Η τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στο Λουτράκι επιβεβαίωσε αφενός την ανεπάρκεια του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και αφετέρου την ορθότητα των προτάσεων της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ), όπως τις έχει θέσει ο πρώην Γενικός Διευθυντής Δασών και τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΟΚΕ Ελευθέριος Φραγκιουδάκης και όπως επί σειρά ετών τις έχουμε θέσει υπ’ όψιν της Κεντρικής Εξουσίας.
Σύμφωνα με αυτές, η αποτυχία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών από τους κρατικούς μηχανισμούς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι τα Δασαρχεία, που γνώριζαν άριστα τη μορφολογία του εδάφους και είχαν τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης, τα πρώτα κρίσιμα λεπτά εκδήλωσης της φωτιάς, λόγω της εξειδικευμένης διασποράς πυροσβεστικών οχημάτων, έχουν τεθεί τώρα εκτός των διαδικασιών δασοπυρόσβεσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν τα κατά τόπους Δασαρχεία ήταν υπεύθυνα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, σπάνια η φωτιά εξελισσόταν σε πολλά πύρινα μέτωπα, κάτι που τώρα συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών.
Η ΟΚΕ έχοντας πολυετή εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος εισηγείται:
- · τη δημιουργία ξεχωριστού κλιμακίου δασικών πυρκαγιών και άλλου που θα ασχολείται με την προστασία οικιών και αγροκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων,
- · τον σχεδιασμό κατάσβεσης, ιδίως κατά τις νυκτερινές ώρες και
- · την προμήθεια ειδικών οχημάτων, τα οποία να έχουν τη δυνατότητα επέμβασης σε δασικές πυρκαγιές, μέσω του δασικού οδικού δικτύου.
Ο κ. Φραγκιουδάκης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποίησε ότι «αν δεν αλλάξει η αντιμετώπιση του προβλήματος, θα θρηνήσουμε, απ’ άκρου εις άκρον στην Ελλάδα ανάλογες καταστάσεις, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν στο Μάτι και παλαιότερα στην Ηλεία».