Με αεροψεκασμούς στη δυτική Θεσσαλονίκη από αύριο Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 συνεχίζεται το πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ήδη είναι σε εξέλιξη οι επίγειοι ψεκασμοί, οι οποίοι θα συνεχιστούν, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα καταπολέμησης παράλληλα με τους αεροψεκασμούς.

Οι εναέριοι ψεκασμοί προνυμφοκτονίας, όπως ανακοινώνει η Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης – Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα αρχίσουν από τον κάμπο της δυτικής Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από την περιοχή των ορυζώνων.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «φέτος το ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας άρχισε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στις 12 Απριλίου. Πρώτο μέλημά μας, πέραν του περιορισμού της όχλησης των πολιτών από τα κουνούπια, είναι η αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου. Ήδη, σε συνεργασία με τους επιστήμονες εντοπίζουμε εγκαίρως τυχόν μολυσμένα κουνούπια, περιορίζουμε τις εστίες τους και προστατεύουμε τη δημόσια υγεία. Με συνεχείς δειγματοληψίες και επίγειους ψεκασμούς φέτος η κατάσταση είναι καλύτερη από κάθε χρονιά, ενώ από αύριο αρχίσουν οι αεροψεκασμοί και μετά τις δράσεις προνυμφοκτονίας θα ακολουθήσουν εκείνες της ακμαιοκτονίας. Το φετινό πρόγραμμα θα διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Το περιφερειακό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών λειτουργεί προσθετικά στα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών που υλοποιούν οι Δήμοι στις περιοχές ευθύνης τους, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο συνολικό αποτέλεσμα».

Η έναρξή των αεροψεκασμών αποφασίστηκε έπειτα από δειγματοληψίες ακμαίων κουνουπιών, που έγιναν στην περιοχή των ορυζώνων της δυτικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της εποπτείας των πληθυσμών των κουνουπιών και προκειμένου να διατηρηθούν σε χαμηλό επίπεδο οι πληθυσμοί των ακμαίων κουνουπιών το επόμενο διάστημα.

Όπως επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας, «κύριος στόχος μας είναι να περιορίσουμε τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια και να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Με την πανδημία του κορονοϊού να είναι σε εξέλιξη, οφείλουμε να μην επιβαρύνουμε την υγειονομική κατάσταση στην περιοχή μας. Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η συνεργασία και η συμμετοχή όλων στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Οι Δήμοι ήδη πραγματοποιούν συνεχείς δράσεις, ενώ η συμβολή και των πολιτών είναι καθοριστική για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από τσιμπήματα κουνουπιών και αποφυγή δημιουργίας εστιών στάσιμου νερού σε ιδιοκτησίες και ειδικά στο αστικό περιβάλλον, αποτελούν αναγκαία μέτρα που πρέπει όλοι μας να λαμβάνουμε για να μην έχουμε φαινόμενα μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών και όχληση από τα κουνούπια».

Οι δράσεις καταπολέμησης πραγματοποιούνται κατόπιν έκδοσης όλων των απαιτούμενων αδειών και με τη χρήση κατάλληλων και εγκεκριμένων σκευασμάτων από τα αρμόδια Υπουργεία.