Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας καθημερινά είναι ανοιχτά τις παρακάτω ώρες Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή 09.00 π.μ.- 14.00 μ.μ., Δευτέρα και Πέμπτη 10.00 π.μ.- 17.00 μ.μ.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας, με μεγάλη χαρά ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό πως θα παραμένει ανοιχτή και το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου και το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου και Σάββατο 19 Φεβρουαρίου και ώρες λειτουργίας 10:00 με 14:00.
«Ο γύρος του κόσμου σε 60 ταξίδια : που μετατρέπουν τα όνειρά μας σε πραγματικότητα του Αριστείδη Λάμπρου». Λένε ότι ακόμη και το μεγαλύτερο ταξίδι αρχίζει πάντα με ένα πρώτο βήμα. Αυτό όμως δεν είναι η απόλυτη αλήθεια γιατί το οποιοδήποτε ταξίδι αρχίζει πάντα από το μυαλό και την καρδιά του μελλοντικού ταξιδιώτη, καθώς η λαχτάρα και το όνειρο γι’ αυτό που πρόκειται να κάνει, είναι το θεμέλιο του αληθινού ταξιδιού.
«Στη γέφυρα του γαλατά : η Κωνσταντινούπολη του χθες και του σήμερα του Χέιρτ Μακ». Ένας από τους δημοφιλέστερους σύγχρονους ολλανδούς συγγραφείς, ο Χέιρτ Μακ σ’ αυτό το βιβλίο μας προσφέρει ένα πανόραμα της ζωής στην Κωνσταντινούπολη εστιάζοντας στο μικρόκοσμο της γέφυρας του Γαλατά. Οι ιστορίες των ανθρώπων που συναντά στη γέφυρα συνδυάζονται με καθοριστικές στιγμές της Κωνσταντινούπολης και φωτίζουν ζητήματα όπως η σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη και τη Δύση, η γενοκτονία των Αρμενίων, η παρακμή και η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
«Ελληνικό ροκ : ιστορία της νεανικής κουλτούρας από τη γενιά του Χάους μέχρι τον θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου του Μανώλη Νταλούκα». Το μοναδικό βιβλίο που περιγράφει λεπτομερώς την εξέλιξη της νεανικής κουλτούρας στην Ελλάδα, από το τέλος της Κατοχής μέχρι τον θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου. Για πρώτη φορά, συγκεντρώθηκαν τα πιο αξιόλογα δείγματα του μεταπολεμικού νεανικού φαινομένου που ο συγγραφέας ονομάζει κλασικό ροκ και καλύπτει μια περίοδο 45 χρόνων.Το κείμενο είναι γλαφυρό και στηρίζεται σε σπάνια ντοκουμέντα, αλλά και σε περισσότερες από 300 φωτογραφίες που εικονογραφούν τη θαυμάσια περιπέτεια της νεότητας.
«Η βλακεία είναι σοβαρή υπόθεση του Maurizio Ferraris». Η βλακεία δεν κάνει διακρίσεις· μάζες και ελίτ κινδυνεύουν εξίσου από την απροειδοποίητη εμφάνισή της. Ελλοχεύει σε κάθε ανθρώπινη προσπάθεια και μπορεί να πλήξει ακόμη και τα λαμπρότερα πνεύματα. Αφήνει το στίγμα της στην Ιστορία, κρύβεται πίσω από σημαντικά πολιτικά, στρατιωτικά, φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά γεγονότα. Το παράδοξο μάλιστα είναι ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας όχι μόνο δεν την περιορίζει, αλλά, αντίθετα, της δίνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.
«Το αίμα των αθώων : αντίποινα των γερμανικών αρχών κατοχής στη Μακεδονία, 1941-1944 του Στράτου Ν. Δορδανά». Ο Στράτος Δορδανάς ασχολείται διεξοδικά με το ζήτημα των αντιποίνων ή των μέτρων εξιλασμού που εφάρμοσαν οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής σε βάρος των αμάχων της Μακεδονίας την περίοδο 1941-1944, σε μια προσπάθεια να φωτίσει πολλά μικρά, άγνωστα αλλά και μεγάλα γεγονότα που μέχρι τώρα παρέμειναν στο παρασκήνιο του ιστοριογραφικού ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα επιχειρεί να απαντήσει σε πλήθος ερωτήματα για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής -τους στόχους και τις διακυμάνσεις της-, τις επιδιώξεις των πρωταγωνιστών του αντιστασιακού κινήματος, τη σχέση μεταξύ αντιποίνων και αντίστασης, τις εσωτερικές διεργασίες στους κόλπους των αρχών Κατοχής και της ηγεσίας της αντίστασης, τον πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό αντίκτυπο των μέτρων στην ελληνική κοινωνία, τη θέση και τη στάση των αμάχων.
«Μαμά, κόψε το κήρυγμα! (κι εσύ, μπαμπά, επίσης) της Κικής Τζωρτζακάκη». Η παιδαγωγική που προτείνει η συγγραφέας συνδυάζει την επιστημονική γνώση με την πρακτική εφαρμογή της. Με απλό και κατανοητό τρόπο λύνει πολλές απορίες και προσφέρει υποστήριξη, ενθάρρυνση και λύσεις στους γονείς. Αποδεικνύει με επιχειρήματα πόσο εύκολα είναι μερικές φορές αυτά που μας φαίνονταν ακατόρθωτα.
«Εφηβεία : Συμβουλές για γονείς για μια αρμονική συμβίωση με τους εφήβους της Αλεξάνδρας Α. Καππάτου». Η εφηβεία είναι μια ευαίσθητη περίοδος στη ζωή κάθε ανθρώπου, αφού συνεπάγεται συναισθηματικές μεταπτώσεις και αλλαγές που επηρεάζουν με τρόπο καταλυτικό τη μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, πολλοί γονείς συχνά ξεχνούν τη δική τους δύσκολη αυτή φάση και άθελά τους προβάλλουν τα λάθη των δικών τους γονιών στα παιδιά τους. Με ποιον τρόπο λοιπόν θα προσεγγίσετε το παιδί σας; Πως θα του εξασφαλίσετε μια ήπια μετάβαση στον κόσμο των μεγάλων; Πως θα αντιμετωπίσετε τη διαφοροποίηση στη συμπεριφορά του και πως θα αντιληφθείτε τι το απασχολεί; Η έγκριτη ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου δίνει χρήσιμες απαντήσεις σε θέματα-κλειδιά ώστε να κατανοήσετε τους εφήβους.
«Αλεξανδρινό κουαρτέτο του Λόρενς Ντάρελ». Το αριστούργημα του Λόρενς Ντάρελ, ενός από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς του β’ μισού του 20ου αιώνα, είναι ένα ολοζώντανο έργο το οποίο επαινέθηκε όσο λίγα. Τζάστιν, Μπαλτάζαρ, Μαουντόλιβ και Κλέα, τα πρόσωπα που δίνουν το όνομά τους στα βιβλία αυτής της τετραλογίας, διαπλέκονται μεταξύ τους ενώ πέμπτη πρωταγωνίστρια η πόλη της Αλεξάνδρειας, εξωτική και παρηκμασμένη, γεμάτη ομορφιά και γραφικότητα, σύμβολο ενός κόσμου κατεξοχήν ερωτικού.
«Καρτ ποστάλ της Victoria Hislop».
«Μάρτυς μου ο Θεός του Μάκη Τσίτα». Τον λένε Χρυσοβαλάντη και σ’ αυτό το βιβλίο μάς αφηγείται, με πολύ χιούμορ και σουρεαλιστικές πινελιές, την πονεμένη ιστορία του. Είναι πενήντα ετών, αγαθός και θεοσεβούμενος, και ζει στην Αθήνα λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από εργοδότες, κληρικούς, γυναίκες, ακόμα και από την ίδια του την οικογένεια. Είναι άνεργος κι αυτό κάνει το δράμα του διπλό, καθώς όλοι γύρω του έχουν δουλειές και μάλιστα καλοπληρωμένες – βρισκόμαστε στην εποχή της επίπλαστης ευμάρειας. Λατρεύει τις γυναίκες κι ας μιλάει με απόλυτο τρόπο γι’ αυτές, αγαπάει τους συνανθρώπους του κι ας καταφέρεται διαρκώς εναντίον των ξένων… Ο Μάκης Τσίτας γράφει σε πρώτο πρόσωπο για τη ζωή ενός ανθρώπου που παραπαίει ανάμεσα στο μεγαλείο και την κατάντια, στην αγάπη και το μίσος, με μεγάλη διορατικότητα για την κρίση που ενέσκηψε κατόπιν στην Ελλάδα..