Στην Κοινωνία σε Κίνηση, μαζί με όλους τους δημότες του Δήμου Έδεσσας-Βεγορίτιδας, παρακολουθούμε με εξαιρετική αγωνία τις πληροφορίες που αναφέρουν τον κίνδυνο υποβάθμισης του νοσοκομείου της Έδεσσας σε κέντρο υγείας λόγω της δραματικής υποστελέχωσης της Μαιευτικής Κλινικής, της Παθολογικής και της ΜΕΘ.

Κατ’ αρχάς, θα θέλαμε να δηλώσουμε την πλήρη στήριξη μας σε κάθε προσπάθεια να αντιληφθεί η κυβέρνηση  την υποχρέωσή της να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η λειτουργία του Νοσοκομείου της Έδεσσας και όλων ανεξαιρέτως των λειτουργικών του μονάδων και κλινικών.

Να αντιληφθεί ότι το ανθρώπινο δυναμικό ήταν αυτό που κράτησε όρθιο το σύστημα στην πιο  δύσκολη υγειονομική κρίση του τόπου και να προκηρύξει θέσεις μόνιμων γιατρών χωρίς να αυταπατάται ότι με επικουρικούς μόνο θα καλύψει τις ελλείψεις.

 

Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή οποιαδήποτε σκέψη αποψίλωσης των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών στην πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας.

 

Θα ήταν, όμως, εντελώς υποκριτικό θεωρήσουμε την υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Έδεσσας σαν κεραυνό εν αιθρία. Η δραματική αυτή εξέλιξη αποτελεί τραγική συνέπεια της γενικότερης υποβάθμισης σε οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό και πνευματικό επίπεδο του Δήμου Έδεσσας-Βεγορίτιδας τα τελευταία χρόνια.

 

Η μόνη πρωτεύουσα νομού στην Ελλάδα χωρίς σύνδεση με τους μεγάλους εθνικούς οδικούς άξονες, χωρίς πανεπιστήμιο, χωρίς σοβαρό χώρο πολιτισμού, χωρίς όραμα για το μέλλον θα πρέπει να αναμένει την συνεχή περιθωριοποίηση της αναφορικά με τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στην χώρα.

 

Οι προθέσεις της κυβέρνησης δυστυχώς είχαν διαφανεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νοσοκομείο της Έδεσσας, κατά την οποία δεν παραβρέθηκε ο Δήμαρχος και καμία σύσκεψη δεν έγινε ώστε να υπάρξει πληροφόρηση για τις ελλείψεις των δομών.

 

Η «Κοινωνία σε Κίνηση» έθεσε το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο όπου στηλίτευσε την πρωτοφανή απαξίωση στο θεσμό και τους δημότες τη στιγμή που η περιοχή είχε αναλογικά τη θλιβερή πρωτιά απωλειών σε ανθρώπινες ζωές.

 

Δυστυχώς οι κομματικές αγκυλώσεις απέτρεψαν το σώμα και την πόλη να εκφράσει την δυσαρέσκεια και την ανησυχία προς το πρωθυπουργικό γραφείο με ψήφισμα διαμαρτυρίας απορρίπτοντας την πρόταση της παράταξής μας.

 

Παρόλα αυτά, σήμερα δεν είναι η ώρα συζήτησης των ευθυνών για την από δεκαετίες κατάντια της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής.

 

Σήμερα, ενώνουμε και εμείς ως Κοινωνία σε Κίνηση την φωνή και την προσπάθεια μας για να στηρίξουμε το αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό της Υγείας για όλους τους συμπολίτες μας.

 

Θέτουμε το σύνολο των μελών μας στη διάθεση της διοίκησης του Δήμου και της Περιφέρειας  με ειλικρίνεια, εφόσον οι αποφάσεις κινητοποίησης είναι ουσιαστικές και όχι απλά άλλη μια επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος.