Μεγάλη δικαίωση για τον Δημοτικό Σύμβουλο Έδεσσας Βαγγέλη Θωμά, αποτελεί η ανάκληση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του τέλους άρδευσης στην Κοινότητα Βρυττών για την περίοδο του έτους 2019. Να σημειωθεί ότι η χρέωση των αρδευτικών τελών στα Βρυττά για το 2019 πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις ώρες άρδευσης του έτους 2020, καθώς ο αριθμός των παραγωγών που αρδεύουν από αυτές τις γεωτρήσεις είναι ο ίδιος.

Η απόφαση ανάκλησης λήφθηκε μετά από προσφυγή του συμβούλου της αντιπολίτευσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

Ο Βαγγέλης Θωμάς, μέλος της παράταξης «Κοινωνία σε Κίνηση», είχε διατυπώσει επανειλημμένως τις αντιρρήσεις του και είχε εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις για το θέμα του τέλους άρδευσης στους αγρότες- παραγωγούς της κοινότητας των Βρυττών αφού αυτά δεν είχαν χρεωθεί όπως προβλέπεται από τον κανονισμό άρδευσης λόγω του ότι για την αρδευτική περίοδο 2019 δεν υπήρχαν τα στοιχεία για να γίνει η ανάλογη χρέωση. Όπως υποστήριξε στις συνεδριάσεις των οργάνων στο Δήμο Έδεσσας αλλά και στην προσφυγή του στην Αποκεντρωμένη, υπήρξαν ολιγωρίες τόσο από τους υπηρεσιακούς προάγοντες, όσο και από την Διοίκηση του Δήμου Έδεσσας, καθώς ο υδρονομέας που ορίστηκε για τις παραπάνω δημοτικές αρδευτικές γεωτρήσεις της Κοινότητας Βρυττών, δεν κατέγραψε τις ώρες άρδευσης κάθε δικαιούχου και γενικά δεν παρείχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να συνταχθεί ο βεβαιωτικός κατάλογος άρδευσης από την αρμόδια υπηρεσία για την συγκεκριμένη αρδευτική περίοδο (2019). Τα όργανα του Δήμου Έδεσσας, ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, αν και γνώριζαν το γεγονός αυτό, δηλαδή, της μη καταγραφής των ωρών άρδευσης από τον υδρονομέα και της μη παροχής στοιχείων εκ μέρους του για την σύνταξη του βεβαιωτικού καταλόγου άρδευσης 2019, δεν έπραξαν τίποτα.

 

Για το λόγο αυτό ο κ. Θωμάς προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητώντας «να ανακληθεί η με αριθμό  277/01-10-2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Έδεσσας ως μη νόμιμη, καθώς δεν εδράζεται σε άρθρο του Κανονισμού Άρδευσης του Δήμου Έδεσσας,  όπως έχει ψηφιστεί από το Δ.Σ. και ισχύει.». Παράλληλα, ζήτησε «να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι και να αποδοθούν πειθαρχικές ευθύνες, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραλείψεις και ολιγωρία από την Διοίκηση του Δήμου Έδεσσας».

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, με έγγραφό της στις 25/10/21 ζήτησε στοιχεία για να εξεταστεί η εν λόγω προσφυγή. Είναι δε ιδιαίτερα σημαντική η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του Δήμου Έδεσσας, Χρυσούλας Πέτκου, στις 8 Νοεμβρίου,  σύμφωνα με την οποία η απόφαση αυτή (χρέωση των αρδευτικών τελών στην Κοινότητα Βρυττών για το 2019) «είναι εσφαλμένη και στερείται νόμιμης νομικής βάσης διότι ο τίτλος βεβαίωσης που θα στηριχθεί σε αυτή την απόφαση δεν θα είναι νόμιμος».

Σε όλο αυτό το πλαίσιο, σε συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021 προχώρησε στην ανάκληση της απαράδεκτης απόφασής της καθώς τα μέλη της συντάχθηκαν και υιοθέτησαν ουσιαστικά τις ενστάσεις και αντιρρήσεις του Βαγγέλη Θωμά.

 

Δήλωση του Βαγγέλη Θωμά

 

Σχετικά με την εξέλιξη αυτή ο Δημοτικός Σύμβουλος έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Όπως οφείλω να λειτουργώ μέσα από τον θεσμικό μου ρόλο για τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων της Διοίκησης του Δήμου μας, προσέφυγα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης για μια κατάφορη αδικία που είχε τελεστεί σε βάρος συνδημοτών μας παραγωγών των Βρυττών. Νοιώθω δικαιωμένος από την εξέλιξη αυτή αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Σημασία έχει ότι θα αποκατασταθεί η νομιμότητα και η αδικία σε βάρος συμπολιτών μας μετά από δικές μου πρωτοβουλίες και των συναδέλφων μου της ΄΄Κοινωνία  σε Κίνηση΄΄. Στην παράταξή μας λειτουργούμε και θα εξακολουθούμε να λειτουργούμε με βάση τα συμφέροντα του Δήμου και των συνδημοτών μας, να ελέγχουμε την Διοίκηση και να αποκαλύπτουμε τα κακώς κείμενα -όπως οφείλουμε άλλωστε- ασκώντας απλά το καθήκον μας».