Μπροστά στην έξαρση της πανδημίας και την κορύφωση του 4ου κύματος, τα κρούσματα σε όλη την χώρα αλλά και στα σχολεία, τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς, συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Μόνο την τελευταία εβδομάδα (22/11-28/11) είχαμε πάνω από 10 χιλιάδες κρούσματα στις ηλικίες από 4 έως 18 ετών, ενώ σχεδόν το 25% των κρουσμάτων το τελευταίο δίμηνο είναι μαθητές.
Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγιεινή και την ασφάλεια στα σχολεία, ικανοποιώντας τα αιτήματα των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά με τα πρωτόκολλα που εφαρμόζουν έχουν μετατρέψει τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.
Βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ, οι μαθητές που αποτελούν «στενές επαφές» επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 θα πρέπει, σε περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι, να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικούς εργαστηριακούς ελέγχους (rapid test) σε διάστημα επτά ημερών. Ωστόσο, σε περιοχές, όπου δεν υπάρχουν δημόσιες δομές ή συνεργεία του ΕΟΔΥ που να διενεργούν διαγνωστικούς ελέγχους, οι οικογένειες των μαθητών επιβαρύνονται με το κόστος της διενέργειάς τους σε ιδιωτικά εργαστήρια.
Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα παραδείγματα από το Νυδρί της Λευκάδας, τη βόρεια και τη νότια Κέρκυρα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου οι γονείς των μαθητών με την έξαρση των κρουσμάτων, πληρώνουν 100 και 150 ευρώ τη βδομάδα για τα τεστ των παιδιών τους.
Ερωτάται η κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση έτσι ώστε:
- Να υπάρχουν μόνιμα κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε κάθε δήμο και κάθε κέντρο περιοχής, ώστε να εξυπηρετούνται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και να μην αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για την διενέργεια των διαγνωστικών τεστ. Παράλληλα, να διενεργούνται περιοδικά, μαζικά δωρεάν τεστ σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς, τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους στα σχολεία από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.
- Να ενισχυθεί ο δημόσιος και δωρεάν καθολικός εμβολιασμός, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, ειδικά στις νεότερες ηλικίες, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Να παρθούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αραίωση των μαθητών ανά τάξη, επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών, έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κλπ.
- Να δοθεί άδεια ειδικού σκοπού για όλους τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Ο Βουλευτής
Δελής Γιάννης