Αξιότιμη κυρία, Αξιότιμη κύριοι,

Όπως σας είναι γνωστό από την από 17/9/2021 επιστολή μας αλλά και από τις δια ζώσης συναντήσεις που πραγματοποίησε η Διοίκηση του Σωματείου μας και του Εργατ/ικού Κέντρου Πέλλας  με εσάς, οι εργαζόμενοι του κλάδου μας που είναι απασχολούμενοι εργάτες σε μεταποιητικές Βιομηχανίες, κονσερβοποιία, Διαλογήτηρια, ψυγεία, συσκευαστήρια κ.λ.π. αγροτικών προϊόντων  δεν  πραγματοποίησαν το όριο των 100 ημερομισθίων για να λάβουν το επίδομα ανεργίας λόγο των συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων (παγετών- χαλαζοπτώσεων) που έπληξαν την Πέλλα και τους όμορους νομούς  με αποτέλεσμα να μειωθεί η αγροτική παραγωγή  που αποτελεί την ά υλη για τις επιχειρήσεις που απασχολούνται οι εργαζόμενοι του κλάδου μας. Επιπλέον λιγότερα μεροκάματα πραγματοποιήθηκαν και λόγο  της πανδημίας του Κορωνιού και την αναγκαστική καραντίνα σε περιπτώσεις όπου εμφανίζονταν κρούσματα σε χώρους εργασίας.

Για τους παραπάνω λόγους  ζητήσαμε να εφαρμοστεί κατ΄εξαίρεση και φέτος  η ένταξη των εργαζόμενων του κλάδου στο ταμείο ανεργίας με 50 ένσημα. Αίτημα για το όποιο λάβαμε την διαβεβαίωση ότι και δίκαιο είναι και ότι υπάρχει πολιτική βούληση να υλοποιηθεί.

Στις 29 Οκτώβριου ενημερωθήκαμε ότι η  κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στην βουλή με την οποία μειώνονται από 100 σε 50 τα ένσημα για τους εποχικά εργαζόμενους, προκειμένου να πάρουν το επίδομα ανεργίας. Η τροπολογία κατατέθηκε μαζί με τα επισιτιστικά και τουριστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα. Την τελευταία στιγμή, αφαιρέθηκε η φράση «άλλα εποχικά επαγγέλματα» η οποία αφορούσε τους εργαζόμενους σε κονσερβοποιεία, διαλογητήρια κλπ. κατόπιν  παρέμβασης εκπρόσωπου των βιομηχάνων της περιοχής  (γεγονός που μας προκάλεσε πολλά ερωτηματικά για τις παρεμβάσεις των βιομηχάνων σε σχέση με τον τρόπο που  νομοθετεί η  πολιτεία) !

 Η αφαίρεση της επίμαχης διάταξης συνιστά κατάφορη αδικία για τους εργαζόμενους του κλάδου. Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας της συνέπειες των καιρικών φαινομένων αποφάσισε να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα  και τις επιχειρήσεις, όμως δεν βλέπουμε να κάνει το ίδιο με τους εργαζόμενους…

Παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό η απασχόληση των εργαζομένων του κλάδου στα μέσα του Σεπτέμβριου και μόνο το 1/4 είχε απασχόληση τον Οκτώβριο και πολύ λιγότερο τον Νοέμβριο,  ακόμα δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα, και οι εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται  σε απόγνωση νιώθοντας ως κατάφορη αδικία την εξαίρεση τους από την ευνοϊκή ρύθμιση.  Ο χειμώνας,  είναι δύσκολος και βαρύς για τους εργαζόμενους του κλάδου μας που έχουν μειωμένο εισόδημα λόγο των λιγότερων ημερών εργασίας εξαιτίας  των συνθηκών την φετινή σεζόν. Τα νοικοκυριά τους ταλαιπωρούνται από την ακρίβεια σε βασικά είδη διαβίωσης και ήδη έχουν συσσωρεύσει υποχρεώσεις στις οποίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.

Για τους συγκεκριμένους  εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν πληγεί τα μέγιστα  και από την πανδημία του κορονοϊού ζητάμε  άμεσα πρόσθετες και ουσιαστικές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Φτάνει πια ο εμπαιγμός. 

 

ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει την δυνατότητα να λάβουν οι εργαζόμενοι του κλάδου   επιδότηση λόγο ανεργίας κατ εξαίρεση με 50 ημέρες εργασίας αντί των 100, με αναδρομική ισχύει ως προς την ημερομηνία  της απολύσεις τους και χωρίς την προϋπόθεση των 100ημερων  για την προηγούμενη χρονιά αλλά των 50 αφού και η προηγούμενη χρονιά είχε την ιδία ιδιαιτερότητα.

 

Παράλληλα ζητάμε την ένταξη του κλάδου στις ειδικότητες που λαμβάνουν το ειδικό εποχιακό βοήθημα .Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας αν και εποχιακοί, δεν είναι δικαιούχοι του ειδικού εποχιακού βοηθήματος που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ.  

 

Από την διοίκηση του σωματείου

Η Πρόεδρος                                 Η Γεν. γραμματέας

 

Σαλτσίδου Μάρθα                                             Θεοδοσιάδου Κυριακή