Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας κατά τους τελευταίους μήνες, είχε επανειλημμένα παρέμβει προς τις Διοικήσεις των νοσοκομείων ζητώντας επείγουσα ενίσχυση των παθολογικών κλινικών με προσλήψεις μόνιμων ειδικών παθολόγων και νοσηλευτών. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας ήταν προ των πυλών και με βάση τις εισηγήσεις του Διευθυντή της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Γιαννιτσών είχαμε ζητήσει την άμεση πρόσληψη με επείγουσες διαδικασίες τουλάχιστον τριών επιπλέον παθολόγων.
Από την έναρξη της πανδημίας απαιτούσαμε να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών που ερήμωσαν τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία. Να σταματήσουν να μετακινούν αναγκαστικά με εντέλλεσθε γιατρούς από τα υποστελεχωμένα τμήματα των νοσοκομείων προς άλλα τμήματα που καταρρέουν διότι οι μετακινήσεις υπονομεύουν σοβαρά τη λειτουργία τους.
Από τον Μάρτιο του 2020 καλούμε την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και τις δομές υγείας του ιδιωτικού τομέα (κλινικές, μαιευτήρια) μαζί με όλο το προσωπικό, για να αντέξουν τα νοσοκομεία και οι παθολογικές κλινικές. Η κυβέρνηση πεισματικά αρνείται.
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας 11 μήνες πριν, σε συνάντηση της με τον Πρωθυπουργό στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, είχε καταγγείλει την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα νοσοκομεία της περιοχής κατά το περσινό φθινόπωρο και είχαμε επιδώσει Υπόμνημα με τα αιτήματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας του νομού. Καμία απάντηση δεν λάβαμε. Σήμερα στην αιχμή του τέταρτου κύματος, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση και οι παθολογικές κλινικές στα πρόθυρα της διάλυσης.
Στα πλαίσια της παθολογικής κλινική του νοσοκομείου Γιαννιτσών λειτουργούν τρία τμήματα νοσηλευόμενων (τμήμα ασθενών με covid-19, τμήμα ασθενών με πιθανή covid-19 και τμήμα μη-covid-19 ασθενών) και δύο τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ υπόπτων για covid-19 και ΤΕΠ μη-covid-19 περιστατικών). Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στα τρία τμήματα αγγίζει πλέον τους 100 και η ροή των περιστατικών στα ΤΕΠ είναι συνεχής. Με ευθύνη της παθολογικής κλινικής λειτουργεί ογκολογικό τμήμα, από το οποίο εξαρτώνται 400 και πλέον ασθενείς, το post- covid-19 ιατρείο παρακολούθησης ασθενών που υποφέρουν από επιπλοκές της νόσου και το διαβητολογικό ιατρείο στο οποίο παρακολουθούνται τουλάχιστο 1000 ασθενείς. Όλη αυτή η δραστηριότητα στηρίζονταν σε μία δύναμη μόλις έξι μονίμων ειδικών και ενός επικουρικού. Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι σοβαρότατες. Οι εργαζόμενοι της κλινικής δίνουν εδώ και 21 μήνες μία μάχη πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.
Όπως έχουμε ήδη καταγγείλει η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Έδεσσας, κάτω από την ασφυκτική πίεση του πρώτου χρόνου της πανδημίας, οδηγήθηκε τους τελευταίους μήνες σε κατάρρευση και λειτουργεί πλέον με έναν (!!!) μόλις ειδικό, που καθημερινά έχει την ευθύνη για 60 και πλέον συνολικά νοσηλευόμενους ασθενείς και επιπρόσθετα έχει την ευθύνη της λειτουργίας και των δύο ΤΕΠ.
Η απόφαση πριν λίγες μέρες για νέα αναγκαστική μετακίνηση δύο στελεχών της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Γιαννιτσών για να μπαλωθεί όπως-όπως η απερίγραπτη κατάσταση στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Έδεσσας, οδήγησε σε αποδιοργάνωση την παθολογική κλινική του νοσοκομείου Γιαννιτσών. Υποχρέωσε σε παραίτηση τον Διευθυντή της και έτσι απέμειναν τρεις μόλις γιατροί, αφού από τους επτά ειδικούς παθολόγους, δύο τελούν υπό παραίτηση και δύο μετακινούνται αναγκαστικά.
Προειδοποιούμε: Η απόφασή για αναγκαστική μετακίνηση των δύο παθολόγων στο νοσοκομείο της Έδεσσας, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας του νοσοκομείου Γιαννιτσών, υπάρχει ο κίνδυνος αλυσιδωτών αντιδράσεων και νέων παραιτήσεων, απειλείται η λειτουργία του ογκολογικού τμήματος, υπονομεύεται η λειτουργία του διαβητολογικού και του post- covid-19 ιατρείου.
Παρά την γενική κατακραυγή για την απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες δομές υγεία, παρά το ότι το αίτημα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού με αξιοπρεπείς αποδοχές και συνθήκες εργασίας, αποτελεί πλέον απαίτηση του λαού της περιοχής, όπως έδειξαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις και ο συντονισμός των φορέων του τελευταίου διαστήματος, το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν, επιμένει να αρνείται να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, αρνείται να προχωρήσει σε άμεση μισθολογική αποκατάσταση, διατηρεί τους γιατρούς του δημοσίου συστήματος υγείας εξαντλημένους, φτωχοποιημένους, σε απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, περιφερόμενους με αναγκαστικά εντέλλεσθε, στη λογική μιας «αναδιανομής» της υποστελέχωσης και των τραγικών συνθηκών λειτουργίας των τμημάτων.
Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που κωφεύει στα αιτήματα των υγειονομικών και του λαού της περιοχής, νομοθετεί νέα, επικίνδυνα για την υγεία του λαού, μέτρα. Πριν λίγα 24ωρα, σε νόμο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πέρασε εγκληματική, αντιεπιστημονική, τροπολογία (άρθρο 93) με την οποία νομιμοποιεί τη διακομιδή διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών ακόμη και από ειδικευόμενους γιατρούς εντελώς άσχετης με την εντατικολογία ειδικότητας.
Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ανοχής ή αναμονής. Πρέπει να μπει φρένο ΤΩΡΑ σε αυτήν την εγκληματική, την επικίνδυνη για την υγεία του λαού της περιοχής πολιτική.
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας καλεί τους εργαζόμενους, τους συλλόγους και τα σωματεία, τους συνδικαλιστές, τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής, σε σύσκεψη στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στα Γιαννιτσά, το Σάββατο, 13 Νοέμβρη στις 11:00 π.μ., με την τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας, για να σχεδιάσουμε εκεί τα αγωνιστικά μας βήματα για να απαιτήσουμε:
- Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις. Να ανακληθούν άμεσα οι μετακινήσεις των δύο παθολόγων και όσες άλλες είναι σε ισχύ και να επιστρέψουν οι γιατροί στις δομές όπου εργάζονται.
- Καμία συγχώνευση/ μετακίνηση κλινικής ή τμήματος των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών. Αποφασιστική ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του νομού.
- Να τεθεί στην απόλυτη διάθεση του κράτους υποχρεωτικά και άνευ όρων το σύνολο των δομών και του υγειονομικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα υγείας και να ενταχθεί σε ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
- Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων. Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι συνάδελφοι μας που είναι σε αναστολή.
- Επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Πληρωμή όλων των αναδρομικών. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
- Επαρκή στελέχωσή του ΕΚΑΒ με μόνιμο ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτές κλπ, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Όχι στη διακομιδή διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών από ειδικευόμενους γιατρούς.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ
Αποστολίδης Χαράλαμπος
πλειοψ. μέλος ΔΣ ΕΝΙΠ
|