Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά την αθώωση, ελλείψει δόλου, του πρώην Δημάρχου, κ. Γιάννη Σόντρα, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της απιστίας, ένα αμιγώς οικονομικό έγκλημα. Μίας δίκης που πραγματοποιήθηκε χωρίς δύο από τους βασικούς συντελεστές της, τον ταμία που δυστυχώς δεν είναι πια ανάμεσά μας και τον ορκωτό λογιστή, που παραδόξως δεν εμφανίστηκε!

Είναι αστείο το γεγονός ότι κάποιοι, στον απόηχο της αθωωτικής απόφασης, προσπάθησαν να μας κατηγορήσουν για πολιτική δίωξη του κ. Σόντρα, ξεχνώντας το ιστορικό της υπόθεσης και αγνοώντας ότι αναφέρονται σε πολίτες με μνήμη και όχι σε χρυσόψαρα. Άλλωστε η πράξη μας αυτή, δηλαδή της καταγγελίας του ελλείματος, δεν αποτελούσε δυνατότητα επιλογής, αλλά επιβαλλόταν από τον νόμο.

Για τον λόγο αυτό θεωρώ υποχρέωσή μου να τοποθετηθώ δημόσια για το θέμα και να αποκαταστήσω την αλήθεια, που διαστρεβλώθηκε βάναυσα τις τελευταίες ημέρες.

Είναι σίγουρο ότι αυτή η αθωωτική απόφαση δεν φέρνει πίσω τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ και πλέον που λείπουν από το ταμείο του Δήμου Έδεσσας και δεν απαντάει στο ερώτημα που έχουν πάει αυτά τα χρήματα! Διότι η «άτακτη διοίκηση» και η «αμελής συμπεριφορά», εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο εισαγγελέας της έδρας, δεν επαρκούν για να καθησυχάσουν τους δημότες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι λείπουν χρήματα από το ταμείο του Δήμου! Για παράδειγμα, αν υπήρχαν τα χρήματα αυτά, θα αντιστοιχούσαν στην κατασκευή δύο καινούριων γηπέδων ή σε δύο αποκαταστάσεις του Κανναβουργείου!

Δυστυχώς, το έλλειμμα δεν είναι «λογιστικό» όπως γράφτηκε σε μερίδα του τύπου που αναπαρήγαγε άκριτα την ανακοίνωση του κ. Σόντρα. Το ταμειακό έλλειμμα είναι πραγματικό, δηλαδή όταν παραλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Έδεσσας πολύ απλά τα λεφτά έλλειπαν από το ταμείο! Η διαπίστωση αυτή δεν είναι δική μας, αλλά αποτελεί το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Οικονομικών Επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομικών, που διενήργησαν ανεξάρτητους μεταξύ τους ελέγχους με το ίδιο αποτέλεσμα: λείπουν λεφτά από το ταμείο! Όχι λίγα λεφτά, αλλά πλέον των 4,5 εκατομμύριων ευρώ.

Αυτό το πραγματικό ταμειακό έλλειμα λοιπόν, πλέον των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνδυασμό με τα 12 εκατομμύρια ευρώ χρέη, που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες διοικήσεις των πρώην Δήμων Έδεσσας και Βεγορίτιδας, ήταν οι αιτίες για να ζήσουμε την ντροπιαστική διαδικασία δέσμευσης του ΑΦΜ του Δήμου Έδεσσας και της παρακράτησης του 50% των εσόδων του Δήμου Έδεσσας μέχρι να καταφέρουμε να ξεχρεώσουμε τα χρέη που παραλάβαμε προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία! Αν προσθέσουμε την μοναδική για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα της χώρας πρακτική των μεταχρονολογημένων επιταγών, τις προκαταβολές με απλές αποδείξεις, για τις οποίες υποτίθεται ότι δεν γνώριζε ο Δήμαρχος και τους εργολάβους που αναζητούσαν μέσω της δικαστικής οδού τα χρήματά τους από έργα που έγιναν χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, τότε όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για «πολύ άτακτη διοίκηση».

Το σίγουρο είναι ότι με την αναζήτηση των ευθυνών και των χρημάτων που λείπουν ακόμα και σήμερα από το ταμείο του δήμου, ως διοίκηση πράξαμε το αυτονόητο. Όπως αυτονόητο για μένα είναι να έχω καθημερινό έλεγχο του ταμείου, γιατί δεν θέλω να ρίξω τις ευθύνες σε άλλους.

Σας κοιτώ στα μάτια, είμαι όπως πάντα ειλικρινής μαζί σας και σας δηλώνω πως θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας με απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και τους δημότες.

 

 

Δημήτρης Γιάννου

 

 

 

Δήμαρχος Έδεσσας