Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 στο Λουτράκι Αριδαίας η εκδήλωση «ΔΕΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΛΛΙΩΣ | Για έναν βιώσιμο τουρισμό στην Κεντρική Μακεδονία» από τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Λίζα Αβραμίδου – Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την Παράταξη Οικολογία – Πράσινη Λύση και ο Χρήστος Δημητριάδης – Εκδότης και Αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Νέα της Πέλλας». Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι Δημήτρης Βασιλειάδης – Επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Interview», που παρουσίασε τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης περί βιώσιμου τουρισμού «Δες τον τουρισμό αλλιώς», Γρηγόρης Τάσιος – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Άγγελος Ζαμάνης – CEO της εταιρείας Domaine Agrovision, και Αλέξανδρος Μυλωνάς – Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Αριδαίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δομήνικος Κ. Χρυσίδης – Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των ΟΠ, Οργανωτικός Γραμματέας του Μεσογειακού Δικτύου των Ευρωπαίων Πράσινων.

Συμμετείχαν μεταξύ άλλων με παρεμβάσεις τους οι: Δημήτρης Γιάννου – Δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Μπίνος – Δημοτικός Σύμβουλος, τ. Δήμαρχος Αλμωπίας και Νίκος Παρούτογλου – Δημοτικός Σύμβουλος Αλμωπίας, Επικεφαλής του Συνδυασμού «Αλμωπία Ψηλά», ενώ βίντεο-χαιρετισμό απεύθυνε και η Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Ο τουρισμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς τομείς στην Ελλάδα, με συνολική συμμετοχή στο ΑΕΠ και στην απασχόληση που ξεπέρασε προ πανδημίας το 21%. Η έλευση της υγειονομικής κρίσης έφερε πρωτόγνωρες αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία μας, αναδεικνύοντας όμως και ευκαιρίες για νέα ξεκινήματα – ο τουρισμός δεν αποτελεί εξαίρεση, επηρεάστηκε και έγινε ακόμη πιο σαφές οτι πρέπει να τον δούμε αλλιώς.

Όταν αυτό που «πουλάει» ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι κυρίως φυσικό περιβάλλον, πρέπει να γίνει ευρέως κατανοητό ότι το το κέρδος είναι αδύνατο να υπάρξει μια αρμονική σχέση με τη φύση. Επιπλέον, μεταξύ των νέων της Ευρώπης, η στροφή στον εναλλακτικό τουρισμό και στην εναλλακτική μετακίνηση αποτελεί τα τελευταία χρόνια σταθερή επιλογή. Για να κρατήσουμε ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προτέρημα, ο τουρισμός πρέπει να ξανασχεδιαστεί όχι μόνο εθνικά, αλλά και περιφερειακά, και με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα του κάθε τόπου.

Ας μην περιμένουμε, όμως, τα πάντα από τους άλλους και από το κράτος. Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και εμείς οι ίδιοι, μέσα από την συστηματική και πρωτότυπη ανάδειξη της φύσης, της τοπικής ιστορίας και πολιτισμικής παράδοσης, την σύνδεση τοπικής παραγωγής και αγοράς, και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Έτσι, θα τονώσουμε τις τοπικές αγορές, θα συμβάλουμε στη δημιουργία νέων, καινοτόμων και πράσινων θέσεων εργασίας, θα διασφαλίσουμε την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, ενώ παρράλληλα θα χτίσουμε αντοχές απέναντι στην κλιματική κρίση.

H εκδήλωση δεν ήταν μια μεμονωμένη παρέμβαση, αλλά η αρχή ενός κύκλου παρεμβάσεων του δομημένου διαλόγου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ που θα συνεχιστεί το 2022, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και την κοινωνία των πολιτών, δηλαδή όλους/ες όσους/ες δουλεύουν σκληρά 365 μέρες τον χρόνο για να παραμείνει η Ελλάδα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Αρωγό στις προσπάθειές των ΟΠ είναι το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, που πρόσφατα υιοθέτησε ψήφισμα περί βιώσιμου τουρισμού με έμφαση στη Μεσόγειο.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την καθημερινή εφημερίδα τα «Νέα της Πέλλας», ως χορηγό επικοινωνίας και μεταδόθηκε ζωντανά από το Avena.gr. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=9RKAhZrmbWU

Η Περιφερειακή Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας
των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ