ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ & ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΛΥΤΑ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Ένα χρόνο μετά την Αγωγή Πατούλη κατά της Ομοσπονδίας (ΟΣΥΑΠΕ) και την δικαστική απόφαση που έκρινε ΠΑΡΑΝΟΜΗ την Αποχή των Εποπτών Δημόσιας Υγείας (ΕΔΥ) από την εξωτερική εργασία τα προβλήματα παραμένουν εδώ, άλυτα.

Στις 5 Οκτώβρη εκδικάζεται η ΕΦΕΣΗ της ΟΣΥΑΠΕ, που κατατέθηκε στις 15-10-2020 ενάντια στην πρωτόδικη δικαστική απόφαση, που με προσχηματικά επιχειρήματα στη γραμμή περιστολής των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων υιοθέτησε εκτός των άλλων ένα αντιδραστικό – αντεργατικό σκεπτικό.

Η απεργιακή κινητοποίηση προκηρύχτηκε πριν ένα χρόνο, βάσει του ν. 1264/1982 και βγήκε παράνομη…, όπως έβγαιναν οι 9 στις 10 απεργίες… Φανταστείτε τι θα βγάζουν τώρα τα δικαστήρια με τον νόμο Χατζηδάκη, που περνάει τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους από «πεντακόσια κόσκινα»!!!!

Είναι χαρακτηριστικά αυτά, που μεταξύ άλλων ανέφερε η Υπουργός Παιδείας στην πρόσφατη αγωγή της κατά των εκπαιδευτικών: «Σε κάθε περίπτωση παράνομη είναι η απεργία, που στοχεύει στην άσκηση πίεσης κατά του νομοθετικού σώματος να ψηφίσει ή να μην ψηφίσει νόμο ή κατά της διοικήσεως για να προβεί σε πράξη ή παράλειψη»!!! όπως και ότι « η απεργία υπερβαίνει τις συνταγματικές διατάξεις…, όταν στοχεύει να επιβάλει μεταβολή της κυβερνητικής πολιτικής…»!!!

Αυτά λένε, λες και οι εργαζόμενοι με τα Σωματεία τους προκηρύσσουν απεργιακή κινητοποίηση γιατί δεν έχουν τι να κάνουν ή γιατί θέλουν να εκφράσουν τη συμφωνία τους με την κυβερνητική πολιτική!!!

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη από χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής. Τα Σωματεία γεννήθηκαν μέσα στη λάβρα του αγώνα για δικαιώματα, απέναντι στην εργοδοσία και τα θεσμικά της στηρίγματα.

Πέρυσι λέγαμε στις ανακοινώσεις μας με αφορμή την Αγωγή Πατούλη και την κήρυξη παράνομης της κινητοποίησης των ΕΔΥ: «Θέλουν να φιμώσουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να βάλουν σε αναστολή τους αγώνες, προβάλλοντας σήμερα τους κινδύνους του covid-19, αύριο κάποιους άλλους… Μας θέλουν φιμωμένους και σκυφτούς….

Όμως όση σκόνη κι αν σηκώνουν με τις διώξεις, την καταστολή και τον αυταρχισμό δεν μπορούν να κρύψουν τα προβλήματα. Αυτά παραμένουν εδώ…».

Και πράγματι, δυστυχώς παραμένουν εδώ, ίδια όπως τα είχαμε διατυπώσει στο περσινό μας Εξώδικο, γιατί προκειμένου να στηριχτεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι φτηνοί και χωρίς δικαιώματα:

  • Καταβολή εξόδων κίνησης εντός έδρας με την χορήγηση πάγιων μηνιαίων οδοιπορικών
  • Ένταξη των ΕΔΥ στους δικαιούχους επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
  • Χορήγηση «ελεγκτικού επιδόματος»
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση των προληπτικών ελέγχων
  • Απόσυρση του προωθούμενου σχεδίου νόμου για τη «Σύσταση Γενικών Διευθύνσεων Επιθεώρησης σε κάθε Περιφέρεια.

Ένα χρόνο μετά συνεχίζουμε τον αγώνα. Δεν σκύβουμε το κεφάλι και απαιτούμε να λυθούν τα προβλήματά μας. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα προαπαιτούμενα του αντεργατικού εκτρώματος της ΝΔ.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΣΥΠΑ

Αθήνα 3- 9 -2021

Αρ. Πρωτ.: 196

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Η κατάσταση στις Οικονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά συνεχώς χειροτερεύει.

Η τραγική υποστελέχωση οξύνεται, δεδομένου ότι από την μια προσλήψεις δεν έχουν γίνει και από την άλλη οι εργαζόμενοι προσπαθούν να «σωθούν» αποχωρώντας με κάθε τρόπο από αυτές και από τον φορέα γενικότερα, μιας και οι εργασιακές συνθήκες, η εντατικοποίηση και οι πιέσεις έχουν φτιάξει ένα εκρηκτικό μείγμα.

Με ευθύνες και χειρισμούς του φορέα και συγκεκριμένων στελεχών του η «κινητικότητα» όχι μόνο δεν έδωσε καρπούς αλλά λειτούργησε και αποτρεπτικά σε συγκεκριμένες ιδιαίτερα υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα τα όποια στενά περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν δεν αξιοποιούνται αφού η Περιφερειακή Αρχή τις ελάχιστες τοποθετήσεις «νέου» κυρίως προσωπικού τις εντάσσει με κύριο κριτήριο την εξυπηρέτηση και την διευκόλυνση των «ημετέρων» και όχι κατανέμοντας με βάσει τις υπαρκτές ανάγκες.

Επαναφέρουμε βασικά αιτήματα για :

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ειδικοτήτων, που απαιτούνται στις Οικονομικές Υπηρεσίες.
  • Δημιουργία «επίσημου» Οδηγού Εκκαθάρισης Δαπανών από τους εμπλεκόμενους φορείς (Ελεγκτικό Συνέδριο, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Υπουργείο Εσωτερικών, Περιφερειακές Αρχές κλπ) προσαρμοσμένου στις ανάγκες των Περιφερειών, βασισμένου σε κωδικοποιημένη νομοθεσία και με υποχρέωση συνεχούς συμπλήρωσης και επικαιροποίησης, προσβάσιμου σε όλους. Ας ληφθεί επιτέλους σχετική πρωτοβουλία από την Περιφερειακή Αρχή συγκροτώντας ομάδα εργασίας, που θα διαμορφώσει «Οδηγό» για την εκκαθάριση των δαπανών της Αττικής.
  • Απλοποίηση της σχετικής νομοθεσίας και των προβλεπόμενων διαδικασιών.
  • Χρήση τεχνολογικών εργαλείων (κατάλληλη ηλεκτρονική πλατφόρμα, ψηφιοποίηση κλπ) και μέσων που μειώνουν την γραφειοκρατία και την σπατάλη ανθρώπινων πόρων. Ενεργοποίηση των ήδη υπαρχόντων εργαλείων.
  • Επαναφορά του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στις δαπάνες των ΟΤΑ.

Π.Α.

1. Περιφέρεια Αττικής

– κ. Περιφερειάρχη

– Προϊστάμενο Γενικής Δ/νσης Οικονομικών

– Προϊστάμενο Γενικής Δ/νσης Εσωτερικής Λειτουργίας

2. Υπουργείο Εσωτερικών

– Γραφείο υπουργού

– Δ/νση Προσωπικού Τ.Α.

3. -Υπουργείο Οικονομικών

– Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

4. Ελεγκτικό Συνέδριο

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΖΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ