Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του για ίδρυση δημόσιου αγροτικού ΙΕΚ στην Πέλλα, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Καθ. Σ. Χαρουτουνιάν, με την οποία μετέφερε το αίτημα των πολιτών και των φορέων της Πέλλας και ζήτησε να εξεταστούν όλες οι πτυχές μιας τέτοιας προοπτικής με έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα για την περιφερειακή ενότητα.

Ο Λάκης Βασιλειάδης κοινοποίησε επίσης την Κοινοβουλευτική Ερώτηση με ΑΠ:1145/12-11-2021 την οποία είχε καταθέσει στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και επιστολή εκπροσώπων της Δημοτικής Ενότητας Κρύας Βρύσης προς τον ΕΛΓΟ, την οποία είχε καταθέσει ως Αναφορά στη Βουλή με τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Πρόθεση του Βουλευτή είναι να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων, της Αυτοδιοίκησης, του ΣΕΑΣ Πέλλας, των Επιμελητηρίων, αγροτικών συλλόγων και φορέων πολιτών ώστε να βρεθεί η βέλτιστη για την Πέλλα λύση.

 

Δείτε τη σχετική Ερώτηση εδώ https://bit.ly/3HTmc9b

Δείτε τη σχετική Αναφορά εδώ https://bit.ly/3DUR9HO

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον Πρόεδρο του ΔΣ του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, Καθ. Σ. Χαρουτουνιάν

Θέμα: Ίδρυση Δημόσιου Αγροτικού ΙΕΚ στην Πέλλα

 

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος λειτουργούν 6 νέο-ιδρυθέντα Αγροτικά Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) σε ισάριθμες περιφερειακές ενότητες της χώρας με 7 ειδικότητες συναφείς με τα στοιχεία παραγωγής και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας των περιοχών. Η ίδρυση και λειτουργία των εν λόγω μονάδων είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η περιφερειακή ενότητα Πέλλας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε παραγωγή αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, ενώ ειδικά στην περίπτωση της δενδροκαλλιέργειας κατέχει την πρώτη θέση. Επιπλέον, ο πρωτογενής τομέας συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό στην οικονομία της Πέλλας και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δραστηριοποιείται στους κλάδους της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης και συναφών επαγγελμάτων.

Με την παρούσα επιστολή σας μεταφέρω το διαχρονικό αίτημα των κοινωνικών εταίρων της Πέλλας για ίδρυση Αγροτικού ΔΙΕΚ στην περιφερειακή ενότητά μας.

Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στην ανάπτυξη, ποσοτικά και ποιοτικά, του πρωτογενούς τομέα, όσο και στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση των πολιτών, καθώς η Πέλλα είναι από τις ελάχιστες -αν όχι η μοναδική- περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δεν λειτουργεί δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον, υπάρχουν υποδομές ιδιοκτησίας του Δημοσίου, αλλά και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ συγκεκριμένα, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη στέγαση του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Προσωπικά, έχω καταθέσει μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης & Τροφίμων, την οποία και σας κοινοποιώ. Σας κοινοποιώ επίσης ενδεικτική επιστολή εκπροσώπων της Δημοτικής Ενότητας Κρύας Βρύσης με σχετική επίσημη πρόταση. Σας ζητώ να εξετάσετε την προοπτική αυτή, καθώς και τυχόν άλλες προτάσεις που ενδεχομένως έχετε ήδη ή θα ακολουθήσουν από άλλους τοπικούς φορείς, βάσει των αναγκών και των προτεραιοτήτων του οργανισμού. Οι κοινωνικοί εταίροι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ΣΕΑΣ Πέλλας, τα Επιμελητήρια, αγροτικοί σύλλογοι, είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν στη σχετική συζήτηση.

Παραμένω στη διάθεσή σας με οποιοδήποτε τρόπο να συνδράμω προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Με εκτίμηση,

Λάκης Βασιλειάδης

Βουλευτής Πέλλας»