Μια ξεχωριστή κι εντυπωσιακή πολιτιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Σκύδρα, στο χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, το σαββατιάτικο βράδυ της 26ης Ιουνίου 2021.

Διοργανωτής ήταν ο Δήμος Σκύδρας με συνεργάτες τον πολιτιστικό φορέα Δρεζίνα και το Σύλλογο Φίλων Θεάτρου και Πολιτισμού Σκύδρας «Όροφος».

Μέλη του προαναφερόμενου Συλλόγου με βάση την καλλιτεχνική επιμέλεια της Ρένας Γρηγοριάδου παρουσίασαν ένα πολιτιστικό δρώμενο με αφορμή τα 130 χρόνια από την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Μοναστηρίου και την ανακήρυξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του έτους 2021 ως Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμου. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της διαδραστικής παράστασης με τίτλο «Ομιλούντα κτήρια» τα μέλη του Συλλόγου αρχικά περιέβαλλαν κι έζωσαν συμβολικά το κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού και τον ευρύτερο χώρο με την κόκκινη ταινία  που φέρει την ένδειξη «εύθραυστον» στέλνοντας και υποδηλώνοντας το ανάλογο μήνυμα – επισήμανση για τη διάσωση του ιστορικού, μνημειακού κτηρίου. Στη συνέχεια με μια βαλίτσα στο χέρι κινήθηκαν συντονισμένα στην αποβάθρα του Σταθμού αναπαριστάνοντας και ζωντανεύοντας σκηνές και εικόνες από την προσέλευση και την επιβίβαση ή την αποβίβαση κι αποχώρηση  επιβατών. Αναβίωσαν σκηνές συναντήσεων και ραντεβού, εικόνες υποδοχής κι αποχαιρετισμού του επιβατικού κοινού και των συνοδών του.

Εικόνες και γεγονότα που αναπαράγουν και υπενθυμίζουν όλα εκείνα που εκδηλώνονται, διαδραματίζονται κι απορρέουν από ένα σύντομο ή μακρινό σιδηροδρομικό ταξίδι για κάποια εργασία, υποχρέωση ή αναψυχή. Εικόνες και στιγμές φορτισμένες με συναισθήματα, μ΄αγκαλιές, φιλιά, δάκρυα και συγκινήσεις. Εικόνες και γεγονότα χωρισμού ή επανένωσης, όπως ο αποχαιρετισμός του ξενιτεμένου ή η υποδοχή του από το γυρισμό.  Όλα εκείνα τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα, όλα εκείνα τα κωμικά και τραγικά, όλα εκείνα τα καθημερινά, τα πολύβουα, της τελευταίας στιγμής, του τελευταίου σφυρίγματος, της τελευταίας κουβέντας και υπόσχεσης, του τελευταίου χαιρετισμού από την αποβάθρα του σταθμού και το παράθυρο του τρένου. Όλα γενικά τ΄ανθρώπινα με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους στους σταθμούς και στα τρένα, τους επιβάτες, τους επαγγελματίες και τους γείτονες πέριξ του σταθμού κι όχι μόνον που αποτελούν προσωπικά ή κοινά βιώματα πλήθους ανθρώπων τόσο διαφορετικών αλλά και τόσο όμοιων.

Γεγονότα που έρχονται στην επιφάνεια και ζωντανεύουν οι αναπολήσεις ή οι διηγήσεις των αναμνήσεων από τους συμπολίτες μας των μεγαλύτερων ηλικιών που τα έζησαν ή τ΄άκουσαν από παλαιότερους. Επίσης, από παλιές φωτογραφίες και κάθε είδους κείμενα από την εποχή του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, από την εποχή που ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Σκύδρας ήταν ένας σημαντικός εμπορευματικός, διαμετακομιστικός Σταθμός και μέχρι τώρα, που  κρατούν επίκαιρο κι ανεξίτηλο το παρελθόν, τρέφουν το παρόν και συνδέουν το χθες, το σήμερα το αύριο.

Τέτοιες, μάλιστα, προσωπικές ιστορίες και βιώματα καταγράφηκαν ειδικά για το συγκεκριμένο πολιτιστικό δρώμενο κι ακούγονταν από τα ηχητικά μηχανήματα καθώς συνόδευαν τους ερασιτέχνες ηθοποιούς κατά την εξέλιξη του δρώμενου, ενώ συχνά η μουσική υπόκρουση της παράστασης δεν θα μπορούσε να είναι παρά ο γνώριμος, χαρακτηριστικός ήχος, το σφύριγμα του τρένου όταν φθάνει ή αφήνει πίσω του το σταθμό ή αντιλαλεί διασχίζοντας κάμπους και ανεβαίνοντας στα ορεινά.

Μετά το Σιδηροδρομικό Σταθμό Σκύδρας όλοι οι συντελεστές  μαζί με τους θεατές της εκδήλωσης μετακινήθηκαν προς το χώρο του παλιού Φρουραρχείου, σφραγίζοντας κι οριοθετώντας το χώρο πάλι με την κόκκινη ταινία «εύθραυστον» και παίζοντας ανάλογες σκηνές.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου -παρούσα με συνεργάτες της – εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τους συμμετέχοντες και συντελεστές του πολιτιστικού δρώμενου τους οποίους ευχαρίστησε κι έδωσε πολλά συγχαρητήρια κι ευχές.

Με αφορμή μάλιστα την εκδήλωση η Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για τη συντήρηση, αναστήλωση, ανακαίνιση, ανάδειξη κι αξιοποίηση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Σιδηροδρομικού Σταθμού και του παλιού Φρουραρχείου, την αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου και της ευρύτερης περιοχής. Πιο συγκεκριμένα έκανε λόγο για τις ενέργειες που σχεδιάστηκαν και ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής το 2014. Μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι το 2015 ο Δήμος ζήτησε την παραχώρηση κατά κυριότητα ή κατά χρήση των κτηρίων μεταξύ των οποίων και του παλιού Φρουραρχείου για να τα αξιοποιήσει μέσω διασυνοριακού προγράμματος, πλην όμως οι τότε διοικήσεις αρνήθηκαν την παραχώρηση. Το 2018 μετά από αιτήματα και συναντήσεις με τους αρμοδίους της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. εξασφαλίστηκαν οι μελέτες για τη συντήρηση και την αξιοποίηση του κτηρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Σκύδρας και υπήρξε δέσμευση για τη χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 300.000€. Δυστυχώς οι αλλαγές διοικήσεων ανέτρεψαν την κατάσταση. «Εμείς συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις και τις πιέσεις. Όπως, βεβαίως, διεκδικούμε την παραχώρηση της ιστορικής μηχανής που κινούσε το τρένο της γραμμής Σκύδρας – Αριδαίας. Επίσης, έχουμε καταθέσει αίτημα για τη δωρεάν παραχώρηση παροπλισμένων βαγονιών ώστε να τ΄αξιοποιήσουμε για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς σε συνεργασία με τους συλλόγους και τους συμπολίτες μας» ανέφερε η Δήμαρχος.

«Μας κάνατε ν΄ αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο αυτό το χώρο», τόνισε χαρακτηριστικά η Δήμαρχος προς τα Μέλη του Συλλόγου κι είναι μια ακόμη αφορμή η σημερινή εκδήλωση ώστε  ενωμένοι να πιέσουμε όλοι μαζί ώστε οι αρμόδιοι να ανταποκριθούν στο καθολικό αίτημα της κοινωνίας και του Δήμου μας για την ανάπλαση κι ανάδειξη του χώρου που αποτελεί το ισχυρό τοπόσημο της πόλης, του Δήμου Σκύδρας και ευρύτερα.

Αναφέρθηκε στη φροντίδα και στις ενέργειες για να κρατηθεί ο χώρος καθαρός κι ευπαρουσίαστος παρότι δεν ανήκει στην ευθύνη του Δήμου και πως η τοποθέτηση της νέας φωτεινής πινακίδας με το όνομα της Σκύδρας  – σ΄αντικατάσταση της εδώ και πολύ καιρό κατεστραμμένης –  στο κτήριο του Σταθμού και οι φωτιζόμενες επιγραφές που έχουν αναρτηθεί στο ύψος της πεζογέφυρας προς Θεσσαλονίκη κι Έδεσσα έχουν τοποθετηθεί με μέριμνα και δαπάνες του Δήμου Σκύδρας, αφού τ΄ανάλογα αιτήματα προς τους αρμοδίους δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Η Δήμαρχος ευχαρίστησε τους συνεργάτες της για τη συμβολή τους στην επιτυχία της διοργάνωσης: την αρμόδια Αντιδήμαρχο Ιωάννα Βέργου που είχε την ευθύνη και τον συντονισμό της πολιτιστικής δράσης, τους Αντιδημάρχους Αθανάσιο Γίτσα, Γιώργο Χρυσαφίδη, Αναστάσιο Αδαμίδη, Σταύρο Πασχαλίδη, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σκύδρας κι όλους όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση. Τα μέλη του Συλλόγου που συμμετείχαν στο δρώμενο ήταν τα εξής: Ρένα Γρηγοριάδου, Σοφία Αλεξανδρίδου, Νικόδημος Βασιλειάδης, Σάνια Κανκαρέβσκι, Δημήτρης Κωστάκης, Ελένη Κωνσταντινίδου, Χαράλαμπος Λεκάκης, Λένα Μαριανίδου, Γιώργος Μηντιλάκης, Βούλα Ξυλουργίδου, Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Πλούγαρη κι Έφη Τσιτλακίδου.

Ακολούθως η Δήμαρχος συνομίλησε  με κατοίκους της περιοχής του Σταθμού, του Ντεκοβίλ.

Η Δημοτική Αρχή Σκύδρας έχοντας στις προτεραιότητές της την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Σιδηροδρομικού Σταθμού  θα συνεχίζει να διεκδικεί κι ν΄ασκεί κάθε πίεση προς τους αρμοδίους για να πετύχει τον στόχο της προστασίας, ανάδειξης κι αξιοποίησής της.