Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), που συγκλήθηκε στις 19/7/2021, έκανε η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου για το ζήτημα της παύσης της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Σκύδρα.

Όπως είναι γνωστό η Δήμαρχος είχε αποστείλει σχετική ενημερωτική επιστολή στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Δημήτρη Παπαστεργίου ζητώντας παράλληλα την υποστήριξη του πανελλήνιου συνδικαλιστικού οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκηση, ώστε ν΄ανακληθεί η άδικη κι αδικαιολόγητη αυτή απόφαση του κλεισίματος του καταστήματος.

Η Δήμαρχος ζητώντας και λαμβάνοντας το λόγο είπε μεταξύ των άλλων: αναφέρθηκε αρχικά στα χαρακτηριστικά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Σκύδρας ότι δηλαδή  είναι ένας δυναμικός Δήμος με είκοσι μία Κοινότητες – Οικισμούς και  πληθυσμό 21.000 κατοίκους. Υπογράμμισε ότι στη Σκύδρα βρίσκεται το Τελωνείο της Π.Ε. Πέλλας, το Χημείο του Κράτους που εξυπηρετεί και το γειτονικό Νομό Ημαθίας, ότι εντός των ορίων του Δήμου δραστηριοποιούνται οι μεγαλύτερες βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων – ειδικά ροδάκινου – και πολλές βιοτεχνίες απασχολώντας  στο σύνολό τους χιλιάδες εργαζομένους, μόνιμους κι εποχιακούς. Η Σκύδρα είναι το μεγαλύτερο εξαγωγικό κέντρο αυτών των προϊόντων στη χώρα μας. Και παρόλα αυτά στο Δήμο Σκύδρας δεν θα λειτουργεί έστω κι ένα τραπεζικό κατάστημα.

Προκαλεί εντύπωση, είπε η Δήμαρχος, η άνιση μεταχείριση κι αντιμετώπιση της περιφέρειας, όταν σε κάποιους Δήμους λειτουργούν τέσσερα – πέντε τραπεζικά καταστήματα και σε κάποιους κανένα. Μπορεί η τεχνολογία να έχει προχωρήσει, αλλά αρκετοί δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι, η τεχνολογία δεν είναι πανάκεια και σε κάποιες συναλλαγές χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία.

Έτσι, λοιπόν, μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας σε περίοδο μάλιστα πανδημίας θ΄αναγκάζεται να μετακινηθεί εκτός Δήμου και να συνωστίζεται για να εξυπηρετηθεί.

Στη συνέχεια υπενθύμισε το γεγονός της απορρόφησης της Αγροτικής  Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς και τις ιδιαίτερες υποχρεώσεις κι  ευθύνες  που έχει πλέον η Τράπεζα Πειραιώς απέναντι στον αγροτικό, εμπορικό και βιομηχανικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής.

Η Δήμαρχος διερωτήθηκε, πώς μπορούμε να δεχθούμε αυτό που ισχυρίζεται η πολιτεία που ενώ αναγνωρίζει το δίκιο μας δεν μπορεί να επιβάλλει τη θέληση  και τις αποφάσεις της όταν η πολιτεία είναι υπεύθυνη με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους για την ίση μεταχείριση όλων των πολιτών και την ισόρροπη ανάπτυξη. Αν θα πρέπει να κλείσουν κάποια καταστήματα αυτό θα πρέπει να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια.

Η Δήμαρχος κάλεσε το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. να πάρει θέση ώστε όλοι οι Δήμοι ν΄αντιμετωπίζονται ισότιμα, δίκαια, και στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης να υπάρχει σε κάθε Δήμο  ένα τουλάχιστον τραπεζικό κατάστημα. Η απόφαση της παύσης της λειτουργίας του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος είναι τροχοπέδη στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του Δήμου Σκύδρας και τόνισε ότι η άδικη αυτή απόφαση πρέπει  ν΄ανακληθεί.

Η Δήμαρχος ζήτησε να κανονιστεί συνάντηση της Κ.Ε.Δ.Ε. με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για την επίλυση του προβλήματος.  Επισήμανε, παράλληλα, ότι οι ενέργειες της Κ.Ε.Δ.Ε. πρέπει να είναι άμεσες διότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει το κλείσιμο των καταστημάτων στις 27 Ιουλίου.

Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι η κοινωνία είναι ξεσηκωμένη κι οργισμένη, ότι αναμένουμε τις εξελίξεις  κι  ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. που έθεσε αμέσως το θέμα  στο Δοικητικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος της Σκύδρας και των άλλων Δήμων στους οποίους δεν θα λειτουργεί κανένα τραπεζικό κατάστημα των συστημικών τραπεζών κι ότι θα σταλεί άμεσα επιστολή ώστε να  ζητηθούν συναντήσεις με το Υπουργό Εσωτερικών, τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας και τον Πρωθυπουργό κι ότι θα υπάρχει ανάλογη ενημέρωση των Δήμων για τις εξελίξεις.