Το 2021 όπως δείχνουν όλα τα γεγονότα θα αποδειχθεί έτος απορρύθμισης της εργασίας. Στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά αν και υπάρχουν άρθρα που είναι σε σωστή κατεύθυνση όπως για παράδειγμα η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, νέες άδειες για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, τηλεργασία, μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, η κύρωση της σύμβασης της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, όμως δεν είναι αρκετά ώστε να καλύψουν τα άρθρα που είναι εναντίων των δικαιωμάτων των εργαζομένων που έχουν αποκτηθεί με αγώνες και πολλές φορές με αίμα.

 

Οι επιπτώσεις του νέου Εργασιακού νόμου θα αρχίσουν να εμφανίζονται το επόμενο διάστημα στην αγορά εργασίας

Η ανεργία θα καλπάσει χωρίς να υπολογίζονται όσοι βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας. Θα έχουμε απελευθέρωση των απολύσεων καθώς ακόμα και αν κάποιες κριθούν παράνομες με δικαστική απόφαση οι εργαζόμενοι δεν θα επαναπροσλαμβάνονται.  Θα έχουμε αύξηση των απολύσεων με την ευελιξία στο ωράριο, μέσω ατομικών συμβάσεων οι εργοδότες θα έχουν την ευχέρεια να βγάζουν τη δουλειά με λιγότερο προσωπικό. Ένας εργοδότης που έχει 10 εργαζόμενους εκμεταλλευόμενος το ελαστικό ωράριο μπορεί να καλύπτεται από 8 και έτσι παρέχετε στους εργοδότες η ευκαιρία μείωσης του μισθολογικού κόστους.

Με την αύξηση του πλαφόν των υπερωριών θα έχουμε εργαζόμενους που θα δουλεύουν με φθηνότερες υπερωρίες, πολύ περισσότερες ώρες, άρα έχουμε ξεκάθαρα μείωση των αμοιβών και βεβαίως πολύ πιο φθηνές υπερωρίες για τις επιχειρήσεις. Δημιουργείται σπαστό ωράριο στην μερική απασχόληση κάτι το οποίο τώρα απαγορευόταν, άρα θα υπάρχει υποχρέωση των εργαζομένων να δουλεύουν και απογευματινή βάρδια. Σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της Κυριακάτικης αργίας σε πολλές επιχειρήσεις, ο εργαζόμενος θα είναι υποχρεωμένος να δουλεύει ασταμάτητα με αποτέλεσμα την εξάντληση του και την υποβάθμιση της προσωπικής του ζωής.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού μετατίθεται για αρχές 2022…

Υπενθυμίζω ότι για τους εργοδότες που έχουν κάνει χρήση των αναστολών συμβάσεων εργασίας ισχύει η δέσμευση της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων σε ίσο χρόνο με τη διάρκεια των αναστολών ωστόσο η ρήτρα δεν τους αφαιρεί τη δυνατότητα των φθηνών λύσεων με αντικατάσταση σύμβασης από άλλους χαμηλότερα αμειβόμενους είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης.

Και αυτό ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην ουσία είναι αδρανοποιημένοι καθώς επίκειται το ΣΕΠΕ να γίνει ανεξάρτητη αρχή. Ανάπτυξη δεν γίνεται με εξαθλιωμένους εργαζόμενους αλλά με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση και αυτό επιτυγχάνεται με νέες επιχειρήσεις και όχι με εκμετάλλευση και επίθεση στα κεκτημένα των εργαζομένων.

 

 

Γκοτζαμάνης Νικόλαος

Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έδεσσας και Αλμωπίας

 

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ

Πληροφορούμαστε ότι η πρόθεση του Υπουργείου Μεταφορών είναι η κατάργηση του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Έδεσσας.

Φτάνει πια με την υποβάθμιση του νομού μας!

Μιλάμε για έναν σταθμό που λειτουργεί εδώ και 127 χρόνια και τίποτα δεν τον σταμάτησε και τώρα με μια απόφαση τον καταργούν?

Δηλαδή δεν μας βγαίνει κάτι στα χαρτιά και η λύση είναι το κλείσιμο του σταθμού?

Έχουν σκεφτεί όλοι αυτοί που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας που εξυπηρετούνταν από το Σταθμό της Έδεσσας? Τι θα γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι που αναστατώνεται η ζωή τους?

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η αναβάθμιση του σταθμού και του δικτύου και όχι η κατάργηση του.

Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης να πάρουνε θέση για να αποτραπεί αυτό το λάθος που πάει να γίνει.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ