ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ, ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.  ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ!

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας συναντήθηκε εκτάκτως με την Διοίκηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, για να ζητήσει επίσημες εξηγήσεις για την έντονη φημολογία για επικείμενες μετακινήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών απέφυγε να απαντήσει, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως τα παζάρια και οι συζητήσεις για κλείσιμο και μετακίνηση τμημάτων και κλινικών είναι ήδη σε εξέλιξη. Εξάλλου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έδωσε το σύνθημα, δηλώνοντας τον περασμένο Ιούνη πως«έχουμε περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία από όσα θα έπρεπε».

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας ξεκαθάρισε πως η όποια κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο τμημάτων ή κλινικών των δύο νοσοκομείων στη κατεύθυνση της σταδιακής συγχώνευσης, αποτελεί αιτία πολέμου για τους υγειονομικούς, συνολικά για τους εργαζόμενους.

 

Η διαχρονική υποβάθμιση των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης με αυτουργούς όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν την τελευταία 10ετία: Οικονομικός στραγγαλισμός των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, προσλήψεις με το σταγονόμετρο και υποστελέχωση, εντατικοποίηση, απαξιωτικές συνθήκες εργασίας, απόλυτη μισθολογική απαξίωση.

Έχοντας προετοιμάσει το έδαφος, έχοντας οδηγήσει τα νοσοκομεία στα όρια της κατάρρευσης, έρχονται τώρα να πουν ότι η μόνη λύση είναι η συγχώνευση.

Το ιδεολόγημα πως το κλείσιμο κλινικών και τμημάτων και η σταδιακή συγχώνευση σε ένα νοσοκομείο είναι προϋπόθεση για την πλήρη στελέχωση των κλινικών είναι απόλυτα ψευδές, αφού ακόμη και σε νομούς με ένα και μοναδικό νοσοκομείο η κατάσταση είναι εξίσου τραγική ή και χειρότερη.

 

Οι γιατροί των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Ήρθαμε αντιμέτωποι πολλές φορές με την πολιτική των συγχωνεύσεων και του κλεισίματος νοσοκομείων κατά την τελευταία 10ετία και τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού βρέθηκαν πολλές φορές στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν.

Το λέμε ξεκάθαρα: Είναι εγκληματική και επικίνδυνη για την υγεία του λαού της περιοχής η θέση ότι είναι πολυτέλεια και κόστος η λειτουργία δύο νοσοκομείων σε έναν νομό. Το κλείσιμο τμημάτων και κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία, αντικειμενικά θα ωθήσει ακόμη περισσότερο το λαό της περιοχής στην αγκαλιά των ιδιωτικών επιχειρήσεων του χώρου της υγείας, διευρύνοντας το πεδίο της κερδοφορίας τους και θα αυξήσει τις δαπάνες της λαϊκής οικογένειας για ζητήματα υγείας.

 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει το κλείσιμο τμημάτων και κλινικών και τη συγχώνευση των νοσοκομείων επικαλούμενη την «ανάγκη νοικοκυρέματος και ελέγχου της σπατάλης δημόσιου χρήματος» και την ίδια περίοδο -μέσα στο καλοκαίρι του 2021- προχωρά στη στήριξη της Αegean Airlines με 120 εκατ. ευρώ, των εργολάβων παραχωρησιούχων των αυτοκινητοδρόμων με 40,2 εκατ. ευρώ, της Ενεργειακής Βορείου Αιγαίου Α.Ε. με 100 εκατ. ευρώ, της Fraport και του Ομίλου Κοπελούζου με 308 εκατ. ευρώ κ.λπ., με πρόσχημα τη «μείωση εσόδων που είχαν εξαιτίας της πανδημίας».

Πραγματική πρόκληση για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, όταν η κυβέρνηση αυτή -όπως και η προηγούμενη- αρνείται να συμμορφωθεί με την Απόφαση (από το 2018) του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν τις μνημονιακές περικοπές, όταν αρνείται να εντάξει τους υγειονομικούς, που έχουμε θρηνήσει νεκρούς συναδέλφους στη μάχη κατά της πανδημίας, στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

 

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας απαίτησε από τη Διοίκηση την επιστροφή όλων των συναδέλφων που πετάχτηκαν έξω από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με το απαράδεκτο μέτρο της αναστολής εργασίας. Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον μαζικό εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού, όπως και των υγειονομικών. Επαναλάβαμε προς τη Διοίκηση πως η εμμονή της κυβέρνησης να κρατάει έξω από το ΕΣΥ δεκάδες συναδέλφους μας δεν εξυπηρετεί κανέναν στόχο εμβολιασμού, αλλά αξιοποιείται για να στοχοποιηθούν οι υγειονομικοί και να συγκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες της, για να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για συγχώνευση τμημάτων, για να μπουν παρασιτικά «δουλεμπορικά» γραφεία εργολάβων με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους μέσα στα νοσοκομεία, για να κάνουν μπίζνες οι επιχειρηματίες του χώρου της υγείας με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

 

Στη συνάντηση με τη Διοίκηση του νοσοκομείου Γιαννιτσών, στην οποία συμμετείχε και ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής, καταγγείλαμε για άλλη μια φορά την επαπειλούμενη κατάρρευση της κλινικής, την ώρα μάλιστα που το 4ο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς στην απόφαση της Διοίκησης για υποχρεωτική μετακίνηση δύο παθολόγων στην παθολογική κλινική της Έδεσσας -που βρέθηκε και αυτή λόγω της υποστελέχωσης στο χείλος της κατάρρευσης-, ήρθε να προστεθεί και η αναστολή εργασίας μίας ακόμη παθολόγου. Απαιτήσαμε την άμεση επιστροφή των τριών στελεχών της κλινικής στη θέση που ανήκουν και την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μαζικές επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

 

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας αντιτάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» και απαιτεί:

  • Καμία μετακίνηση κλινικής ή τμήματος των δύο νοσοκομείων. Ενίσχυση των τμημάτων και των κλινικών με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη νέων κλινικών στα δύο νοσοκομεία με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Ενίσχυση τους σε υποδομές και εξοπλισμό. Πλήρη διοικητικό διαχωρισμό των δύο νοσοκομείων.
  • Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι συνάδελφοι μας που είναι σε αναστολή.
  • Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και συμβασιούχων.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Αποφασιστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό.
  • Έξω τα «δουλεμπορικά» γραφεία από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κατάργηση των «δουλεμπορικών» γραφείων που εμπορεύονται την ανάγκη των ανέργων για εργασία. Καμία σύμπραξη με ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ.

 

Στο επόμενο διάστημα η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας θα προχωρήσει σε σειρά πρωτοβουλιών (σύσκεψη φορέων της περιοχής, συνέντευξη τύπου, παρεμβάσεις προς τα κόμματα και την τοπική διοίκηση, κινητοποιήσεις), για να ορθώσουμε τείχος αντίστασης στα σχέδια τους, για να διεκδικήσουμε την ενίσχυση και την ανάπτυξη των δύο νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της περιοχής. Καλούμε όλους σε κοινή δράση. Ξεσηκωμός τώρα!

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αποστολίδης Χαράλαμπος