Μετά από μάχες που έδωσε ο κλάδος των σχολικών καθαριστριών , με τα συνδικαλιστικά του όργανα πανελλαδικά, πέτυχε  ( το σχ. Έτος 2020-2021) την  αλλαγή καθεστώτος πρόσληψης των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών,  την  αναγνώριση ότι  δεν είναι «εργολάβοι» αλλά εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας,  και διασφαλίστηκαν οι   εργαζόμενοι   που για χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κλάδο με μοριοδότηση

Σε μια περίοδο που σαρώνει η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δ με έμφαση στη νεολαία και οι ανησυχίες εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς μεγαλώνουν, η κυβέρνηση  δεν παίρνει «μαθήματα» από τα τεράστια περυσινά κενά στην καθαριότητα των σχολείων. Δεν εξασφαλίζει την πρόσληψη επαρκούς αριθμού ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ σχολικών καθαριστριών, που θα καλύπτουν όλα τα σχολεία και κατά τις ώρες λειτουργίας τους. Αντίθετα επιμένοντας στην υποχρηματοδότηση, (όπως κάνει στην υγεία, την παιδεία, την δασοπροστασία στην πυροσβεστική …) επιτρέπει στους δήμους να αντικαθιστούν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης με ημιαπασχόληση για να φαίνεται δήθεν μεγαλύτερος ο αριθμός των καθαριστριών.

Με την έκδοση του υπ’ αριθμ. 56982/30.7.2021 αδιανόητου έγγραφου  του Υπουργείου Εσωτερικών   καλούνται οι Δήμοι   να προχωρήσουν  σε προκηρύξεις των θέσεων για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων όλης της χώρας για το διδακτικό έτος 2021-2022,  στο όποιο δεν καθορίζεται ο αριθμός των θέσεων των απασχολουμένων ανά Δήμο, αλλά με τα ίδια κονδύλια και τις ίδιες  ανθρωποώρες με πέρσι,  που  προσλήφθηκαν   9.500 άτομα, δίνεται η δυνατότητα να προσληφθούν μέχρι  και 15.482 καθαρίστριες και καθαριστές  κάνοντας  αναδιανομή των μηνιαίων εισοδημάτων των υφιστάμενων σχολικών καθαριστριών και καθαριστών, των 250 έως 600€, και τα τεμαχίζουν  σε μισθούς των 180€ με δίωρη πλέον απασχόληση .

Με αυτήν την εξέλιξη  καταθέτουμε την έντονη ανησυχία των εργαζομένων που εκπροσωπούμε. Προσυπογράφουμε την ανοιχτή επιστολή 31 σωματείων εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων  προς τον Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βορίδη και  Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη την οποία σας κοινοποιούμε.

Δεν δεχόμαστε  σε καμιά περίπτωση να μειωθούν οι ώρες και οι μισθοί των σχολικών καθαριστριών που εργάστηκαν στον κλάδο .Ήδη με το ζόρι συντηρούν τις οικογένειες τους, τι θα γίνει  μετά την ενδεχόμενη μείωση; Ήδη έχουμε επισημάνει την   ανάγκη για επέκταση ωραρίου σε ορισμένες περιπτώσεις και στον Δήμο Πέλλας

Η καθαριότητα των σχολείων είναι κρίσιμο ζήτημα που δεν αφορά μόνο  την σχολική κοινότητα. Μας αφορά όλους είτε έχουμε είτε δεν έχουμε παιδιά. Είναι κρίσιμο ζήτημα προστασίας της υγείας μας πολύ περισσότερο σε συνθήκες επανόδου των μεταδοτικών λοιμώξεων και ένα παραπάνω στις συνθήκες της πανδημίας.

Απαιτούμε με ευθύνη του κράτους να προσληφθεί όλο το αναγκαίο, για την ασφαλή λειτουργία όλων των σχολείων, προσωπικό καθαριότητας.

Να καταργηθούν όλες οι συμβάσεις μερικής και ελαστικής απασχόλησης και να αντικατασταθούν από συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με δικαιώματα.

Να γίνουν Αορίστου χρόνου  όλες οι σχολικές καθαρίστριες που υπηρετούν εδω και χρόνια με αυτό το απάνθρωπο καθεστώς  και να σταματήσει το γαϊτανάκι της αιχμαλωσίας και της αναστάτωσης που βιώνει ο κλάδος  κάθε χρόνο τέτοια εποχή δημιουργώντας κάθε φορά και νέα προβλήματα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ σεβασμό προς τους εργαζομένους του κλάδου που δουλεύουν σχεδόν  20 χρόνια στα σχολεία με απλήρωτη υπερβάλλουσα εργασία καθημερινά ειδικά την περίοδο της πανδημίας στη μάχη με τον COVID-19.

Από την διοίκηση του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Πέλλας