• ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ ΚΑΙ, ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ
  • ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ – ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ – ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΝΘΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
  • ΓΙΑ ΤΑ ΟΞΥΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
  • ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ¨ΧΤΥΠΉΘΗΚΑΝ¨ ΑΠΌ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ (όπως πχ τα 90 ευρώ το στρέμμα στα καπνά)
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
  • ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ ¨ΑΠΕΙΛΗ¨ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΝΑ ΑΠΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΤΙ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ… ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ!

 

Μια εμπεριστατωμένη συζήτηση πάνω σε ζητήματα που αυτή την περίοδο απασχολούν τον αγροτικό μας κόσμο, είχε ο Γιώργος Καρασμάνης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό και τον Διευθυντή του Νίκο Κωστακόπουλο, χθες Πέμπτη μεσημέρι, κατά τη συνάντησή τους σε ιδιαίτερα θερμό και εποικοδομητικό κλίμα.

Ο πρώην Υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στη νέα ΚΑΠ, στη διαβούλευση που γίνεται με τους ενδιαφερόμενους φορείς και, ειδικότερα, στο ¨κεφάλαιο¨ που τονίζει την ανάγκη προσαρμογής της Γεωργίας στην κλιματική αλλαγή. Υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το με ποιο τρόπο, με ποια μέσα και, κυρίως, με ποιους πόρους θα γίνει αυτή η προσαρμογή, ώστε να αντιμετωπίσει τις σοβαρότατες απώλειες αγροτικού εισοδήματος.

Ζήτησε λοιπόν από τον κ. Λιβανό να διεκδικήσει κοινοτικούς πόρους μέσα από την νέα ΚΑΠ – όπως ακριβώς είχε γίνει επί υπουργίας Καρασμάνη με το μέτρο Μ17 με τα 200 εκατομμύρια για την ενίσχυση και ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ, τα οποία ως γνωστόν χάθηκαν λόγω της ¨εγκληματικής¨ ολιγωρίας της προηγούμενης Κυβέρνησης. Πρότεινε να υπάρξει τριμερής χρηματοδότηση του Οργανισμού. Δηλαδή εισφορές του αγρότη, συν κοινοτικοί πόροι, συν τη συνεισφορά του Κρατικού Προϋπολογισμού ίση με το 20% των αγροτικών εισφορών.

Επισήμανε μάλιστα την ανάγκη, η συνεισφορά του Κρατικού Προϋπολογισμού που, ναι μεν προβλέπεται από τον Νόμο αλλά ως ¨δυνητική¨ – προαιρετική, να γίνει υποχρεωτική για την εκάστοτε Κυβέρνηση. Υπενθύμισε δε ότι η σημερινή Κυβέρνηση είναι η μοναδική που μετά από 10 χρόνια και με απόφαση Μητσοτάκη ενίσχυσε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό τον ΕΛΓΑ!

 

Επόμενο ¨φλέγον¨ θέμα στη συζήτηση τέθηκε από τον Γιώργο Καρασμάνη αυτό με τις φετινές προκαταβολές αποζημιώσεων.

Και έλαβε από τον Υπουργό τη διαβεβαίωση ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα τις έχει εισπράξει η πλειονότητα των πληγέντων παραγωγών.

 

Εν τούτοις, ο πρώην Υπουργός διατύπωσε την έντονη ανησυχία του για το ¨τί θα γίνει¨ με τις προκαταβολές ζημιών σε προανθικό στάδιο. Και τούτο, διότι προβλέπεται ότι πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικό πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων που, όπως προβλέπει ο σχετικός Κανονισμός αλλά και η συνήθης πρακτική, αυτό γίνεται στα τέλη της χρονιάς με αρχές της επομένης – γεγονός που αναπότρεπτα οδηγεί σε καθυστερήσεις. Ο κ. Λιβανός ενημέρωσε τον Γιώργο Καρασμάνη ότι έχει ήδη ζητηθεί να υπάρξει εξαίρεση από αυτή τη διαδικασία, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να πάρουν έγκαιρα και προκαταβολή και εξόφληση αποζημιώσεων για τις ζημιές τους.

Πάντως – και για κάθε ενδεχόμενο – ο Γιώργος Καρασμάνης πρότεινε, σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα, να ισχύσουν τα άρθρα 11 και 12 του Νόμου 4797/2021που προβλέπουν προκαταβολές από φυσικές καταστροφές. Πρόταση την οποία ο Υπουργός διαβεβαίωσε τον Γιώργο Καρασμάνη ότι την εξετάζει.

 

Αναφορά έγινε βέβαια και στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι μας, με πρώτο αυτή τη στιγμή όπως υπογράμμισε ο πρώην Υπουργός την ¨εκρηκτική¨ αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, που τους έχει φέρει σε δεινή οικονομική κατάσταση και απόγνωση – σε σημείο που πολλοί σκέπτονται να πουλήσουν τα ζώα τους και να εγκαταλείψουν κάθε δραστηριότητα. Ο Σπήλιος Λιβανός, γνώστης βέβαια και με πλήρη κατανόηση του τεράστιου προβλήματος, το απέδωσε στις εξαιρετικά δυσμενείς διεθνείς και παγκόσμιες συγκυρίες, και τόνισε ότι, πέραν των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, έχει δρομολογηθεί και αναζήτηση λύσης στην αύξηση του κόστους της κτηνοτροφικής και γενικότερα της αγροτικής παραγωγής.

 

Κατά τη συζήτηση τέθηκε και το θέμα προϊόντων που πρέπει να στηριχθούν ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες από την πανδημία, όπως ο καπνός, για τον οποίο δόθηκε η διαβεβαίωση ότι έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για να δοθούν 90 ευρώ στο στρέμμα.

Αυτό ήταν άλλωστε η κατάληξη μιας προσπάθειας το προηγούμενο διάστημα και τη συνεργασία του Γιώργου Καρασμάνη με τον πρόεδρο της ¨Καπνικής¨ και Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καπνοπαραγωγών και με δεδομένη την ευαισθησία του Υπουργού να υπάρξει αποδεκτή λύση.

Ο πρώην Υπουργός ζήτησε την ουσιαστική στήριξη των παραγωγών και άλλων προϊόντων, καταθέτοντας και όλα τα στατιστικά στοιχεία με τη συμπληρωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα – όπως ζήτησαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου.

 

Ζήτησε ακόμη να στηριχθούν οι Συνεταιρισμοί. Και, μάλιστα, κατέθεσε στατιστικά στοιχεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βεγορίτιδας (Βόρας), βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι το 2021 ο κύκλος εργασιών – συνεπώς και το εισόδημα – σημείωσε κατακόρυφη πτώση, οφειλόμενη στους ανοιξιάτικους παγετούς που κατέστρεψαν τις δενδροκαλλιέργειες, καλώντας τον κ Λιβανό να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους ζητώντας τη στήριξη των κατ’ εξοχήν αρμόδιων συναδέλφων του Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

 

Επιπλέον έθεσε το θέμα των έντεκα παραγωγών της Κρύας Βρύσης που από λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν πάρει την αποζημίωση των 270 ευρώ το στρέμμα σε σταφύλια ¨κρίμσον¨ την οποία έχουν εισπράξει όλοι συνάδελφοί τους, παίρνοντας τη διαβεβαίωση του Υπουργού ότι το λάθος θα διορθωθεί.

 

Τέλος, ο Γιώργος Καρασμάνης έθεσε στον Υπουργό την εξωφρενική διάσταση μιας πρωτοφανούς αδικίας που επιχειρείται σε βάρος νέων αγροτών: Εκείνων που απειλούνται να πεταχτούν έξω από το ¨Πρόγραμμα Νέων Αγροτών¨, επειδή κατά τη διάρκεια του Προγράμματος πήραν δεύτερο πτυχίο χωρίς να προβλέπεται υποχρεωτική φοίτηση, εργαζόμενοι στα χωράφια τους και πολλαπλασιάζοντας τις εκμεταλλεύσεις τους!

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Λιβανός επιδεικνύοντας πλήρη κατανόηση αυτού του παραλογισμού, διαβεβαίωσε τον Γιώργο Καρασμάνη ότι θα δώσει άμεση λύση.

Καταλήγοντας, Λιβανός και Καρασμάνης συμφώνησαν να συνεχίσουν στο ίδιο θερμό και εποικοδομητικό κλίμα τις επαφές και τη συνεργασία τους στον κοινό στόχο: τη στήριξη της αγροτοκτηνοτροφικής μας παραγωγής και του εισοδήματος