• ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
  • ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ – ΚΑΚΩΣ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ¨ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΤΟΝΟΜΩ 2020¨
  • ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Παρεμβαίνοντας χθες σε δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου επί του Νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας που αφορά στην ενεργειακή απόδοση, ο Γιώργος Καρασμάνης επικεντρώθηκε σε ζητήματα που έθεσαν εκπρόσωποι των φορέων:

Στην πρόταση του εκπροσώπου των Ενεργειακών Κοινοτήτων, δηλαδή, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες  να προτάσσονται στην αδειοδότηση φωτοβολταϊκών, ο πρώην Υπουργός συμφώνησε, δεδομένου ότι ο ίδιος επί υπουργίας του προχώρησε στον χαρακτηρισμό του εισοδήματος από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ως ¨αγροτικό¨ με όλα τα ευεργετήματα που απορρέουν από τον χαρακτηρισμό αυτόν. Όπως επίσης στο ΠΑΑ 2014-2020 ενέταξε το Πρόγραμμα ¨ΝΕΤ  ΜΕΤΕΡΙΝΓΚ¨ παραγωγής ενέργειας από μικρές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ), ώστε ο αγρότης να έχει το δικό του φωτοβολταϊκό για ιδιοκατανάλωση, η δε σημερινή Κυβέρνηση του έδωσε τη δυνατότητα να ενισχύσει το εισόδημά του μεταπωλώντας το ρεύμα που παράγει.

Γι’ αυτό, όπως είπε, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ που, δεδομένα , θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα για την αποδέσμευσή μας από τα ορυκτά καύσιμα και συνακόλουθα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που πλήττει και τη χώρα μας – καίριο ζήτημα που η Κυβέρνησή μας έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να ¨κρατήσει¨ τους αγρότες μας στην Περιφέρεια.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο φαινόμενο που μεγάλες εταιρίες δελεάζουν τους ιδιοκτήτες γης με ενοίκια τρεις και τέσσερις φορές υψηλότερα για εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, με συνέπεια να στερούν παραγωγικές εκτάσεις από αγρότες και κτηνοτρόφους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους αγρότες μας όσο και για την τοπική και γενικότερα την εθνική οικονομία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει σε κοινότητες της Πέλλας – όπως πχ στην Κοινότητα Ραχώνας – όπου όλες οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις  χαρακτηρίστηκαν  ως ¨χαμηλής παραγωγικότητας¨, με ¨κριτήριο¨ ότι από την κοινότητα αυτή δεν περνάει δημόσιο αρδευτικό δίκτυο. Χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν πολλές γεωτρήσεις στην περιοχή, χάρη στις οποίες η παραγωγικότητα της εκεί γης είναι υψηλή.

Όλα αυτά, όπως είπε, δημιουργούν επιπλέον προβλήματα διότι πολλοί από τους αγρότες είναι ενταγμένοι σε κοινοτικά προγράμματα, αλλά με την απώλεια αυτών των εκτάσεων χάνουν χωράφια και κινδυνεύουν να απενταχθούν από τα προγράμματα και να κληθούν να επιστρέψουν ενισχύσεις που έχουν εισπράξει! Συνεπώς, επισήμανε, επιβάλλεται να ξαναδούμε το νομοθετικό πλαίσιο – ειδικότερα το 1% των εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας να μην αφορά μόνον το σύνολο του Νομού, αλλά να λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαιτερότητες των αγροκτημάτων της κάθε κοινότητας. Να υπάρξει ορθή χωροθέτηση όλων των έργων αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη βάση του σεβασμού της ιδιαιτερότητας κάθε περιοχής.

Άλλο θέμα που ετέθη ήταν το Πρόγραμμα ¨Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2000¨ που, ενώ προχωρεί κανονικά, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση πληρωμής των κατασκευαστών που, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καρασμάνης, δεν έχουν πληρωθεί από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα. Με το πρόβλημα να καταγράφεται ιδιαίτερα έντονο στους νέους μηχανικούς οι οποίοι πληρώνουν με χιλιάδες ευρώ τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, και αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρότατες οικονομικές δυσχέρειες – γι’ αυτό και πρέπει να εγκύψει στο θέμα η ηγεσία του Υπουργείου.

Σε ένα επίσης σοβαρό ζήτημα που έθεσε ο πρόεδρος των δασολόγων, δηλαδή η υποστελέχωση των Δασαρχείων που δυσχεραίνει την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, ο πρώην Υπουργός υπερθεμάτισε τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι όντως υπαρκτό και έντονο. Τόνισε δε ότι σήμερα – μετά από τεσσεράμισι χρόνια απραξίας της προηγούμενης Κυβέρνησης – ¨τρέχει¨ ήδη το Πρόγραμμα Μ8 με τα 226 εκατομμύρια που επί υπουργίας του είχε ενταχθεί στο ΠΑΑ 2014-2020, και έχουν υποβληθεί 116 προτάσεις-έργα που, ακριβώς λόγω της υποστελέχωσης και των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν.

Γι’ αυτό, είπε, επιβάλλεται η άμεση πρόσληψη δασολόγων και δασοπόνων για να μη χαθούν πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι και να προχωρήσουν άμεσα τα έργα για η θωράκιση του δασικού μας πλούτου.