Η «Λαϊκή Συσπείρωση» των Δήμων της Π.Ε.Πέλλας Αλμωπίας, Έδεσσας, Πέλλας & Σκύδρας δηλώνει την αντίθεσή της στην υποχρέωση χρηματοδότησης της λειτουργίας των Τμημάτων Ένταξης Ειδικής Αγωγής των Σχολείων από τους Δήμους και τους Δημότες.

Για άλλη μια χρονιά τίθεται ως προϋπόθεση για την δημιουργία και λειτουργία των τμημάτων ένταξης ειδικής αγωγής, η μετακύλιση του κόστους λειτουργίας των τμημάτων στις Σχολικές Επιτροπές των Δήμων.

Ο νόμος ψηφίστηκε το 2019  από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Θεωρεί ως προαπαιτούμενο για την ίδρυση των Τμημάτων Ένταξης, να εκδοθεί βεβαίωση από τους Δήμους για τα λειτουργικά  έξοδα του τρέχοντος έτους, αλλά και κάθε επόμενου έτους και ότι υπάρχει δέσμευση των απαραίτητων πιστώσεων. Θέτει ως προϋπόθεση την χρηματοδότηση από τους Δήμους μέσω των σχολικών επιτροπών.

Άραγε η κυβέρνηση έχει ξεχάσει ότι τόσο αυτή, όσο και η προηγούμενη, φρόντισαν να μειώσουν τα χρήματα προς τις Σχολικές Επιτροπές κατά 62%, με συνέπεια οι εγκρίσεις σε κάποιες περιπτώσεις να υπολείπονται των αναγκών ;

Είναι απαράδεκτο να μεταφέρεται στους Δήμους η ευθύνη, σε ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως αυτό της Ειδικής Αγωγής. Θα πρέπει η δημιουργία και το κόστος λειτουργίας των Τμημάτων Ένταξης,  να είναι στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, καλύπτοντας αίθουσες και λειτουργικά έξοδα.

Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν πρέπει να υπολογίζεται σαν κόστος, που πρέπει ολοένα να μειώνεται.

Αυτή η λογική οδήγησε και αυτήν την κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο, για την δήθεν αναβάθμιση του Σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών.Το νομοσχέδιο οδηγεί με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε Σχολεία πολλών ταχυτήτων, σε ακόμη μεγαλύτερη μορφωτική υποβάθμιση και σε ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών.

Καλούμε τους δημότες  και τους εκπαιδευτικούς να αντιπαλέψουν το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο, να βάλουν φρένο στις αλλαγές που αυτό θέλει να επιφέρει, να περάσουν στην αντεπίθεση απαιτώντας ένα σχολείο σύγχρονων αναγκών.

  • Να απαιτήσουμε να λειτουργήσουν τώρα χωρίς ελλείψεις τα Τμήματα Ένταξης.
  • Να απαιτήσουμε άμεσο διορισμό όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς καθυστερήσεις.

 

        Ένα σχολείο που θα παρέχει υψηλού επιπέδου μόρφωση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους.

              Τα παιδιά μας είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε.

 

                                                                                         Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

                                                                        Δήμου Αλμωπίας :  Δρόσογλου Σταύρος – Επικεφαλής Παράταξης

                                                                        Δήμου Έδεσσας    :  Τσιτσάγκας Χαράλαμπος   –   Δημ.Σύμβουλος

                                                                        Δήμου Πέλλας       :  Παπαδοπούλου Ολυμπία  –      «            «

                                                                        Δήμου Σκύδρας     :  Σουμελίδης Γιάννης             –      «            «