Μία ιδιαίτερη εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στον γραφικό αύλειο χώρο του Παρθεναγωγείου Έδεσσας την περασμένη Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021. Η βιβλιοπαρουσίαση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Έδεσσας, την ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε., τον Σύλλογο Βιβλιόφιλων Έδεσσας, την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας και τις εκδόσεις «Μέθεξις».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση τριών συλλογών διηγημάτων («ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΣΕΠΗΣ», «ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» και «ΑΣΤΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ») της Θεσσαλονικιάς συγγραφέως, ΛΙΖΑΣ ΜΑΜΑΚΟΥΚΑ, με κοινό πολλούς βιβλιόφιλους και ανθρώπους των γραμμάτων της Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής της, καθώς και εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου και ο Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Έδεσσας κ. Τάσος Σεραφείμ. Την συγγραφέα παρουσίασε και μίλησε για την αξία προώθησης νέων συγγραφέων και των βιβλίων τους ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιόφιλων κ. Τρύφων Ούρδας.

 

Τα βιβλία παρουσιάστηκαν από τη φιλόλογο κ. Ειρήνη Βαβουλίδου και τον συμβουλευτικό ψυχολόγο- συγγραφέα, κ. Χρήστο Μπιμπίτσο. Για το περιεχόμενο των βιβλίων και τις πηγές έμπνευσής της μίλησε η ίδια η Λίζα Μαμακούκα. Αποσπάσματα των κειμένων διάβασαν η ηθοποιός κ. Μαρίνα Πογιατζόγλου και η συγγραφέας.

 

Και οι 3 Συλλογές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την πλοκή και τους χαρακτήρες των διηγημάτων, καταγράφοντας και σχολιάζοντας την Ελληνική κοινωνική πραγματικότητα των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και διαχρονικά. Η γραφή της Λίζας Μαμακούκας χαρακτηρίζεται από την προφορικότητά της, την αυθεντικότητα των προσώπων και των διαλόγων που εμφανίζονται, καθώς επίσης και από τα σημαντικά έμμεσα κοινωνικά σχόλια, με αφορμή στερεότυπα ή «κακώς κείμενα» της κοινωνίας μας.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, ο βουλευτής Πέλλας κ. Γιώργος Καρασμάνης και ο Υποδιευθυντής Αστυνομίας Πέλλας κ. Δημήτριος Γεωργίτσας.