Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί οι ληστείες, με τους δράστες να εμφανίζονται ολοένα και πιο θρασείς.

Διάρρηξη σημειώθηκε σε κατάστημα τροφίμων (market) εχθές στις 2 και μισή το πρωί όταν ληστής έσπασε με ειδικό σφυράκι την ενισχυμένη τζαμαρία του καταστήματος και μέσα σε δευτερόλεπτα κατευθύνθηκε στο ταμείο το οποίο όμως ήταν άδειο. Ο δράστης στη συνέχεια, κι έπειτα από τον συναγερμό διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση ενώ μισή ώρα αργότερα με τον ίδιο τρόπο διέρρηξε κατάστημα ΟΠΑΠ play στο κέντρο της Έδεσσας με τη λεία του να αποτιμάται σε λίγα ευρώ και μάλιστα κέρματα.

Οι αστυνομικές αρχές έχοντας στα χέρια τους υλικό από τις κάμερες ασφαλείας βρίσκονται στα ίχνη του δράστη με τις έρευνες να συνεχίζονται.

Ο δράστης μάλιστα πριν από τη διάρρηξη και τη ληστεία στο κατάστημα ΟΠΑΠ play προσπάθησε να σπάσει τη τζαμαρία του διπλανού σούπερ market Μασούτη δίχως αποτέλεσμα.

Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα ληστειών καταστημάτων και περιπτέρων, η Αστυνομία με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος και ειδικότερα την πρόληψη διαρρήξεων και ληστειών σε υποστατικά και καταστήματα, προτρέπει το κοινό να λαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

*Να αναβαθμίσουν τον φωτισμό, ώστε να καλύπτει ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια της νύκτας την περίμετρο έξω και το εσωτερικό του καταστήματος.
*Να υπάρχει μόνο μια θύρα εισόδου/εξόδου, η οποία να είναι ελεγχόμενη με θυροτηλέφωνο και εσωτερικό σημείο στον χώρο του ταμείου.
*Ο πάγκος του ταμείου να είναι κατασκευασμένος με τρόπο που να μην υπάρχει πρόσβαση από πελάτες στον χώρο πίσω από τον πάγκο.
*Η ταμειακή μηχανή να είναι εγκατεστημένη με τρόπο που να μην υπάρχει δυνατότητα να βλέπουν οι πελάτες το περιεχόμενό της. Τις ώρες που είναι κλειστό το κατάστημα η ταμειακή μηχανή να είναι κενή και να αφήνεται ανοικτή.
*Το ταμείο να βρίσκεται σε χώρο ώστε ο ταμίας να ελέγχει την είσοδο.
*Μεγαλύτερη ασφάλεια εξασφαλίζεται με την εγκατάσταση ταμειακής μηχανής και χρηματοκιβωτίου με μηχανισμούς χρονοκαθυστέρησης.
*Δεν πρέπει να αφήνονται μεγάλα χρηματικά ποσά στο ταμείο. Τα χρήματα πρέπει να φυλάγονται σε χρηματοκιβώτιο μέχρι να κατατεθούν σε τράπεζα.
*Επιβάλλεται η τοποθέτηση χρηματοκιβωτίου στα καταστήματα για φύλαξη των χρημάτων, λαχείων, καρτών κινητής τηλεφωνίας και άλλων αντικειμένων αξίας. Το χρηματοκιβώτιο πρέπει να είναι στερεωμένο με ειδικές βίδες ή εντοιχισμένο.
*Η εγκατάσταση συστήματος συναγερμού διάρρηξης επιβάλλεται επίσης. Το σήμα συναγερμού πρέπει να διαβιβάζεται και ασύρματα.
*Εγκατάσταση, εάν είναι δυνατόν, κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, το οποίο να καλύπτει όλους τους ευαίσθητους χώρους (είσοδο/ έξοδο, ταμείο, χρηματοκιβώτιο κ.λπ). Ο καταγραφέας να είναι τοποθετημένος σε ασφαλή χώρο.
*Σε περίοπτους χώρους εκτός και εντός του καταστήματος πρέπει να είναι αναρτημένες πινακίδες για ενημέρωση σχετικά με την ύπαρξη συστημάτων ασφαλείας.
*Οι θύρες και τα παράθυρα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από στερεά υλικά με υαλοπίνακες τύπου laminated και οι κλειδαριές πρέπει να παρέχουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας.
*Στα παράθυρα επιβάλλεται η εφαρμογή σιδερένιων σχάρων.

Άλλες συμβουλές

Παράλληλα, η Αστυνομία υποδεικνύει πως οι ιδιοκτήτες/υπεύθυνοι/υπάλληλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την ώρα καταμέτρησης των εισπράξεων της ημέρας, φροντίζοντας να υπάρχει και δεύτερο πρόσωπο της εμπιστοσύνης τους μαζί τους, ενώ ταυτόχρονα την ώρα αυτή να ασφαλίζονται καλά οι θύρες, τα παράθυρα και οποιαδήποτε άλλα μέρη μπορεί να αποτελέσουν σημεία πρόσβασης για επίδοξους εγκληματίες.

Η Αστυνομία συμβουλεύει επίσης τους καταστηματάρχες τα εξής:

«Πέραν από τα πιο πάνω, οι ιδιοκτήτες/υπεύθυνοι/υπάλληλοι καταστημάτων και υποστατικών πρέπει να έχουν πάντοτε εις γνώσιν τους ότι, αρκετές ληστείες διαπράττονται κατά την ώρα κλεισίματος ή ανοίγματος των υποστατικών τους, οπόταν θα πρέπει να είναι συνεχώς παρατηρητικοί, καχύποπτοι και ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ως εκ τούτου, προτού κλείσετε ή ανοίξετε το υποστατικό σας να βεβαιώνεστε ότι δεν υπάρχει στην περιοχή οποιοδήποτε ύποπτο πρόσωπο ή όχημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, για οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση να ενημερώνετε αμέσως την Αστυνομία στα τηλέφωνα 112, 199 ή στη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 και διαβιβάστε όλες τις πληροφορίες που αφορούν στο συμβάν, για τις οποίες είσαστε βέβαιοι».

Τι να κάνουμε αν είμαστε αυτόπτες μάρτυρες

Επιπλέον, η Αστυνομία δίνει και οδηγίες σε αυτόπτες μάρτυρες ληστειών. Συμβουλεύει προς τούτο τα ακόλουθα:
«Σε περίπτωση που είστε μάρτυρες ληστείας προσπαθήστε να είστε ψύχραιμοι, να σημειώσετε την ώρα του συμβάντος/περιστατικού και να απομνημονεύσετε την περιγραφή του ληστή, των ρούχων που φορούσε και του μέσου διαφυγής του. Συγκεκριμένα, προσέξετε τα ακόλουθα σημεία:
»-Για το ληστή φύλο, σημειώστε την εθνικότητα, την ηλικία, το ύψος, τη σωματική διάπλαση, τα ενδύματα, το χρώμα δέρματος και μαλλιών, την προφορά, τυχόν ονόματα που ακούστηκαν, τα κοσμήματα, χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως ουλές, τατουάζ, σημάδια κ.λπ., περιγραφή όπλων.
»-Για το μέσο διαφυγής καταγράψετε την περιγραφή (μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο κ.λπ.), τη μάρκα, το χρώμα, τον αριθμό εγγραφής και την κατεύθυνση διαφυγής που ακολούθησε.
Επίσης, προστατέψετε τη σκηνή του εγκλήματος για να μην καταστραφούν τα τεκμήρια.
»-Να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό σε μια ληστεία είναι να μην θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή σας ή τη ζωή των άλλων. Να αντιδράτε με γνώμονα τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των παρευρισκομένων. Να είστε ψύχραιμοι και να αποφεύγετε τις προκλήσεις».

Περιπολίες

Παράλληλα με τα πιο πάνω μέτρα και συμβουλές, «η Αστυνομία διενεργεί ελέγχους και περιπολίες, αξιολογεί διάφορες πληροφορίες με στόχο την πρόληψη αλλά και την εξιχνίαση τέτοιας φύσεως αδικημάτων. Από την πλευρά του χρηματοκιβώτιουτο κοινό προτρέπεται να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Αστυνομία.