Για μια ακόμη χρονιά, χιλιάδες παιδιά, περί τα 80.000 σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, μένουν αποκλεισμένα από βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Συνολικά υποβλήθηκαν αιτήσεις για 250.863 παιδιά, από τα οποία μόλις τα 167.100 έλαβαν το πολυπόθητο “κουπόνι”, με το οποίο δικαιούνται μια θέση είτε σε παιδικό σταθμό είτε σε ΚΔΑΠ.

Η απόρριψη των αιτήσεων αποτελεί ανάλγητη επιλογή υπουργείου και κυβέρνησης, μια χρονιά μάλιστα που ξεκινά με συσσωρευμένα τα οξυμένα προβλήματα που έχουν προκύψει από τους όρους διαχείρισης της πανδημίας, όλο το προηγούμενο διάστημα με ευθύνη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση με πρόσχημα τα μέτρα για τη μη διασπορά του covid έκλεισε τις δομές για όλη την περσινή περίοδο, αντί να πάρει τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους. Τα προληπτικά μέτρα ελέγχου και φροντίδας, προϋπέθεταν αυξημένη χρηματοδότηση, περισσότερες προσλήψεις προσωπικού, κάτι το οποίο δεν ιεραρχήθηκε ούτε σχεδιάστηκε οδηγώντας τις σε πολύμηνο κλείσιμο. Το αποτέλεσμα αυτό είχε τεράστιες αρνητικές συνέπειες τόσο για τα παιδιά και τις ψυχοσωματικές ανάγκες τους, όσο και για τους γονείς που πέρα από την εργασιακή ανασφάλεια που έχουν επιβάλλει κυβέρνηση και εργοδοσία, επιφορτίστηκαν με αποκλειστικά ατομική ευθύνη καθετί που αφορά στα παιδιά τους.

Ο μεγάλος αριθμός των απορριφθέντων αιτήσεων, υποδηλώνει τις ανάγκες που υπάρχουν, και είναι ένα μέρος των συνολικών, πραγματικών αναγκών, αφού χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής το πρόγραμμα.

Οι απαντήσεις του υπουργείου περί αιτήσεων που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις έρχεται να κρύψει την αντιλαϊκή πολιτική και στο τομέα της προσχολικής αγωγής, την προσήλωσή της στην εμπορευματοποίηση γι’ αυτό και η υποχρηματοδότηση. Άλλωστε το καθηλωμένο ποσό που προβλέφθηκε για το Πρόγραμμα, με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει, σηματοδοτούσε την ειλημμένη απόφαση του υπουργείου να απορρίψει παιδιά, παρά τις υποκριτικές και ψεύτικες δηλώσεις περί του αντιθέτου.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, εάν προτίθεται να καλύψει με έκτακτη χρηματοδότηση όλες τις αιτήσεις του προγράμματος, με ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης για προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τη δημιουργία δομών ώστε να καλυφτούν όλες οι ανάγκες.

 

Ο Βουλευτής

Δελής Γιάννης