Σε ανακοινώσεις για τα μέτρα Δημόσιας Υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες, θα προχωρήσει στις 12.00 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στις ανακοινώσεις, οι οποίες θα γίνουν στο υπουργείο Υγείας, θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.
Αναλυτικότερα, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα ισχύει υποχρεωτικό rapid ή μοριακό test κάθε εβδομάδα εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν το πιστοποιητικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο.
Ωστόσο, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε για τη μείωση μισθού των ανεμβολίαστων κατά 160 ευρώ το μήνα (20 ευρώ το rapid testΧ8), η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα προχωρήσει:
α) σε διατίμηση, ώστε το κόστος να μειωθεί σε 10 ευρώ
β) αρχικά σε ένα υποχρεωτικό τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους, και στη συνέχεια, εφόσον η κατάσταση με την πανδημία «αγριέψει» σε δύο.
Με αυτό τον τρόπο, αντί για 160 ευρώ το μήνα, ένας εργαζόμενος να επιβαρύνεται, αρχικά με 40 και στη συνέχεια με 80 ευρώ
Οι υπόλοιπες απαγορεύσεις
Παράλληλα, προβλέπεται:
-Απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων σε μπαρ, κέντρα διασκέδασης, εστίαση και γήπεδα, δηλαδή σε χώρους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την χρήση μάσκας. Υπενθυμίζεται ότι ένα rapid και ένα self test πρέπει να κάνουν την εβδομάδα και οι εργαζόμενοι στην εστίαση.
-Δυο rapid η μοριακά τεστ την εβδομάδα θα πρέπει να κάνει το ανεμβολίαστο διδακτικό προσωπικό σε σχολεία και πανεπιστήμια αλλά και οι φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ θα εξακολουθήσουν τα δύο self test την εβδομάδα για τους μαθητές στα σχολεία, τα οποία θα συνεχίζουν να διανέμονται δωρεάν.
Επιπλέον, συζητείται να απαιτείται τεστ 48ωρών και χρήση της μάσκας για την είσοδο ανεμβολίαστων σε θέατρα και κινηματογράφους.
Λιανεμπόριο, τρόφιμα, μετακινήσεις, μάσκα
Αναφορικά με το λιανεμπόριο, προς το παρόν οι ανεμβολίαστοι δεν θα «μπλοκαριστούν», ενώ δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και για τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, παντοπωλεία κλπ). Όσον αφορά στις μετακινήσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη.
Τέλος, εξετάζεται η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Τι θα γίνει στην εκπαίδευση
Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.
Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.
Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).