Οι Συντονιστές εκπαίδευσης ιδιαίτερα στο εξωτερικό, είναι τα όργανα διοίκησης, συντονισμού και εποπτείας των εκπαιδευτικών μονάδων και του εκπαιδευτικού προσωπικού και το δομικό στοιχείο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, που αναπτύσσεται μέσα σε πολυσύνθετα και ευμετάβλητα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα σε όλο τον κόσμο.
Για τους παραπάνω λόγους η διαδικασία τοποθέτησης τους πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και αξιοκρατία και όχι να επιλέγονται στη βάση μικροκομματικών συμφερόντων όπως συμβαίνει τα τελευταία δυο έτη. Προς τούτο η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα τζάκρη μαζί με 30 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέβαλαν Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία την ρωτούν: (1) για τους λόγους που αιτιολογούν την Απόφαση του Υπουργείου να υιοθετεί κάθε χρόνο από το 2019 και μετά, τη διαδικασία της αναπλήρωσης συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού αντί της κανονικής διαδικασίας της επιλογής και τοποθέτησης και (2) για τις προθέσεις της να προχωρήσει στην εφαρμογή των του άρθρου 13 του Νόμου 4415/2016 ώστε να διασφαλιστεί επιτέλους η διαφάνεια και η αξιοκρατία στις εν λόγω τοποθετήσεις των συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
«
Αθήνα, 29 Ιουλίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού»
Σύμφωνα με το Νόμο 4415/2016 (Α΄ 159) «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει προβλέπεται η διαδικασία επιλογής των συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού.
Ειδικότερα στο άρθρο 13 περιγράφεται η διαδικασία για την επιλογή και τοποθέτηση των συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού μέσα από την έκδοση προκήρυξης για την πλήρωση των θέσεων αυτών και στη βάση τυπικών προσόντων και συνέντευξης που αξιολογούνται και βαθμολογούνται από το Συμβούλιο Επιλογής. Στις 29/01/2019 με την Αρ.Πρωτ.13561/Η2/29-012019/ΥΠΠΕΘ Προκήρυξη ήταν η τελευταία φορά που στη βάση της παραπάνω διαδικασίας προκηρύχθηκαν 12 θέσεις Συντονιστών Εκπαίδευσης σε ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές του εξωτερικού με θητεία τριών (3) ετών με επιμίσθιο, ήτοι στο Βερολίνο, Βουκουρέστι, Βρυξέλλες, Γιοχάνεσμπουργκ, Κάιρο, Κορυτσά, Λονδίνο, Μαριούπολη, Μελβούρνη, Μόναχο, Νέα Υόρκη και Τορόντο. Η εν λόγω προκήρυξη δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας των εκλογών που μεσολάβησαν το ίδιο έτος. Αυτή η προκήρυξη (που δεν ολοκληρώθηκε) όπως και οι προηγούμενες που ολοκληρώθηκαν το 2015 και 2011 αξιολογούσαν τους υποψήφιους στη βάση συγκεκριμένων προσόντων που κατείχαν όπως επιστημονικών, εκπαιδευτικών, διοικητικών κλπ.
Έκτοτε και χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολογία παρακάμπτεται η διαδικασία αυτή δηλαδή του άρθρου 13 και υιοθετείται η διαδικασία του άρθρου 14 δηλαδή η αναπλήρωση σύμφωνα με την οποία «οι συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού, όταν ελλείπουν ή κωλύονται αναπληρώνονται από εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχει τα προσόντα της παραγράφου 5 του Κεφαλαίου Α’ του άρθρου 13 ή από τους ήδη υπηρετούντες συντονιστές έως τη λήξη της θητείας του αναπληρούμενου Συντονιστή Εκπαίδευσης του πλησιέστερου Συντονιστικού Γραφείου»
Για ακόμη μια φορά δηλαδή, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της Χώρας από τη ΝΔ, και στο ευαίσθητο θέμα της εκπαίδευσης, η εξαίρεση τείνει να γίνει ο κανόνας, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία της τοποθέτησης των συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού να είναι εξαιρετικά προβληματική και διάτρητη και να χαρακτηρίζεται μάλιστα από έλλειψη διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων:
- Ποιοι είναι οι λόγοι που αιτιολογούν την Απόφαση του Υπουργείου να υιοθετεί κάθε χρόνο από το 2019 και μετά, τη διαδικασία της αναπλήρωσης συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού αντί της κανονικής διαδικασίας της επιλογής και τοποθέτησης;
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε, προκειμένου να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 13 του Νόμου 4415/2016 ώστε να διασφαλιστεί επιτέλους η διαφάνεια και η αξιοκρατία στις εν λόγω τοποθετήσεις των συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Τζάκρη Θεοδώρα
Φίλης Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκιόλας Γιάννης
Ζουράρις Κώστας
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκούφα Μπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Ψυχογιός Γιώργος.»