H ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ, παρέστη στις 23/07/2021 στην επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο θυμάτων στον Νέο Βουτζά.

 

Ο Γιάννης Καπάτσος, υπεύθυνος Βορείου Τομέα και ο Γιώργος Κουνελάκης μέλος της Εθνικής Επιτροπής κατέθεσαν λίγα λουλούδια στα θύματα της αναποτελεσματικότητας, της ανικανότητας και της ευθυνοφοβίας του ελληνικού κράτους.
Κρατήθηκε σιγή 102 δευτερολέπτων – ένα για κάθε θύμα της φωτιάς. Αναρωτιέμαστε πόσα χρόνια σιγής πρέπει να περάσουν – αρκούν τα επόμενα 102; – μέχρι να αντιληφθούμε πως αυτός που καίει και πνίγει τους πολίτες δεν είναι η κακιά στιγμή ούτε η “στραβή στη βάρδια”. Είναι οι στραβοί της βάρδιας, ανεξαρτήτως κόμματος, που δεν μπορούν να αντιληφθούν πως ΚΑΘΕ δημόσια θέση πρέπει να συνοδεύεται από συγκεριμένες ευθύνες, δικαιοδοσίες και πόρους. Αυτός που θα έδινε την εντολή “εκκενώστε το Μάτι”, και θα ήξερε πότε και πώς γίνεται αυτό, δεν υπήρχε στον ατέλειωτο κατάλογο των ανευθυνοϋπεύθυνων της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, που συσκεπτόντουσαν με την άνεσή τους μέχρι να μείνουν αποκαϊδια και μαυροφορεμένες οικογένειες.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Θάνος Τζήμερος, είχε προειδοποιήσει πολλές φορές πριν την πυρκαγιά, πως η διάχυση της ευθύνης, η ανυπαρξία ιεραρχίας και η ασαφής περιγραφή καθηκόντων στο Δημόσιο είναι ένα μόνιμο υπόβαθρο για τραγωδίες, πιο εύφλεκτο κι από το χαλί με πευκοβελόνες που “στολίζουν” κάθε χρόνο το περιαστικό δάσος.

Ως ελάχιστη απότιση φόρου τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη Δευτέρα, πριν 3 χρόνια, ας συλλογιστούμε το πώς μπορούν να δημιουργηθούν υγιείς θεσμοί στη χώρα, ώστε κάθε φυσική απειλή να αντιμετωπίζεται γρήγορα κι αποτελεσματικά.