Η μνήμη της Δύσης αποκρυπτογραφείται πλέον με τον πιο έντονο τρόπο . Οι λάτρες της διεθνής νομιμότητας απέναντι στην όντος επιθετική συμπεριφορά Πούτιν, ξεχνούν την διαχρονική επιθετικότητα και βαρβαρότητα της Τουρκίας, στην Κύπρο, στην Συρία στο Ιράκ, στην Λιβύη. Λέγοντας μάλιστα πως οι κυρώσεις στην Τουρκία δεν είναι αυτοσκοπός, τότε ρωτούμε , γιατί είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις στην Ρωσία ; Να θυμίσουμε πως όταν ο ΟΗΕ έβγαζε ειδικά ψηφίσματα για την παραβίαση της Τουρκίας στην Κύπρο η Τουρκία προχωρούσε στην Αμμόχωστο μεταφέροντας 40 χιλιάδες κατοχικό στρατο που είναι μέχρι σήμερα εκεί.

Παράλληλά όμως, η Ευρώπη ξεχνάει τα μεγάλα συμφεροντά της στην Ρωσία και χρησμοποιεί τους χρήσιμους ηλιθίους όπως την δική μας κυβέρνηση για να κατοχυρώσει τα δικά της συμφεροντα στην Ρωσία χωρίς όμως να κατανοούν οι της ΝΔ πως Αμερική και Ρωσία προσπαθούν να τελειώσουν την ηγεμονία της Γερμανίας. Η Γερμανία για τον ίδιο λόγο βγάζει μπροστά μικρότερες χώρες για να σώσει την ηγεμονία της, καθώς όποτε ήθελε να «μεγαλουργήσει» κοιτούσε προς Ανατολάς και αυτό το είδαμε προσπαθώντας να εξαρτηθεί ενεργειακά η ευρώπη από την Ρωσία αλλά και με το τότε σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ  . Η Γαλλία όμως, στην διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου καλύπτεται αυτόνομα από την πυρηνική της ενέργεια, σε ποσοστό 82%.  Η Γερμανία αντίστοιχα που προσπαθεί να φέρει τον αγωγό ΝS από την Ρωσία έχει και η ίδια σοβαρά συμφεροντα στην Ρωσία . Η Ελλάδα που καλύπτεται στο 46% από το ρωσικό φυσικό αέριο επιλέγει να υποστηρίξει μαζί και με την υπολοιπη σχεδόν Ευρώπη τις κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία πετώντας έτσι την Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε πως ο μοναδικός χρηματιστηριακός δείκτης που ανέβηκε είναι της Αμερικής. Κερδίζουν όλοι, εκτός από την Ευρώπη που έχει τεράστια συμφέροντα στην Ρωσία και όχι το αντίθετο.

Την ίδια ώρα στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων μιλούν για εναλλακτικές σε περίπτωση διακοπής του 46% του ρωσικού φυσικού αερίου. Η Ελλάδα με τις εναλλακτικές καλύπτεται μόνο για τον Μάρτιο, με το αζερικο αέριο και με τα προγραμματισμένα φορτία LNG που φθάνουν στην Ρεβυθούσα, μέχρι τις 25 Μαρτίου η Μυτιληναίος θα φέρει 250.000 MWh όσο δηλαδή  παρείχε η Ρωσία με ήπιες καιρικές συνθήκες. Επομένως αναγκαζόμαστε να επαναφέρουμε τον λιγνίτη. Αρα τωρα η Ευρώπη και η συνθήκη του Παρισιού μας αφήνουν να  λειτουργήσουμε τις λιγνιτικές μονάδεs ενώ πριν λίγο διάστημα μας ανάγκασαν να σταματήσουμε την λειτουργία τους.  Η κίνηση αυτή μας διασαφηνίζει την αυτάρκεια που η Ελλάδα μπορεί να έχει σε συνδυασμό με τα κοιτάσματα που διαθέτει η χώρα μας. Η ίδια η κυβέρνηση   δεν έχει μεριμνήσει για την αποκατάσταση των μονάδων στην Μεγαλόπολη  και στον Άγιο Δημήτριο οι οποίες δεν λειτουργούν εδώ και καιρό λόγω βλάβης. Σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου  το αμερικανικό LNG καλύπτει μόνο το 20% επομένως ίσως να δούμε να αυξάνονται αδιανόητα ,ακόμη περισσότερο οι τιμές. Και η Ελλάδα να έχει σοβαρό πρόβλημα καθώς εξαρτάται ενεργειακά πολύ περισσότερο σε σχέση με τις μεγάλες ευρωπαικές χώρες.

 

Δήμος ΚυριλίδηςΥποψήφιος Βουλευτής Πέλλας

Μηχανικός Περιβάλλοντος και Γεωτεχνολογίας

ΕΛΛΗΝΕΣΗλίας Κασιδιάρης