Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας στη συνεδρίασή του της 7ης Ιουνίου 2021 στην οποία συμμετείχε η Δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιάδου αποφάσισε με την με αριθμό 88/91 πράξη του την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος :
Μεγάλη αναστάτωση, ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κοινωνία μας η φημολογία για την παύση της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην πόλη της Σκύδρας.

Μετά τη διακοπή της λειτουργίας των καταστημάτων της Eurobank, της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας, το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς είναι το μοναδικό που λειτουργεί στην πόλη και στο Δήμο της Σκύδρας εξυπηρετώντας ευρύτερα – πολίτες και περιοχές – λόγω της κομβικής γεωγραφικής θέσης στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Σκύδρας, αλλά και λόγω των πολυτομεακών παραγωγικών συγκριτικών του δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων.
Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι η φημολογούμενη παύση της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Σκύδρα αποτελεί ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός που προδικάζει μια κατάσταση που μόνον κακό μπορεί να προοιωνίζεται για την ανάπτυξη του τόπου μας και τις σχέσεις συνεργασίας κι εμπιστοσύνης της Τράπεζας Πειραιώς με τους πελάτες της. Και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και δυσμενή περίοδο εξαιτίας των επιπτώσεων της παρατεταμένης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.
Καθώς η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μοναδική πλέον που λειτουργεί στη Σκύδρα θα ήταν φυσικό κι επόμενο να επιδιώξει την περαιτέρω ενδυνάμωση και ισχυροποίηση της θέσης της αφού η δυναμική προοπτική της ευρύτερης περιοχής της Σκύδρας μπορεί να το διασφαλίσει.
Βεβαίως δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι η τεχνολογική πρόοδος είναι μια βασική παράμετρος που απαντάει σε μεγάλο βαθμό στις σύγχρονες ανάγκες συναλλαγών κι επικοινωνίας. Όμως, αυτό δεν μπορεί να είναι το επιχείρημα για την παύση και τη συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων. Κι αυτό όταν υπάρχουν ακόμη πολλοί συμπολίτες και συνάνθρωποί μας, οι οποίοι όχι μόνον δεν έχουν τη γνώση, την ευχέρεια και την υποστήριξη ώστε να διαχειριστούν μ΄ευκολία κι αποτελεσματικότητα τα νέα τραπεζικά συστήματα και προγράμματα, που προέκυψαν με γρήγορους ρυθμούς, αλλά ταυτόχρονα πολλοί είναι εκείνοι που επιζητούν τη σιγουριά και την αμεσότητα των τραπεζικών συναλλαγών με τη φυσική παρουσία, πρόσωπο με πρόσωπο.
Απέναντι στα όσα φημολογούνται είμαστε, εκ των πραγμάτων, υποχρεωμένοι, υπερασπιζόμενοι τους ανθρώπους και τον τόπο μας, να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε τα εξής:
Η Σκύδρα και η ευρύτερη περιοχή της είναι μια δυναμική και διαρκώς αναπτυσσόμενη περιφέρεια. Διαθέτει ένα πλούσιο ανάγλυφο, πολλά πλεονεκτήματα. Ένας τόπος ευλογημένος όπου καλλιεργούνται και παράγονται από τους ακάματους αγρότες μας ποικιλίες ποιοτικών προϊόντων, με κορυφαίο το πασίγνωστο ροδάκινο. Υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι στα διοικητικά όρια του Δήμου μας έχουν την έδρα τους και δραστηριοποιούνται οι μεγαλύτερες και οι περισσότερες βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας. Ομοίως, δραστηριοποιούνται πολλές ενώσεις – συνεταιρισμοί και εταιρείες συλλογής – τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, όπως και πολλές συναφείς και υποστηρικτικές βιοτεχνίες κι επαγγέλματα. Σ΄αυτόν τον παραγωγικό κύκλο δραστηριοτήτων απασχολείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων με προσόντα κι εμπειρία. Στη Σκύδρα, φυσικά, και σημειωτέον σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, έχουν την έδρα τους: το Τελωνείο Πέλλας, η Χημική Υπηρεσία Ημαθίας και Πέλλας κι ο ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα». Η Σκύδρα, λοιπόν, αποτελεί ουσιαστικά κι αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικότατο κοινωνικό, παραγωγικό, βιομηχανικό, εμπορικό κι εξαγωγικό κέντρο με μεγάλη συμβολή στην περιφερειακή κι εθνική οικονομία κι ανάπτυξη.
Οι πελάτες, οι συναλλασσόμενοι, λοιπόν, αλλά και οι εργαζόμενοι στην περίπτωση της παύσης της λειτουργίας του τραπεζικού καταστήματος θα κληθούν ν΄αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα της διακοπής ενός καταστήματος που λειτουργούσε επί δεκαετίες στον τόπο μας έχοντας τη δική του συνεισφορά στην πορεία και στην εξέλιξη του τόπου μας. Αλλά και των καθημερινών μετακινήσεών τους σε τραπεζικά καταστήματα μακρινών περιοχών με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εξυπηρέτηση, χρόνο, κόστος, ασφάλεια προκαλώντας και δημιουργώντας συνθήκες ανισότητας και τραπεζικού αποκλεισμού σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις αντιμετώπισης δυσκολιών τόσο στην πρόσβαση όσο και στη χρήση χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών που είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή των πολιτών στο σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό κι εργασιακό γίγνεσθαι.
Είναι δικαιολογημένο κι επόμενο ότι η ενδεχόμενη παύση της λειτουργίας του τραπεζικού καταστήματος στη Σκύδρα να έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της όποιας συνεργασίας με το Δήμο μας και τα Νομικά του Πρόσωπα.
Οι αποφάσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας ή για την παύση τραπεζικών καταστημάτων δεν μπορεί να είναι γενικές κι αόριστες. Κάθε περιοχή πρέπει να εξετάζεται με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Κοντολογίς κ. Πρωθυπουργέ, κ.κ. Υπουργοί, κ.κ. Βουλευτές Πέλλας, κ. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, δεν μπορεί η Σκύδρα, η έδρα ενός Δήμου, το εξαγωγικό, βιομηχανικό, βιοτεχνικό και παραγωγικό κέντρο της περιοχής μας, με χιλιάδες εργαζόμενους το καλοκαίρι, να μείνει χωρίς τραπεζικό κατάστημα.
Οι όποιες ληφθείσες αποφάσεις πρέπει να τροποποιηθούν και να προσαρμοστούν στα δεδομένα κάθε περιοχής και εν προκειμένω της Σκύδρας. Όταν όλες οι εξαγωγές της Π.Ε. Πέλλας κι όμορων περιοχών πραγματοποιούνται από τη Σκύδρα, τότε με τι κριτήρια και ποιος αποφασίζει το κλείσιμο των εδώ τραπεζικών καταστημάτων;
Ας υπογραμμιστεί ότι σε μια κατά βάση αγροτική περιοχή, όπως είναι ο Δήμος της Σκύδρας και μετά την ενσωμάτωση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, το μέγεθος των ευθυνών της Τράπεζας Πειραιώς είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους είτε οι φημολογίες ευσταθούν είτε όχι κι επειδή δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας, εκπροσωπώντας το σύνολο της κοινωνίας καλείται ν΄αποφασίσει:

– Να εκφράσει την έντονη δυσφορία και διαμαρτυρία του κι επιπλέον την εναντίωσή του σε κάθε κίνηση που τείνει να υποβαθμίσει τον τόπο μας και να δυσχεράνει τις συλλογικές προσπάθειες για την ανάδειξη κι ανάπτυξη του.
– Να ζητήσει την επανεξέταση και την επαναξιολόγηση κάθε τωρινού και μελλοντικού σχεδιασμού ή πρότασης για την παύση της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Δήμο Σκύδρας.
– Να επισημαίνει την αναγκαιότητα της παραμονής και μάλιστα της ενδυνάμωσης του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Σκύδρα, του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος στη Σκύδρα κι άρα αυξημένου κύκλου εργασιών του.
– Να υπογραμμίσει την υποχρέωση και την αναγκαιότητα της συμβολής όλων μας στην τοπική, περιφερειακή κι εθνική ανάπτυξη, με προτεραιότητα τον άνθρωπο, την εταιρική κοινωνική ευθύνη, το αμοιβαίο και συλλογικό όφελος.
– Να τονίσει το ειδικό βάρος που έχει η Τράπεζα Πειραιώς για τη γεωργοκτηνοτροφική περιοχή μας από το γεγονός ότι στην Τράπεζα Πειραιώς έχει περιέλθει η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας .
– Να ζητήσει την παρέμβαση, την συμπαράσταση και την αρωγή της πολιτείας κι όλων των αρμοδίων ώστε το Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς να συνεχίσει απρόσκοπτα κι επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου τη λειτουργία του.
– Τέλος, να δηλώσει τη βούληση κι την αποφασιστικότητά του Δήμου Σκύδρας ν΄ αγωνιστεί για να στηρίξει κάθε προσπάθεια και δράση που προάγει κι ενώνει τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Ενόψει των ανωτέρω o πρόεδρος καλεί το συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Το συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση,

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α

Υιοθετεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας και :
– Εκφράζει την έντονη δυσφορία και διαμαρτυρία του κι επιπλέον την εναντίωσή του σε κάθε κίνηση που τείνει να υποβαθμίσει τον τόπο μας και να δυσχεράνει τις συλλογικές προσπάθειες για την ανάδειξη κι ανάπτυξη του.
– Ζητά την επανεξέταση και την επαναξιολόγηση κάθε τωρινού και μελλοντικού σχεδιασμού ή πρότασης για την παύση της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Δήμο Σκύδρας.
– Επισημαίνει την αναγκαιότητα της παραμονής και μάλιστα της ενδυνάμωσης του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Σκύδρα, του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος στη Σκύδρα κι άρα αυξημένου κύκλου εργασιών του.
– Υπογραμμίζει την υποχρέωση και την αναγκαιότητα της συμβολής όλων μας στην τοπική, περιφερειακή κι εθνική ανάπτυξη, με προτεραιότητα τον άνθρωπο, την εταιρική κοινωνική ευθύνη, το αμοιβαίο και συλλογικό όφελος.
– Τονίζει το ειδικό βάρος που έχει η Τράπεζα Πειραιώς για τη γεωργοκτηνοτροφική περιοχή μας από το γεγονός ότι στην Τράπεζα Πειραιώς έχει περιέλθει η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας .
– Ζητά την παρέμβαση, την συμπαράσταση και την αρωγή της πολιτείας κι όλων των αρμοδίων ώστε το Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς να συνεχίσει απρόσκοπτα κι επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου τη λειτουργία του.
– Τέλος, δηλώνει τη βούληση κι την αποφασιστικότητά του Δήμου Σκύδρας ν΄ αγωνιστεί για να στηρίξει κάθε προσπάθεια και δράση που προάγει κι ενώνει τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
Η παρούσα θα κοινοποιηθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού, των αρμόδιων Υπουργών, των Βουλευτών του Ν. Πέλλας, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς , της Περιφερειακής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας της Τράπεζας Πειραιώς , το Υποκατάστημα της Σκύδρας και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΚΥΔΡΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ