της εργατικής τάξης. Αυτές τις μέρες, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρεί την τελική έφοδο στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Σχεδιάζει να πάρει πίσω την πιο σημαντική την πιο ιερή κατάκτησή μας, το οκτάωρο. Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται η κατάθεσή του από μέρα σε μέρα, έρχεται να δώσει ένα ακόμη κτύπημα στους σκληρά δοκιμαζόμενους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα. Σύμφωνα με τα όσα σε καθημερινή βάση δηλώνει εδώ και μήνες ο υπουργός, τα βασικά του σημεία θα είναι:
- Εκατόν τριάντα πέντε (135) χρόνια από το Σικάγο, εκατόν ένα (101) χρόνια από τότε που νομοθετήθηκε η θέσπιση του 8ώρου! Θα επιτρέπεται η 10ωρη εργασία χωρίς υποχρέωση υπερωριακής αμοιβής, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να μας εκμεταλλεύονται, χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή.
- Η αύξηση του πλαφόν των ωρών των νόμιμων υπερωριών στις 150,
- Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
- Η διάλυση (στην ουσία) του ΣΕΠΕ παραπέμποντάς μας για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στον ΟΜΕΔ, έναν οργανισμό που διοικείται κατά κύριο λόγο από εργοδοτικούς φορείς .
- Η κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, αφού στην ουσία καταργούνται οι Γενικές Συνελεύσεις με την αυτοπρόσωπη παρουσία, δίνοντας τη δυνατότητα στο αφεντικό με την ηλεκτρονική ψηφοφορία να ψηφίζει αντί ημών.
- Η ποινικοποίηση της απεργίας με το να κρίνεται παράνομη, εάν υπάρχει περιφρούρηση ή κατάληψη οποιουδήποτε χώρου της επιχείρησης.
- Τέλος, το νομοσχέδιο «νεκροθάφτης» των εργατικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών αφαιρεί τη δυνατότητα της συλλογικής διαπραγμάτευσης σε όποιο σωματείο δε δεχτεί να παραδώσει στους εργοδότες τα μητρώα του!! Δηλαδή σε όποιο συνδικάτο δεν αποδεχτεί το φακέλωμα των μελών του!!
Όλα τα παραπάνω χωρίς ίχνος υπερβολής συνιστούν εργασιακό Μεσαίωνα και εάν επιτρέψουμε να περάσουν θα είναι το τελειωτικό κτύπημα για τους εργαζόμενους αλλά και για το συνδικαλιστικό κίνημα.
Όλα τα παραπάνω φτιάχνουν εργαζόμενο :
- Χωρίς δικαιώματα
- Χωρίς προστασία
- Που θα είναι λάστιχο
- Που θα φεύγει από το σπίτι του και δε θα ξέρει τι ώρα θα γυρίσει
- Που θα δουλεύει και (όπως ήδη γίνεται) δε θα πληρώνεται και δεν θα μπορεί να ζήσει.
στην συνέχεια κάλεσε τους εργαζόμενους να πιστέψουν στη δύναμη της που έχουν λέγοντας Πως: αν κινούμαστε όλοι μαζί συντονισμένα, με σχέδιο και αποφασισμένοι, η δύναμη μας είναι καταλυτική !
Όπως νικήσαμε με το νομοσχέδιο Γιαννίτση, έτσι μπορούμε και τώρα.
Όμως με μια προϋπόθεση: Όλες οι ταξικές και προοδευτικές δυνάμεις να οικοδομήσουμε μια νέα ενότητα που θα εδράζεται στη συμφωνία της διεκδίκησης του δικαιώματος μας για μια αξιοπρεπή ζωή.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Ακολούθησε η ανάγνωση του ψηφίσματος για την Εργατική Πρωτομαγιά από το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου κ. Γιώργο Βουδούρη όπου επισημαίνονται τα παρακάτω:
«Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες σήμερα, ημέρα μνήμης των αιματοβαμμένων αγώνων της εργατικής τάξης , αποδίδουμε τιμή στην εξέγερση των εργατών του Σικάγου και καθιστούμε σαφές προς την Κυβέρνηση, ότι κανένα νομοσχέδιο δεν θα θέσει σε διακινδύνευση βασικές κατακτήσεις μας.
Η θέση μας είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη.
8 ώρες εργασίας
8 ώρες ανάπαυση
8 ώρες ελεύθερο χρόνο
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ σεβασμό της αξίας της προσωπικότητας μας, σεβασμό στην υγεία και την ασφάλεια μας, σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματα μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.
- Κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.
- Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την απόλυση και ένταξη στην εργατική προστασία των ευέλικτων εργαζόμενων μέσω ψευδο-αυταπασχόλησης.
- Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής.
- Άμεση λήψη κατάλληλων μέτρων για την αυστηρή τιμωρία των υπεύθυνων για την σεξουαλική και την ηθική παρενόχληση στην εργασία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των θυμάτων και των σωματείων τους στις Αρχές.
- Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό.
- Ενίσχυση της προστασίας της συλλογικής δράσης, της απεργίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων.
- Κατάργηση των περιοριστικών παρεμβάσεων στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση.
- Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις.
- Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας – πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας.
Άμεση αποκατάσταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας των κενών υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και γενικού πληθυσμού και αυστηρά μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας.
- Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική.
- Προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.
- Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.
- Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία πρώτης κατοικίας.
- Δίκαιο φορολογικό σύστημα,
- Δημόσιο και δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με εγγυημένες συντάξεις και παροχές.
- Προστασία των συνταξιοδοτικών – κοινωνικοασφαλιστικών παροχών.
- Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας και αξιοποίηση εγχώριου και αλλοδαπού εργατικού δυναμικού που βρίσκεται στη χώρα.
- Κρατική εγγύηση όλων των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.
Αποτροπή αποβιομηχάνισης, ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων εθνικού πλούτου και θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας. - Στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον Ιανό, αλλά και από την υγειονομική κρίση.
- Στήριξη του πληγωμένου αγροτικού κόσμου της Καρδίτσας, των Νέων Επιστημόνων και τη δημιουργία ευκαιριών εργασίας για όλους και όλες.
Δεν διαπραγματευόμαστε την αξιοπρέπεια μας.
Μέσα από την σημερινή Απεργιακή μας συγκέντρωση, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι:
- Εργαζόμενες και εργαζόμενοι, Συνδικάτα, Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο δικαιότερο χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, καταπίεση και εξαθλίωση. Για ένα κόσμο ισότητας, ευημερίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης
και στέλνουμε ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, να μην τολμήσει να φέρει το αντεργατικό έκτρωμα στη βουλή
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!!
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ!!
Η απεργιακή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πέλλας , την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Γιαννιτσών και περιχώρων ενώ από τα σωματεία της δύναμης του εργατικού κέντρου κατέθεσε στεφάνη το Σωματείο Καθαριστών Καθαριστριών Πόλης Και Επαρχίας Γιαννιτσών
Το ψήφισμα συνυπογραφούν το νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ ΠΕΛΛΑΣ, η Β ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών οι πρόεδροι των οποίων παραβρεθήκαν στην απεργιακή συγκέντρωση
Επιπλέον, τηρήθηκε από τους παριστάμενους ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στο Σικάγο και σε όλους τους εργατικούς αγώνες.