Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και προς τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Ε.Δ./Κ.Μ.), Δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη απέστειλε η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής (αρ.πρ.8777/30-8-2021)με θέμα

«Πρόταση για τη λειτουργία και παροχή προς τους πολίτες όλων των βασικών υπηρεσιών από φορείς του δημοσίου – ευρύτερου δημόσιου τομέα και φορείς κοινής ωφέλειας κι ενδιαφέροντος που θα  πρέπει να εδρεύουν σε κάθε Δήμο της χώρας» είναι το παρακάτω:

 

Η κοινωνία μας συνεχίζει να βιώνει τις βαριές επιπτώσεις της οικονομικής, υγειονομικής και κλιματικής κρίσης.

Επιπλέον, λόγω των έντονων μετεωρολογικών φαινομένων κι απότομων καιρικών αλλαγών ήδη ο αγροτικός κόσμος της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σκύδρας, αλλά και πολλών περιοχών της πατρίδας μας, υφίσταται τις συνέπειες της ολικής καταστροφής του αγροτικού κεφαλαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όχι μόνον για τους αγρότες μας, αλλά και για το σύνολο της εθνικής οικονομίας και των παραγωγικών τάξεων. Βεβαίως και δεν ξεχνάμε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται κάτοικοι Δήμων της χώρας μας εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών που ισοπέδωσαν τα πάντα στο καταστροφικό τους πέρασμα.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και καθώς  η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να στηρίξει την κοινωνική και οικονομική συνοχή, δυστυχώς, έρχεται επιπλέον αντιμέτωπη με την αποστέρηση, την παύση λειτουργίας  δημοσίων υπηρεσιών και τη μετακίνηση φορέων από την περιφέρεια προς το κέντρο. Μάλιστα η κατάσταση αυτή κλιμακώνεται και διογκώνεται σε βάρος κυρίως των πολιτών των περιφερειακών, πλην δυναμικών Δήμων της χώρας, όπως είναι ο Δήμος της Σκύδρας.

Φορείς και ιδρύματα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών τους και με το πρόσχημα της μείωσης των λειτουργικών τους δαπανών μειώνουν το προσωπικό τους, καταργούν και κλείνουν υπηρεσίες και καταστήματα από τις έδρες Δήμων χωρίς καμιά ενημέρωση και διαβούλευση, χωρίς ευαισθησία και κοινωνική υπευθυνότητα, χωρίς να υπολογίζουν τον ανθρώπινο παράγοντα και τις ανάγκες του, χωρίς να υπολογίζουν την ταλαιπωρία, το κόστος, τον τρόπο και την ασφάλεια των μετακινήσεων των πολιτών σ΄άλλες περιοχές. Η τεχνολογία δεν έχει φτάσει στο επίπεδο της απόλυτης κι ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης του πολίτη, ούτε οι πολίτες  των μεγαλύτερων ηλικιών και των ευάλωτων κι ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων μπορούν να εξυπηρετηθούν επαρκώς, ενώ αρκετές φορές η αυτοπρόσωπη παρουσία είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ορισμένοι τεχνοκράτες ή ιθύνοντες της κεντρικής διοίκησης – που δυστυχώς επιβάλλουν μονομερώς τις απόψεις τους – δεν συμμερίζονται τα προβλήματα και τις αγωνίες των πολιτών και δεν «αντιλαμβάνονται» ή παραβλέπουν τη λαϊκή οργή και κατακραυγή.

Η αποψίλωση και η απογύμνωση των υπηρεσιών πρέπει όχι μόνο να σταματήσει αλλά ν΄αντιστραφεί με την επιστροφή και την επαναλειτουργία υπηρεσιών στις έδρες των Δήμων απ΄όπου έχουν απομακρυνθεί.

Ως Δήμος Σκύδρας προτείνουμε, λοιπόν, πέρα από τα ψηφίσματα και τις διαμαρτυρίες, τα συλλογικά μας όργανα Κ.Ε.Δ.Ε. και Π.Ε.Δ./Κ.Μ. να προχωρήσουν άμεσα στη σύνταξη μιας τεκμηριωμένης πρότασης – μελέτης που να κατατεθεί, να συζητηθεί και να διεκδικηθεί αρμοδίως,  με κύριο άξονα αυτής το αίτημα  για τον βασικό  αριθμό και την ποιότητα των υπηρεσιών που θα πρέπει  να προσφέρονται ανά Δήμο και στην έδρα κάθε Δήμου από τους φορείς της πολιτείας κι όσους σχετίζονται μ΄αυτούς.

Ενδεχόμενες αλλαγές ή ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών δεν μπορούν να εξαιρούνται από την παραπάνω διεκδίκηση – αίτημα, ούτε να γίνονται αποδεκτές σε βάρος του δημοσίου και συλλογικού συμφέροντος κι ερήμην της κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η αποστέρηση και το κλείσιμο καταστημάτων φορέων και υπηρεσιών αυξάνει την ανισότητα, αποδυναμώνει την περιφέρεια, απομακρύνει το κράτος από τους πολίτες ενισχύοντας το φαινόμενο του συγκεντρωτισμού και της αστυφιλίας κι ανοίγοντας την ψαλίδα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Οι χρόνιες εξαγγελίες για αποκέντρωση, για περιφερειακή ανάπτυξη, για μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης στην υπηρεσία του πολίτη ακούγονται σαν κακόγουστο αστείο όταν η πολιτεία δεν μπορεί να επιβληθεί, όπως στην περίπτωση των τραπεζών ή όταν σε καθημερινή βάση οι πολίτες συγκεντρώνονται στις πρωτεύουσες των νομών για να εξυπηρετηθούν από φορείς, ενώ οι φορείς αυτοί δεν μπορούσαν ήδη να εξυπηρετήσουν με επάρκεια τους  πολίτες που συναλλάσσονταν μ΄αυτούς.

Προκειμένου όχι μόνον να προλάβουμε την επιδείνωση της κατάστασης αλλά και να την αντιστρέψουμε,

προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ισχυρή την παρουσία του κράτους και τη δημόσια κι αυτοδιοικητική στήριξη και φροντίδα,

προκειμένου η κατάσταση ν΄αντιμετωπιστεί συνολικά, ολοκληρωμένα, συντεταγμένα και θεσμικά,

επειδή η πρόταση – αίτημά μας είναι δίκαιο και στο πλαίσιο του Συντάγματος για ισότητα, ισονομία και δημοκρατία, και πιστεύουμε ότι συμφωνείτε σ΄αυτά,

παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και παραμένουμε στη διάθεσή για τη συνέχεια και για οτιδήποτε σχετικό απαιτηθεί.

                                                                                                    Με εκτίμηση

                                                                                            Η Δήμαρχος Σκύδρας

                                                                                              Κατερίνα Ιγνατιάδου