Κάθε σκύλος είναι μοναδικός και έχει τη δική του προσωπικότητα. Αυτό είναι κάτι στο οποίο δε χωράει καμία αμφιβολία.

Παρόλα αυτά, όλα τα σκυλιά κάνουν ορισμένα περίεργα πράγματα, ανεξάρτητα από τη ράτσα στην οποία ανήκουν.

Έτσι, λοιπόν, μπορεί να έχετε αναρωτηθεί κι εσείς για τυχόν αλλόκοτες συμπεριφορές του αγαπημένου σας τετράποδου φίλου. Μην ανησυχείτε όμως. Σας διαβεβαιώνομε πως δεν είστε μόνοι!

Διαβάστε παρακάτω τις πιο κοινές και παράξενες σκυλίσιες συμπεριφορές και δείτε τι να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε.

 

  1. Το κυνήγι της ουράς

 

Εάν είστε σκυλογονείς, το πιθανότερο είναι πως έχετε πετύχει τον σκύλο σας να κυνηγάει την ουρά του, κάνοντας κύκλους γύρω από τον εαυτό του. Πρόκειται σίγουρα για ένα περίεργο θέαμα.

Ωστόσο, στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είναι απόλυτα φυσιολογικό κι αποτελεί ένδειξη παιχνιδιάρικης διάθεσης, όταν γίνεται με μέτρο!

Αν τον δείτε να ασχολείται συνεχώς με αυτό, μπορεί να πάσχει από κάποιο πρόβλημα υγείας ή συμπεριφοράς. Συμβουλευτείτε σχετικά και τον κτηνίατρο σας.

 

  1. Το γλείψιμο των ανθρώπων

 

Πρόκειται για μια αρκετά συνηθισμένη συμπεριφορά μεταξύ όλων των ρατσών σκύλων. Τα φιλάκια αυτά είναι ο δικός τους τρόπος να πουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα πόσο πολύ τα αγαπούν.

Εκτός αυτού, ο σκυλάκος σας μπορεί να σας γλείφει, επειδή θέλει να του δώσετε περισσότερη σημασία. Για να μην αναφέρουμε το ότι ξετρελαίνεται για τη γεύση του δέρματος σας.

Αν δε σας αρέσει αυτή η συμπεριφορά του, τότε η εκπαίδευση είναι ο κατάλληλος τρόπος να την σταματήσετε. Αγνοήστε τα φιλιά του και επιβραβεύστε τον, όταν τα σταματάει κι εκείνος. Σταδιακά, θα καταλάβει πως δεν προτιμάτε το τρόπο του αυτό.

 

  1. Το γαύγισμα

 

Μπορεί οι σκύλοι να μην έχουν την ικανότητα της ανθρώπινης ομιλίας. Παρόλα αυτά, διαθέτουν διάφορους τρόπους να επικοινωνήσουν μαζί μας. Το γαύγισμα, λοιπόν, αποτελεί μονάχα έναν από αυτούς.

Σε γενικές γραμμές, κάποιοι σκύλοι είναι πιο επικοινωνιακοί από άλλους, ανάλογα με τη ράτσα και την προσωπικότητα τους.

Επίσης, μπορούν να γαυγίζουν για διαφορετικούς λόγους ή με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, τα περισσότερα κυνηγόσκυλα γαυγίζουν πολύ πιο έντονα, συγκριτικά με τα μικρόσωμα σκυλάκια.

Όπως κι αν έχει όμως, το υπερβολικό γαύγισμα ενός σκύλου αποτελεί ένδειξη άγχους ή βαρεμάρας. Αν το αγνοήσετε, μπορεί να εξελιχθεί σε μια προβληματική συμπεριφορά. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου εκπαιδευτή.

 

  1. Το κεφαλάκι που γέρνει

 

Σας έχει τύχει ποτέ να ζητάτε από τον σκύλο σας να κάνει κάτι και εκείνος να γυρίζει το κεφάλι του προς το πλάι; Μοιάζει σχεδόν σαν να αμφισβητεί όσα του λέτε, ή να μην καταλαβαίνει λέξη από όλα αυτά!

Η αλήθεια είναι πως πράγματι, δεν καταλαβαίνει. Έτσι, μπορεί να περιστρέφει ελαφρώς το κεφαλάκι του, προκειμένου να δει ή να ακούσει καλύτερα όσα διαδραματίζονται μπροστά του.

Προσέξτε όμως. Εάν παρατηρήσετε πως αδυνατεί να επαναφέρει το κεφάλι του στην αρχική του θέση, ίσως αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο σας, ώστε να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει.

 

  1. Η κατανάλωση κοπράνων

 

Είναι ένα από τα πιο αηδιαστικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένα σκυλί. Παρόλα αυτά, η κοπροφαγία των σκύλων φαίνεται να είναι αρκετά συνηθισμένη.

Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για τα βαθύτερα αίτια της συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Οι κυριότερες αφορούν κάποιο φυσικό ένστικτο των σκύλων ή ένα σημάδι πως είναι άρρωστος ή αγχωμένος.

Όποια κι αν είναι η αιτία όμως, δεν παύει να αποτελεί μια ενοχλητική συμπεριφορά. Πέρα από αυτό, δεν είναι και ό,τι πιο υγιεινό. Με την εξειδικευμένη εκπαίδευση, μπορείτε να την αποβάλλετε.

 

  1. Το λαχάνιασμα

 

Γενικά, τα σκυλιά λαχανιάζουν για να ανακουφιστούν από την υψηλή θερμοκρασία. Είναι απόλυτα φυσιολογικό αν σκεφτείτε πως δεν ιδρώνουν όπως οι άνθρωποι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, δεν είναι αρκετό. Έτσι, συνίσταται να προστατεύετε πάντοτε το κατοικίδιο σας και να κρατάτε το χώρο σας όσο το δυνατόν πιο δροσερό, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι σκύλοι όμως λαχανιάζουν και λόγω του άγχος ή του φόβου που αισθάνονται. Τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απομακρύνετε το δικό σας από την κατάσταση ή το περιβάλλον που του προκαλεί αυτά τα συναισθήματα.

 

Συνοψίζοντας, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως οι γάτες είναι πιο περίεργες από τους σκύλους. Ο μύθος όμως καταρρέει, μιας και οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι παρουσιάζουν εξίσου ορισμένες αλλόκοτες συμπεριφορές.

Το σημαντικότερο όλων είναι πως εσείς γνωρίζετε καλύτερα το κατοικίδιο σας. Επομένως, αν παρατηρήσετε κάποια απότομη αλλαγή στην συμπεριφορά του, καλό είναι να συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρο σας ή κάποιον άλλον ειδικό.

 

Το παραπάνω άρθρο έχει επιμεληθεί η ομάδα του Allaboutpets.gr.

Ευχαριστούμε θερμά το Edessa News για την φιλοξενία!