Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού για τον χρόνο καταβολής  των προκαταβολών και  το ύψος  αυτών

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα «Διαδικασία και χρόνος καταβολής των προκαταβολών στους παραγωγούς που επλήγησαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς του Μαρτίου και Απριλίου 2021», η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέφερε το θέμα των καταστροφών στα ροδάκινα (συμπύρηνα και επιτραπέζια) και στα νεκταρίνια, βερίκοκα,  δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, ακτινίδια, κεράσια κλπ που αφορά σχεδόν στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής της Πέλλας. 

Αναφέρθηκε επίσης στην απόγνωση των αγροτών και των οικογενειών τους, οι οποίοι, αναμένοντας την «οικονομική «ανάσα» από την εμπορία της παραγωγής τους για την οποία τον προηγούμενο χρόνο αφιέρωσαν κόπους και χρήμα, βρέθηκαν οι περισσότεροι από αυτούς στο απόλυτο μηδέν με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωσή τους αλλά και για την απαιτούμενη ρευστότητα για την συνέχιση των καλλιεργειών τους.

Επειδή σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων αναφέρθηκε ότι «μέχρι το τέλος Ιουλίου θα δοθεί προκαταβολή 40% των εκτιμηθέντων ζημιών», η κ. Τζάκρη  ρώτησε αν θα τηρηθεί η δέσμευση της καταβολής των προκαταβολών στο τέλος του Ιουλίου,  δεδομένου ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις στη βάση των οποίων θα υπολογιστούν οι προκαταβολές, καθώς και πως θα υπολογιστεί το ύψος των αποζημιώσεων  ανά καλλιέργεια και αν θα δοθούν προκαταβολές και στους χαλαζόπληκτους. Επισήμανε ωστόσο ότι ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του Ιουλίου οι εκτιμήσεις των ζημιών βρίσκονται στο 25-30% επί των δηλωθέντων και σύμφωνα με την τοπική υπηρεσία του ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις θα ολοκληρωθούν περί το τέλος του Οκτωβρίου για τους παγετούς και στις αρχές του 2022 για τα χαλάζια.

Για αυτό τον λόγο ζήτησε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η καταβολή των προκαταβολών να γίνει  βάσει των δηλώσεων ζημίας των παραγωγών και όχι βάσει των πορισμάτων της  εκτίμησης, γιατί σε αυτή την περίπτωση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά τις υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησε στους παραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας θα έχει αποτύχει παταγωδώς να τους  στηρίξει σε αυτή την έκτακτη συγκυρία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίώσης λόγω της παντελής έλλειψης εισοδήματος και ρευστότητας και θα έχει περάσει για μια ακόμη φορά «κάτω από τον πήχη» που η ίδια έθεσε.

Η κ. Τζάκρη τόνισε  επίσης ότι επ ουδενί  η διαδικασία που ακολουθείται από την κυβέρνηση στους παγετούς που έπληξαν την Πέλλα και την Ημαθία δεν είναι «τύπου Ιανού» δηλαδή δεν πρόκειται για αποζημιώσεις το ταχύτερο δυνατόν, στο 100% της ζημιάς και μέχρι το τελευταίο ευρώ, αλλά πρόκειται για την συνήθη διαδικασία των αποζημιώσεων που ακολουθείται κάθε χρόνο από  τον ΕΛΓΑ, γεγονός  που σημαίνει ότι η κυβέρνηση  ουδόλως έλαβε υπόψη της την φετινή έκτακτη συγκυρία.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός κ. Οικονόμου, ενώ επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά το πρωτοφανές μέγεθος της καταστροφής, σημειώνοντας αρχικά ότι το Υπουργείο έχει ήδη απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενισχυθεί η Χώρα και με ευρωπαϊκά κονδύλια, επανέλαβε στην συνέχεια ότι οι προκαταβολές θα δοθούν μετά την ολοκλήρωση των πορισμάτων,  δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές εκτιμήσεις και τα πορίσματα μέχρι  το τέλος του Ιουλίου ώστε να είναι έτοιμος ο  ΕΛΓΑ να καταβάλει τις προκαταβολές κατά τον χρόνο αυτό.

Αισιοδοξία, την οποία βέβαια ουδόλως συμμερίζονται οι αγρότες, κσθώς δεν μπορούν να αντιληφθούν πως στο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος Ιουλίου θα  ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να χορηγηθούν οι προκαταβολές στους παραγωγούς, όταν το ίδιο το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Βεροίας εκτιμά ότι τα πορίσματα για τους παγετούς θα  έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου και για τα χαλάζια στις αρχές του 2022.

 

Ακολουθεί η πρωτολογία και η δευτερολογία της κ. Τζάκρη:

 

 

«Πρωτολογία

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Τον  Μάϊο συζητήσαμε πάλι το θέμα των ανοιξιάτικων παγετών και τις ζημιές που προκάλεσε στις  δενδρώδεις καλλιέργειες μεγάλης οικονομικής σημασίας στην Πέλλα. Ό,τι διασώθηκε από τον παγετό στις δενδρώδεις καλλιέργειες καταστράφηκε από τα αλλεπάλληλα, καταστροφικά κύματα χαλαζοπτώσεων που φέτος καλύπτουν σχεδόν όλη την έκταση της ΠΕ Πέλλας.

Τότε σας ενημέρωσα για το μέγεθος της καταστροφής στα ροδάκινα (συμπύρηνα και επιτραπέζια) και στα νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, ακτινίδια και σε ορισμένες περιοχές και στα κεράσια. Μιλάμε σχεδόν για το σύνολο της αγροτικής παραγωγής της περιοχής, μιας αγροτικής παραγωγής που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της οικονομίας της περιοχής και είναι «η κινητήριος δύναμη»για μια σειρά δραστηριοτήτων που «στο τέλος της ημέρας» διαμορφώνουν το τοπικό ΑΕΠ. Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, όπως μεταποιητικές, εμπορικές επιχειρήσεις, εμπορίας εισροών και εφοδίων, μεταφορικές, φυτώρια κλπ. οφείλουν το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών τους στην αγροτική παραγωγή. Καταλαβαίνετε επομένως ποιο είναι το διακύβευμα.

Επίσης σας είχα επισημάνει την απόγνωση των αγροτών και των οικογενειών τους που αναμένοντας την «οικονομική «ανάσα» από την εμπορία της παραγωγήςτους για την οποία τον προηγούμενο χρόνο αφιέρωσαν κόπους και χρήμα, βρέθηκαν οι περισσότεροι από αυτούς στο απόλυτο μηδέν με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωσή τους αλλά και για την απαιτούμενη ρευστότητα για την συνέχιση των καλλιεργειών τους.

 

Σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι όλες οι ζημιές που προκλήθηκαν από τους παγετούς του Μαρτίου και Απριλίου θα καλυφθούν σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Επίσης ανέφερε ότι το σύνολο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων, οι οποίες θα είναι εξατομικευμένες, ακέραιες και αντικειμενικές. Είπε μάλιστα ότι οι αποζημιώσεις θα είναι δίκαιες και με βάση την διαπιστωθείσα ζημία και μάλιστα ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα δοθεί προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών, με ένα ποσό που ανέρχεται σε περίπου 155 εκ. €.

Όπως καταλαβαίνετε έχετε καλλιεργήσει στους παραγωγούς υψηλές προσδοκίες.

Επανέρχομαι λοιπόν σήμερα για να μας ενημερώσετε με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτά που ανακοινώσατε.

Δηλαδή

Σχετικά με το χρονικό ορόσημο του τέλους Ιουλίου που ανακοινώσατε ότι θα δώσετε τις προκαταβολές. Πιστεύετε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις στη βάση των οποίων θα υπολογιστούν οι προκαταβολές;; Θα δοθούν αυτές στο τέλος Ιουλίου;

Πως θα υπολογιστεί το ύψος των αποζημιώσεων  ανά καλλιέργεια;

Επίσης θέλω να ρωτήσω θα πάρουν προκαταβολή οι χαλαζόπληκτοι; Κι αν όχι γιατί διαχωρίζονται από τους παγετόπληκτους, ενώ έχουν υποστεί εξίσου μεγάλες ζημιές, έχοντας εκπληρώσει μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους για να πετύχουν ποιοτική συγκομιδή; Άρα έχουν και αυτοί μεγάλη ανάγκη για προκαταβολή;

 

Δευτερολογία

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Όπως σας είπα έχετε καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίεςστους παραγωγούς, οι οποίοι αναμένουν στο τέλος του Ιούλη σύμφωνα με τις δικές σας δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις των τοπικών βουλευτώντις προκαταβολές ύψους 40% για τις ζημιές που υπέστησαν οι δενδρώδεις καλλιέργειές τους από τον παγετό γιατί είναι ο μονόδρομος για να επιβιώσουν. Φοβάμαι όμως ότι για μια ακόμη φορά θα περάσετε κάτω από τον πήχη. Και η πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται ως σήμερα  έχει επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους τους.

Βρισκόμαστε στα μέσα του Ιουλίου και δυστυχώς και οι εκτιμήσεις των ζημιών βρίσκονται στο 25-30% επί των δηλωθέντων. Και αυτό γιατί ενώ κάνατε λόγω για αποζημιώσεις τύπου ΙΑΝΟΥ, δεν πήρατε στον ΕΛΓΑ τους γεωπόνους-εκτιμητές που απαιτούνταν για να ανταποκριθούν στον τεράστιο εκτιμητικό όγκο της φετινής χρονιάς με ζημιές από την Φλώρινα μέχρι την Μεσσηνία.

 Και είμαστε σε μια χρόνια όπου τα ροδάκινα έχουν ζημιές σε ποσοστό  πάνω από 60%.Και μιλάμε για μια χώρα όπως η Ελλάδα που άλλες φορές δεν ξέρουμε τι να κάνουμε την παραγωγή ροδάκινων, φέτος γίνονται εισαγωγές.Επίσης τα δαμάσκηνα για παράδειγμα έχουν υποστεί ζημιά σε ποσοστό πάνω από 90%. Και αυτή η εικόνα είναι ανάλογη και για τις άλλες καλλιέργειες στα βερύκοκα, στα μήλα, στα ακτινίδια κλπ

Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις της Υπηρεσίας του ΕΛΓΑ Βέροιας, οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις για τον παγετό θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου και για το χαλάζι μετά τα Χριστούγεννα. Τότε όμως θα είναι έτοιμα και για πλήρη εξόφληση.

 

Αν δεν δώσετε τις προκαταβολές μέχρι το τέλος του Ιουλίου όπως εγγράφως είχατε δεσμευθεί και για να γίνει αυτό θα πρέπει οι προκαταβολές να δοθούν βάσει των δηλώσεων των παραγωγών και όχι βάσει των εκτιμήσεων, τότε αποτύχατε σε αυτή την έκτακτη συγκυρία να στηρίξετε τους παραγωγούς οι οποίοι όπως σας είπα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης λόγω της παντελούς έλλειψης εισοδήματος και ρευστότητας.

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι και πολύ αισιόδοξοι σχετικά με την ημερομηνία που ανακοινώσατε για το τέλος Ιουλίου. Δεν μπορούν να καταλάβουν πως στο διάστημα που απομένει θα ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να βοηθηθούν από τις προκαταβολές που ανακοινώσατε.

Και βέβαια πρέπει να πάμε και ένα βήμα παρακάτω:

  • Μιλούσαμε για αποζημιώσεις όπως στην περίπτωση του Ιανού, για αποζημιώσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο 100% της ζημιάς και μέχρι το τελευταίο ευρώ. Και αυτό που βλέπουμε είναι η συνήθης διαδικασία του ΕΛΓΑ που ακολουθείτε κάθε χρόνο.
  • Ο Νομός έχει ανάγκη από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης

Να απαλλαγούν οι αγρότες από τα εκτιμητικά τέλη καθώς και να συμψηφιστούν οι ασφαλιστικές  εισφορές έναντι των  αποζημιώσεων  που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί. Να υλοποιηθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων  για τους απασχολούμενους στον αγροτικό τομέα και να υπάρξουν και μέτρα στήριξης των συνεταιρισμών και των επιχειρήσεων.

Αυτά είναι κάποια από τα μέτρα που πραγματικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αμβλυνθούν μερικώς τα προβλήματα.

 Αντ’ αυτού η κυβέρνηση ακολουθεί  την συνήθη διαδικασία της καταβολής των αποζημίωσεων από τον ΕΛΓΑ χωρίς ουδόλως να ληφθεί υπόψη η έκτακτη συγκυρία την οποία βιώνουμε φέτος».