Την έναρξη των εργασιών για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη δυτική Θεσσαλονίκη σε Μητροπολιτικό Πάρκο κήρυξαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, υπογράφοντας τη σύμβαση για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά.
Η υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κτίριο Χ (Εργαστήριο Θεατρικής Ομάδας) εντός του πρώην στρατοπέδου.
Ο κ. Τζιτζικώστας στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά συνιστά την πλέον εμβληματική παρέμβαση, που έχει γίνει στη δυτική Θεσσαλονίκη, η οποία αποκτά έναν μοναδικό, υπερτοπικό πνεύμονα πρασίνου, που επί δεκαετίες διεκδικούσε η τοπική κοινωνία. Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στήριξε τις προσπάθειες του Δήμου Παύλου Μελά και της κοινωνίας της δυτικής Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου, όμως η κυριότερη συμβολή της στο σπουδαίο αυτό έργο για το περιβάλλον, την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των εργασιών με 20 εκατομμύρια ευρώ.
Η τοποθέτηση του κ. Τζιτζικώστα στην τελετή υπογραφής της σύμβασης ήταν η ακόλουθη:
«Σήμερα είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες για τον τόπο μας και ειδικά για τη δυτική Θεσσαλονίκη. Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Υπογράφουμε τη σύμβαση για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στο μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της ευρύτερης περιοχής, που αλλάζει τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα ολόκληρης της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς χώρους πρασίνου στη χώρα, αλλά και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για μια πολυετή διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης, που γίνεται πράξη. Πρόκειται ουσιαστικά, για το πρώτο στρατόπεδο στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, που μετατρέπεται σε ελεύθερο δημόσιο χώρο πρασίνου.
Για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα και να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, προηγήθηκαν αγώνες της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Παύλου Μελά, αλλά και η σταθερή δέσμευση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που όχι μόνο υποστήριξε το αίτημα για παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία, αλλά είναι και ο φορέας ο οποίος εξασφάλισε και αξιοποιεί τους πρώτους σημαντικούς πόρους, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα της πρώτης φάσης για την ανάπλαση του χώρου.
Είχα, άλλωστε προσωπικά δεσμευτεί, όταν παραχωρήθηκε το στρατόπεδο στον Δήμο, ότι ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα χρηματοδοτήσουμε τις εργασίες έναρξης του έργου με τα πρώτα 10 εκατομμύρια ευρώ. Και πλέον, όχι μόνο τηρήσαμε τη δέσμευσή μας στους πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά αξιοποιώντας το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διασφαλίσαμε διπλάσιους πόρους, χρηματοδοτώντας με συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ τη δημιουργία αυτού του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Με αυτούς του πόρους ξεκινάει η περιβαλλοντική αναβάθμιση και η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών στα 332 στρέμματα του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά για την προσβασιμότητα και την ασφαλή και ελεύθερη χρήση του από όλους τους συμπολίτες μας. Τηρώντας λοιπόν στο ακέραιο τη δέσμευσή μας, κάνουμε πράξη ένα όραμα δεκαετιών για τη δυτική Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο και πιο εμβληματικό έργο ελεύθερου, δημόσιου χώρου πρασίνου που ως το τέλος του 2023 θα παραδώσουμε στους πολίτες.
Θέλω να επαναλάβω την έκκληση που είχα πραγματοποιήσει και κατά την παραχώρηση του χώρου στην τοπική κοινωνία: Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι το κλειδί για προκειμένου να ολοκληρωθεί στο σύνολό του, ο εξαιρετικός σχεδιασμός που έχει γίνει σε αυτό το έργο, που σημαίνει ότι οι ενέργειες για τη διασφάλιση και των υπόλοιπων κονδυλίων πρέπει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν. Το έργο πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και μετά την πρώτη του φάση, την οποία οικονομικά διασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το δικαιούται η δυτική Θεσσαλονίκη, το δικαιούνται όλοι οι συμπολίτες μας. Το δικαιούται η πόλη, γιατί το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά στα επόμενα χρόνια θα γίνει πραγματικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Είναι μια αποφασιστική παρέμβαση βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων των συμπολιτών μας στη δυτική Θεσσαλονίκη. Είναι ένα έργο που αναβαθμίζει σημαντικά το αστικό περιβάλλον. Είναι ταυτόχρονα, ένας χώρος πολιτισμού, αναψυχής και ψυχαγωγίας, που όμοιός του δεν υπάρχει σε όλη την πόλη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ένα ακόμα σημαντικό έργο μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων, έργων και δράσεων, που υλοποιούμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως μεταξύ πολλών άλλων:
-Τον νέο Κόμβο Κ16 και τη νέα Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης.
-Το νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας.
-Την αποκατάσταση και αναβάθμιση του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.
Έργα με τα οποία δίνουμε οριστικό τέλος, σε μια κατάσταση που δεν αποδεχθήκαμε και δεν ανεχθήκαμε ποτέ: το γεγονός ότι η δυτική Θεσσαλονίκη στερήθηκε για δεκαετίες το σχέδιο και την ανάπτυξη που δικαιούται.
Πραγματικά νιώθω ικανοποίηση και υπερηφάνεια, που ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμβάλλουμε καθοριστικά στη δημιουργία αυτού του τόσο σημαντικού έργου, που θα παραδώσουμε στους συμπολίτες μας.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια για να φτάσουμε σήμερα να ξεκινούν οι εργασίες στο πρώην στρατόπεδο και ειδικά, θέλω να συγχαρώ τη Βούλα Πατουλίδου, που ως Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης «τρέχει» με διαφάνεια και ταχύτητα το σπουδαίο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, μέσω του οποίου χρηματοδοτούμε εκατοντάδες έργα, που αλλάζουν όχι μόνο την εικόνα, αλλά την ίδια την καθημερινότητα και τη ζωή των συμπολιτών μας, σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά του τόπου μας. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά το Δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, για την άριστη συνεργασία μαζί μας, αλλά και για την πίστη του σε αυτό το έργο, αλλά και όλα τα στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Διαχειριστικής μας Αρχής, για την εξαιρετική δουλειά τους. Και βέβαια τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, ο οποίος πρωταγωνίστησε στη διεκδίκηση για την απόδοση του στρατοπέδου στην κοινωνία της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Συνεχίζουμε, με τη δυτική Θεσσαλονίκη να αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητά μας, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεχίζουμε, να χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη».