H επίσημη Αγιοκατάταξη του Αγίου Καλλινίκου πραγματοποιείται στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κατά την ημέρα της εορτής της Ανακομιδής του ιερού λειψάνου του, στις 15 Οκτωβρίου 2021.

Σήμερα τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός ενώ την επομένη, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου το πρωί θα τελεσθεί Όρθρος, η επίσημη τελετή της Αγιοκατατάξεως και Αρχιερατικό Συλλείτουργο με την συμμετοχή εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και σεπτών ιεραρχών άλλων Πατριαρχείων και Εκκλησιών.

 

Διαβάστε την Εγκύκλιο που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης: 

Αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί εν Κυρίω,

Όπως όλοι γνωρίζετε, η Εκκλησία μας κατέταξε μεταξύ των αγίων της τον Αρχιερέα που εκόσμησε τον αρχιερατικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας αλλά και την Εκκλησία ολόκληρη, τον Άγιο Καλλίνικο τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Τον απλανή και ακάματο διδάσκαλο της πίστεως, τον πράο και ταπεινό, τον φίλο των πτωχών τον αφιλάργυρο και ακτήμονα, τον ευλαβέστατο λειτουργό, τον καλό ποιμένα, που προσέφερε καθημερινά τον εαυτό του υπέρ των λογικών προβάτων. Για την αρετή του συμμαρτυρούσαν πρόσωπα μεγάλης αγιότητος, όπως ο Όσιος Παίσιος ο Αγιορείτης, ενώ μετά το οσιακό τέλος του αυξάνονται συνεχώς οι βεβαιώσεις της θείας χάριτος μέσω των θαυμάτων του.
Μετά την ανακοίνωση της Αγιοκατατάξεως και την ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Καλλινίκου έφθασε ο ευλογημένος καιρός για την επίσημη Αγιοκατάταξή του. Θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της εορτής της Ανακομιδής του ιερού λειψάνου Του (15/10), ως εξής:

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρχιερατική Συγχοροστασία και την επομένη, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου το πρωί θα τελεσθεί Όρθρος, η επίσημη τελετή της Αγιοκατατάξεως και Αρχιερατικό Συλλείτουργο με την συμμετοχή εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και σεπτών ιεραρχών άλλων Πατριαρχείων και Εκκλησιών.

Όλος ο κλήρος και ο λαός της Ιεράς Μητροπόλεως είναι προσκεκλημένος στην μεγάλη αυτή και ιστορική στιγμή της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, της Πατρίδας μας, της οικουμενικής Ορθοδοξίας.

Αρμόζουν πραγματικά στον Άγιο Καλλίνικο οι λόγοι που χρησιμοποίησε ο ίδιος για έναν άλλον άγιο της Εκκλησίας: «Ζη ο Άγιος Πατήρ και διδάσκει τους πάντας, Κληρικούς και Λαικούς, άρχοντας και αρχομένους, μοναχούς και κοσμικούς, εγγάμους και αγάμους, μικρούς και μεγάλους, νέους και γέροντες, πάσαν ηλικίαν, πάσαν Κοινωνικήν τάξιν, όλους τους ανθρώπους. Δι’ αυτόν ακριβώς τον λόγον τον προβάλλει η Εκκλησία μας. Τον παρουσιάζει προς μίμησιν… Ας μας συγκινήση ο βίος του. Ας μας εμπνεύση η Αγία Μορφή του.»

Ας τον τιμήσουμε λοιπόν και εμείς δοξάζοντας και με αυτήν την ευλογημένη ευκαιρία τον άγιο Θεό για το μέγιστο δώρο της παρουσίας του ανάμεσά μας. Και ας τον ακολουθήσουμε, ώστε να αξιωθούμε όλοι να γίνουμε μέλη του αγίου λαού του Θεού μαζί του και μαζί με τους καθ’ εκάστην γενεάν ευαρεστούντας τον Θεό με τις άγιες πρεσβείες του.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ