Έτσι, από τα να πάνε στις δουλειές τους οι ανεμβολίαστοι, στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, αλλά μέχρι και τα ψώνια και το σούπερ μάρκετ, θα χρειάζονται ένα από τα δύο τεστ. Το ίδιο εκτιμάται πως θα ισχύει και για την εστίαση. Αυτό είναι, με λίγα λόγια, το τοπιο που φαίνεται να διαμορφώνεται.
Αξιοσημείωτες είναι οι δηλώσεις Χαρδαλιά στην ΕΡΤ,όπου τόνισε: «Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι σε αυτήν τη μάχη. Η ευθύνη δεν είναι απέναντι μόνο στους εαυτούς μας αλλά είναι απέναντι και στους γύρω μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε, που ερχόμαστε σε επαφή. Η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει είναι να προασπίσει τη δημόσια υγεία και να προφυλάξει την ανθρώπινη ζωή. Αυτό το κάνει από την πρώτη στιγμή και με την ίδια λογική και προσέγγιση από Σεπτέμβριο, με βάσει τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα, θα συνεχίσουμε».
Στις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, να προσθέσουμε του Χαράλαμπου Γώργου, μέλους της Επιτροπής Ειδικών. Όπως σημείωσε οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν rapid test ακόμη και για το σούπερ μάρκετ. Παραδέχτηκε ότι αυτή είναι περίπλοκη διαδικασία.
«Αν δεν εμβολιαστούμε, δεν μπορούμε να αποκλειστούμε από το να πάμε να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ, ή δεξιά και αριστερά. Θα πρέπει λοιπόν να μπούμε σε μια διαδικασία ελέγχου για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. Αν αυτό θα γίνει πριν μπούμε ή αν θα γίνει, φυσικά δύσκολο, δύο φορές την εβδομάδα, να κάνει κάποιος τεστ για να μπορεί να έχει μια σχετική ασφάλεια ότι δεν μεταδίδει και ότι δεν είναι θετικός, θα μπούμε και σε αυτό, αλλά είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, το καταλαβαίνετε, και καλό είναι να το αποφύγουμε. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανείς ένα rapid test για να πάει να ψωνίσει -γιατί έτσι πρέπει να κάνει. Γιατί μέσα στο μαγαζί δεν μπορεί να μπει κανείς και να είναι θετικός με τη Δέλτα και να μεταδίδει δεξιά και αριστερά, ακόμη και στους εμβολιασμένους», δήλωσε Χ. Γώργος.
Επιπλέον, να συνυπολογιστούν και όσα διέρρεαν κυβερνητικές πηγές διέρρεαν, μέσω ΣΚΑΪ, δηλαδή πως εξετάζεται η περίπτωση οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν ένα ή δύο υποχρεωτικά εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα. Το κόστος φαίνεται, δε, πως θα βαραίνει τους πολίτες.
Σύμφωνα με τους ίδιους σχεδιασμούς, φαίνεατι πως έρχεται και η επίδειξη αρνητικού τεστ στους κλειστούς χώρους γενικά. Ψάχνεται, δε, τρόπος για να μπορεί κάτι τέτοιο να εφαρμοστεί και στο λιανεμπόριο.