Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα, 20 Ιουλίου 2021, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης και δεν είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι από τον Ιούλιο του 2019 η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια από τις χώρες που έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα της λήψης δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου και αυτό το κάνει πράξη με τις πολιτικές που υιοθετεί. Όπως τόνισε ο κ. Σταμενίτης, ήδη η χώρα διαθέτει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα, εφαρμόζεται το πλάνο για τη μετάβαση στη μετα-λιγνητική εποχή και αξιοποιείται μεγάλο μέρος των κονδυλίων που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση των πολιτικών που θα μας οδηγήσουν σε μια πραγματικά πράσινη εποχή.

 

Σχολιάζοντας τις κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής τόνισε ότι το  νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ αποτελεί τομή στον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων στη χώρα και είναι σαφώς μια σημαντική προσπάθεια για τη σταδιακή αλλαγή κουλτούρας στην διαχείριση του ζητήματος συνολικά.

Ανάπτυξη υποδομών ΔΕΔΔΗΕ

Ιδιαίτερη αναφορά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Σταμενίτης, έκανε και στη διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά τη παροχή δυνατότητας στο ΔΕΔΔΗΕ να προχωρεί στην ανάπτυξη των υποδομών του προκειμένου να ενισχύσει το δίκτυο και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του κορεσμού. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι: «Κορυφαία ρύθμιση που αποκρυσταλλώνει τη βούληση της κυβέρνησης και του ίδιου του Υπουργού κ. Σκρέκα για πραγματική στροφή στην πράσινη ενέργεια, είναι αυτή του άρθρου 128 που ευνοεί την ανάπτυξη υποδομών από το ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ. Η αναβάθμιση του δικτύου θα λύσει σημαντικά προβλήματα κορεσμού του δικτύου που παρουσιάζονται σε όλη την Ελλάδα. Εμείς στην Πέλλα αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα, τα οποία ουσιαστικά βάζουν φρένο στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες των μικρών και μεσαίων επενδυτών για υλοποίηση έργων ΑΠΕ και παράλληλα καθυστερούν την ανάπτυξη του συνολικού δικτύου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της πατρίδας μας».

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής σημείωσε ότι η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που αποτελεί μέρος ενός μεγάλου και φιλόδοξου σχεδιασμού για το Περιβάλλον, ο οποίος αποδίδει, και είναι πραγματικά κρίμα για την αντιπολίτευση να μη συνταχθεί με αυτόν μέσα από την ψήφο της.

Ολόκληρη η ομιλία εδώ: Δ. Σταμενίτης _ Διαχείριση αποβλήτων _ 20.07.2021 – YouTube