Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, σε συνεργασία με το Δήμο Σκύδρας και τους Διασώστες της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων (Ε.Δ.Ο.Κ.) διοργάνωσε την Κυριακή 27 Ιουνίου,  το εξαιρετικά χρήσιμο διαδικτυακό σεμινάριο Α’ Βοηθειών «Η γνώση σώζει ζωές».

Οι συμμετέχοντες στη δράση, εκπαιδεύτηκαν στις βασικές Α΄ Βοήθειες και στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), καθώς έλαβαν και τη σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Το πρόγραμμα έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής, ενώ ικανοποίηση προκάλεσε τόσο το ενδιαφέρον πολλών πολιτών για ανάλογη εκπαίδευση στο μέλλον, όσο και η ευαισθητοποίησή τους στην εθελοντική και κοινωνική προσφορά.

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου δήλωσε: «Με μεγάλη ικανοποίηση πραγματοποιήσαμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα εκπαίδευσης συμπολιτών μας  πάνω στις Α΄Βοήθειες – ΚΑΡ.Π.Α. με τη συνεργασία του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων στο οποίο ο Δήμος μας είναι μέλος και της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας (Ε.Δ.Ο.Κ.). Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η γνώση και η προσφορά πρώτων βοηθειών μπορούν ν΄ αποδειχθούν σωτήριες για τη ζωή όλων μας γιατί σε μια τέτοια κατάσταση ανάγκης μπορεί να βρεθεί οποιοσδήποτε. Ο Δήμος Σκύδρας έχει ως υψηλή προτεραιότητα τα ζητήματα υγείας των συμπολιτών μας που άλλωστε είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου. Γι΄αυτό ο Δήμος μας έχει ιδρύσει και λειτουργεί το ΚΕΠ Υγείας για τ΄ οποίο και βραβεύθηκε από το ΕΔΔΥΠΠΥ. Επίσης, να υπογραμμίσω ότι ο Δήμος μας έχει προγραμματίσει την προμήθεια απινιδωτών που θα τοποθετηθούν σε καίρια σημεία του Δήμου μας. Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω πως είναι επίσης σημαντικό η ενημέρωση και η κατάρτιση για τις Α΄ Βοήθειες να ενταχθεί με συστηματικό τρόπο στο σχολικό μας εκπαιδευτικό σύστημα ώστε όλοι να γνωρίζουν και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στο κοινωνικό σύνολο στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης θα το επαναλαμβάνουμε κι ελπίζω την επόμενη φορά να γίνει διά ζώσης σε χώρο εκδηλώσεων κι όχι διαδικτυακά. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω για τη διοργάνωση και την επιτυχία του προγράμματος τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργο Πατούλη Περιφερειάρχη Αττικής και τους συνεργάτες του, τους εκπαιδευτές του Ε.Δ.Ο.Κ., την αρμόδια Αντιδήμαρχο του Δήμου μας Ιωάννα Βέργου με τα στελέχη μας κι όλους όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας Ιωάννα Βέργου δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την εκπαιδεύτρια της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων. Χαίρομαι ιδιαίτερα που διατηρούμε τόσα χρόνια μια τόσο ενεργή, αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία και είμαστε σε θέση να ενημερωθούμε σήμερα για ένα τόσο ενδιαφέρον και χρήσιμο για όλους μας θέμα. Οι Πρώτες βοήθειες αφορούν όλους μας, τους οικείους μας και τους συνανθρώπους μας. Έκτακτες ανάγκες και δυσλειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή στην καθημερινότητά μας και για τον λόγο αυτόν οι κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες έως και σωτήριες. Ευχόμαστε το σεμινάριο αυτό να ευαισθητοποιήσει και να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω εκπαίδευση που θα οδηγεί μέχρι και στην πιστοποίηση των συμμετεχόντων. Ευελπιστούμε επίσης να μας επιτραπεί να συμμετέχουμε σύντομα σε ένα δια ζώσης σχετικό σεμινάριο έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο διαδραστικό και ίσως πρακτικό για όσους τον παρακολουθήσουν. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά τους συνεργάτες μας, τους ανθρώπους που στελεχώνουν την κοινωνική υπηρεσία και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Σκύδρας, διότι χωρίς τη συνδρομή τους και την άψογη συνεργασία μας τίποτα δεν θα ήταν εφικτό. Ευχόμαστε σε όλους καλή παρακολούθηση!».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, δήλωσε: «Η εκπαίδευση Α’ Βοηθειών από καταρτισμένους εκπαιδευτές της ΕΔΟΚ, για την αντιμετώπιση επικίνδυνων για τη ζωή καταστάσεων, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Ο αριθμός των δημοτών που παρακολούθησαν αυτή τη δράση δηλώνει πως εμπράκτως διαδίδεται το μήνυμα της ευαισθητοποίησης και η ανάγκη για γνώση, που μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Ως Δίκτυο συμβάλλουμε με κάθε τρόπο σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προαγωγή της υγείας των πολιτών με συνεχείς δράσεις  προληπτικού χαρακτήρα».