ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: «Με Ερώτησή της ζήτησε να ληφθούν μέτρα ελέγχου και περιορισμού του πληθυσμού των αγριογούρουνων καθώς και πρόβλεψης αποζημίωσης των αγροτών από ζημιές που υφίστανται οι καλλιέργειές τους από τα ζώα αυτά»

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά ο πληθυσμός των αγριογούρουνων και μετακινούμενα τα ζώα αυτά προς πιο αστικές περιοχές, περνώντας μέσα από  καλλιέργειες καταστρέφουν ότι βρουν μπροστά τους: από τα λάστιχα των αρδευτικών δικτύων και  τους φλοιούς των νεαρών δένδρων μέχρι την  αγροτική παραγωγή. Προς τούτο η Βουλευτής κ. Τζάκρη υπέβαλε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία τους ρωτά για τις προθέσεις τους: (1) να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση (ή σύσταση εκ νέου) συνεργείων δίωξης αγριογούρουνων από τον αστικό και περιαστικό ιστό των πόλεων και των οικισμών στις αγροτικές περιοχές ώστε να ελεγχθεί και να περιοριστεί ο πληθυσμός τους και (2) να προχωρήσουν σε τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να συμπεριληφθεί ο σχετικός κίνδυνος και να καλύπτονται ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες από τα αγριογούρουνα ανεξάρτητα με το που βρίσκονται οι καλλιέργειες (εντός ή εκτός προστατευόμενων περιοχών).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τους Υπουργούς:

1) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και

2) Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μεγάλο πρόβλημα έχουν δημιουργήσει στην περιοχή της ΠΕ Πέλλας τα αγριογούρουνα, ο πληθυσμός των οποίων το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά και μετακινούμενα τα ζώα αυτά προς πιο αστικές περιοχές, περνώντας μέσα από  φρεσκοποτισμένες καλλιέργειες με καλαμπόκια, τρώνε και καταστρέφουν ότι βρουν μπροστά τους: από τα λάστιχα των αρδευτικών δικτύων και  τους φλοιούς των νεαρών δένδρων μέχρι την  αγροτική παραγωγή. Χρόνο με το χρόνο συντελείται μια μεγάλη καταστροφή στην περιοχή. Ειδικά δε φέτος που οι αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας υφίστανται σημαντικές απώλειες στα εισοδήματά τους από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι παγετοί της άνοιξης, γίνεται αντιληπτό, ότι οποιαδήποτε επιπλέον απώλεια στις ελάχιστες παραγωγές που έχουν απομείνει, έχει τεράστιες επιπτώσεις.

Η κατάσταση αυτή, η οποία είναι αποτέλεσμα  πολλών αιτίων, όπως της εγκατάλειψης της υπαίθρου, της δημιουργίας καινούριων βιοτόπων για τους αγριόχοιρους και του υβριδισμού που υφίστανται τα ήμερα γουρούνια στο πλαίσιο της βιολογικής κτηνοτροφίας και ελεύθερης βοσκής των ζώων, όπου τα ζώα των εκτροφών αυτών ήρθαν σε επαφή με τους άγριους χοίρους, ζευγάρωσαν και δημιουργήθηκαν υβρίδια, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Μεταξύ των επιπτώσεων που καταγράφονται εξαιτίας της παρουσίας των ζώων αυτών στα αστικά και αγροτικά περιβάλλοντα, πέραν των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι επίσης  η μετάδοση ασθενειών όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων (λόγω του κινδύνου που υπάρχει ένα άγριο ζώο να μεταδώσει την ασθένεια σε μια οργανωμένη μονάδα εκτροφής γουρουνιών) καθώς και η πρόκληση ατυχημάτων (λόγω της διέλευσης των κοπαδιών από δρόμους μεγάλης ή μικρότερης κυκλοφορίας). Επιπλέον,  καταγράφεται και «νόθευση» της φυσικής βιοποικιλότητας του οικοσυστήματος με τη «γέννηση υβριδίων». 

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην ενεργοποίηση (ή σύσταση εκ νέου) συνεργείων δίωξης αγριογούρουνων από τον αστικό και περιαστικό ιστό των πόλεων και των οικισμών στις αγροτικές περιοχές ώστε να ελεγχθεί και να περιοριστεί ο πληθυσμός τους;
  2. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να συμπεριληφθεί ο σχετικός κίνδυνος και να καλύπτονται ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες από τα αγριογούρουνα ανεξάρτητα με το που βρίσκονται οι καλλιέργειες (εντός ή εκτός προστατευόμενων περιοχών).

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη»