Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος.

Το σύμφωνο έχει ως στόχο την ενίσχυση της διαρκούς συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια και το «Χαμόγελο του Παιδιού», η οποία μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά αποδοτική στην προσπάθεια για προστασία των παιδιών και των ευάλωτων οικογενειών.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας, «το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’ είναι μια ομάδα ανθρώπων, μια μεγάλη οικογένεια, που πραγματικά κάνει τη διαφορά στη χώρα μας. Στα 25 χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία και ειδικά στο παιδί έχουν καταφέρει να αφήσουν το ιδιαίτερα ισχυρό αποτύπωμά τους στη ζωή και την καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας. Μέσα από το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’ αυτά τα 25 χρόνια έχουν υποστηριχθεί πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά και οικογένειες, ενώ η προσφορά τους, που γίνεται μέσω εθελοντισμού, στηρίζεται και στηρίζει μια σειρά από κοινωνικές δομές. Η προσφορά του ‘Χαμόγελου του Παιδιού’ δεν περιορίζεται μόνο στην παιδική προστασία, αλλά είναι σημαντική στη μάχη όλων μας κατά της εγκληματικότητας, με κορωνίδα το Amber Alert και το Silver Alert. Η ελληνική κοινωνία μέσα από το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’ βρίσκει ειρήνη, βρίσκει τις έννοιες του εθελοντισμού, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της προσφοράς στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, και ιδιαίτερα στα παιδιά μας, που για όλους μας είναι η απόλυτη προτεραιότητα της ζωής μας. Με το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα αναβαθμίζουμε την πολυετή μας σχέση και θα μπορέσουμε με πιο συγκεκριμένες και περισσότερες δράσεις να ενισχύσουμε την προσπάθεια του ‘Χαμόγελου του Παιδιού’».

Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή μέρα για το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’, καθώς ενισχύεται η σταθερή συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έναν θεσμό που είναι ταγμένος για να βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών και αλλάζει επίπεδο. Εμείς θα συμπληρώσουμε με επιστημονικό τρόπο τις σημαντικές παρεμβάσεις που υλοποιεί σε κοινωνικό επίπεδο η Περιφέρεια για τα παιδιά, την οικογένεια και τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Όλες οι παρεμβάσεις μας πρέπει να έχουν κοινή συνιστώσα την αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη στήριξης. Οι εποχές είναι δύσκολες. Είναι ενδεικτικό ότι ένα παιδί το εξάμηνο, ένας έφηβος μέρα παρά μέρα δήλωνε αυτοκτονία, είχαμε πολλές εντάσεις, προβλήματα, που είναι παράλληλες απώλειες της πανδημίας του κορονοϊού, τις οποίες δεν θα αφήσουμε να προχωρήσουν περισσότερο ενώνοντας τις δυνάμεις μας».

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε μάλιστα στον κ. Γιαννόπουλο επιγραμματικά το κοινωνικό έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

-Αξιοποιήσαμε περισσότερα από 200 εκ. ευρώ για να στηρίξουμε τα παιδιά και τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

-Παρέχουμε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως τα παιδιά σε κίνδυνο, έχοντας υποστηρίξει μέχρι σήμερα περισσότερα από 3.100 παιδιά και εφήβους.

-Χρηματοδοτούμε τη λειτουργία επτά ξενώνων φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, που έχουν φιλοξενήσει περισσότερες από 3.500 γυναίκες και παιδιά.

-Χρηματοδοτούμε τη λειτουργία του Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων και του Υπνωτηρίου Αστέγων, με περισσότερους από 2.600 συμπολίτες μας να έχουν κάνει χρήση αυτών των δομών.

-Δημιουργήσαμε 14 Κέντα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και 12 Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

-Δημιουργήσαμε 38 Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ήδη έχουν 100.000 ωφελούμενους συμπολίτες μας.

-Χρηματοδοτούμε τη λειτουργία 19 κοινωνικών παντοπωλείων, 15 κοινωνικών φαρμακείων και έξι κοινωνικών συσσιτίων.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης, «στο νέο ΕΣΠΑ έχουμε εξασφαλίσει διπλάσια χρηματοδότηση για τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, με πόρους που θα αγγίξουν συνολικά τα 400 εκατομμύρια ευρώ».

Στη σύσκεψη που προηγήθηκε της υπογραφής του συμφώνου συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας και Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δημήτρης Ασλανίδης.

Η κ. Πατουλίδου υπογράμμισε: «έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο η μοναξιά δεν ήταν καλός σύμβουλος στην κοινωνία μας. Έχει βγάλει στην επιφάνεια μίση και πάθη και έναν ‘κανιβαλισμό’ ανθρώπων που πολλές φορές έχουν αποδέκτη τα παιδιά. Αυτά τα παιδιά δεν είναι μόνα τους, αλλά βρίσκουν μια μεγάλη αγκαλιά μέσα και από το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’. Εμείς από τη μεριά μας έχουμε τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, μέσα από την οποία μπορούμε να στηρίξουμε τις δομές του ‘Χαμόγελου του Παιδιού’».

Ο κ. Μήττας σημείωσε: «Όλα αυτά τα χρόνια η Περιφέρεια στηρίζει τις προσπάθειες του ‘Χαμόγελου του Παιδιού’. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο bazaar που εξελίσσεται σήμερα και αύριο στο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας, στη δυτική Θεσσαλονίκη, η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική κι αυτό αποτελεί για εμάς ιδιαίτερη τιμή».

Ο κ. Ασλανίδης δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διευρύνει το κοινωνικό της πρόσωπο, με μπροστάρη τον Περιφερειάρχη. Υπογράψαμε με χαρά αυτό το σύμφωνο συνεργασίας με το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’, με την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι όταν όλοι μαζί γινόμαστε ένα στον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη, τη συνέργεια και την κοινωνική προσφορά τότε το χαμόγελο θα συνεχίσει να υπάρχει σε όλα τα εφηβικά και παιδικά πρόσωπα της Ελλάδας».