Σε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, παρέστη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έπειτα από πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο στα 94 χρόνια του και η ευρωπαϊκή οικογένεια τον τίμησε για τη μεγάλη προσφορά του στην ενωμένη Ευρώπη ως έναν από τους κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, ως «μεγάλου οραματιστή της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «ο Πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν έμεινε στην Ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους ηγέτες, ως ένας από τους αρχιτέκτονες της σύγχρονης ευρωπαϊκής οικογένειας, ως ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της Αυτοδιοίκησης, καθώς υπήρξε μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, κι ως ένας πραγματικός φιλέλληνας, που συνέβαλε τόσο στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, όσο και στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ρόλος του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας ήταν καταλυτικός. Θα τον θυμόμαστε πάντα για την παιδεία του, τον πολιτικό πολιτισμό του, το ήθος, την αποφασιστικότητά του και την ισχυρή πίστη στις ιδέες του. Ως Έλληνες δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη συμβολή του στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ε. Μακρόν και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ντ. Σασόλι για την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν έναν άνθρωπο που μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε ένθερμος υποστηρικτής των αξιών της ενωμένης Ευρώπης. Θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό μου η δική του φράση: ‘Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι σαν παιδί χωρίς πιστοποιητικό γέννησης’».

European Tribute to President Valery GISCARD d’ESTAING

Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν συνέδεσε το όνομά του με τη διεύρυνση της πρώην ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ, στη βάση της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, των κοινών αξιών και της δημιουργίας μιας ισχυρής, ανοιχτής, ενιαίας Ευρώπης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δημοκρατία.

Στην τελετή παρέστη η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και οι Πρόεδροι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ, της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο Ντε Σόουζα και της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και η Πρώτη Αντιπρόεδρος και Υποψήφια Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρεμπέρτα Μετσόλα.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Τζιτζικώστας είχε συνομιλίες με τους κ.κ. Μακρόν, Σταϊνμάιερ, καθώς και με τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.