Συνάντηση της βουλευτή με τον Πρόεδρο του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης  κ. Ευθυμιάδη σχετικά με τις εξελίξεις για την ολοκλήρωση του έργου.

Η βουλευτής Πέλλας και Αναπλ. Τομεάρχης Εξωτερικών, Αρμόδια για τον Απόδημο Ελληνισμό και το Εξωτερικό Εμπόριο  του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης  κ. Νίκο Ευθυμιάδη στο γραφείο του στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης σχετικά με τις εξελίξεις για την ολοκλήρωσή του πρώτου στην Ελλάδα τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς “ThessINTEC”  δυτικά του αεροδρομίου, για την συνεγκατάσταση ερευνητικών ομάδων με βιομηχανικούς και επιχειρηματικούς εταίρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών αιχμής.

Ο κ. Ευθυμιάδης σημείωσε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή φορέων της Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη της Πολιτείας με την παραχώρηση έκτασης 760 στρεμμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για το «Thess INTEC». Αναφέρθηκε στο Νόμο 4690/30.5.2020 (ΦΕΚ 104Α) που περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες και το θεσμικό πλαίσιο και τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας που θα διαχειριστεί τη λειτουργία του. Επισήμανε τη μεγάλη σημασία του έργου που θα δημιουργήσει, σε πλήρη ανάπτυξη, 7000 νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει κατά 2% το ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας με συνολική οικονομική συνεισφορά 432 εκ. € μετά από 5 έτη και 2,05 δις € μετά από 10 έτη.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου ο κ. Ευθυμιάδης ανέφερε τα εξής:

-στις 6 Αυγούστου 2020 ιδρύθηκε η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess INTEC ΑΕ (ΕΑΝΕΠ), που θα διαχειριστεί την υλοποίηση αυτού του πρωτοποριακού τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς. Στην ΕΑΝΕΠ Thess INTEC ΑΕ συμμετέχουν φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με ποσοστό 58% καθώς και φορείς του δημοσίου τομέα με ποσοστό 42% με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200.000 €.  Το εγχείρημα έχει ήδη εξασφαλίσει την συνεργασία 70 επιχειρήσεων και 17 ερευνητικών εργαστηρίων σε 6 Innovation Mega Projects: Νανοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, καθαρή ενέργεια, νέα υλικά, κέντρο αριστείας για επιχειρηματικές δεξιότητες και εφαρμογές mobility.

-το Μάρτιο 2021 κατατέθηκε ο σχετικός φάκελος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη χωροθέτηση, πολεοδόμηση και αδειοδότηση και οι απαραίτητες ενέργειες αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022

– το 2022 προβλέπεται η εφαρμογή των οριστικών Τεχνικών Μελετών  και η κατασκευή των βασικών έργων υποδομής σύμφωνα με το ν. 3982/2011 περί επιχειρηματικών πάρκων

-το 2024 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου που αφορά στην υλοποίηση των βασικών υποδομών για το σύνολο της έκτασης και το 10% των κτηριακών εγκαταστάσεων με προϋπολογισμό περίπου 70 εκ. € που θα εξασφαλιστούν από ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά κεφάλαια, ενωσιακούς πόρους και δανεισμό από ευρωπαϊκή τράπεζα.

-Στο χώρο του Thess INTEC αναμένεται να εγκατασταθούν (α) συμπράξεις καινοτόμων εξωστρεφών επιχειρήσεων με ερευνητικά εργαστήρια ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, (β) νεοφυείς επιχειρήσεις και (γ) τμήματα Ε&Α καινοτόμων επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της η κ. Τζάκρη, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του έργου τόσο για την περιοχή της Θεσσαλονίκης όσο και για ολόκληρη την χώρα σημειώνοντας ότι τα επόμενα χρόνια πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είναι δεδομένη η αμέριστη στήριξη αυτής της προσπάθειας, σε όλες τις φάσεις του έργου, σήμερα από την θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αύριο από την θέση της προοδευτικής κυβέρνησης, καθώς βρίσκεται στην «καρδιά» της φιλοσοφίας της αναπτυξιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προς την κατεύθυνση εξαγώγιμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Αφού ευχαρίστησε τον κ. Ευθυμιάδη για την ενημέρωση σχετικά με το Thess INTEC, ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν όλα τα αναγκαία ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν γιατί εκτός από το γεγονός ότι θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ευρώπη, θα γίνει και το μέσον που θα βοηθήσει τη χώρα να αναπτύξει ένα νέο  παραγωγικό μοντέλο, αυτό της γνώσης και της καινοτομίας.