ΟΑΕΔ: Μεγάλες αλλαγές στο ύψος, τα κριτήρια αλλά και τη διαδικασία της παροχής επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Στόχος του νομοσχεδίου για την επαγγελματική κατάρτιση και τον ΟΑΕΔ που θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας την Ανοιξη είναι τα επιδόματα ανεργίας να έχουν καλύτερη στόχευση και καλύτερα αποτελέσματα για τους ίδιους τους ανέργους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το σχέδιο κυβέρνησης και υπουργείου Εργασίας προβλέπει:
Α) Την αναπροσαρμογή του τυποποιημένου επιδόματος ανεργίας στο επίπεδο του τελευταίου μισθού. Άρα, η κλιμάκωση του επιδόματος θα συνδέεται με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου, πριν από την απόλυση του. Ουσιαστικά θα συνδέεται με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου και όχι με τον κατώτατο μισθό όπως συμβαίνει σήμερα. Συγκεκριμένα εξετάζεται τους πρώτους έξι μήνες το επίδομα να ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ, όπως έχει προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη. Εν συνεχεία το επίδομα θα μειώνεται σταδιακά, χωρίς όμως να πέσει κάτω από το επίπεδο του σημερινού επιδόματος ανεργίας που ανέρχεται σήμερα σε 407 ευρώ. Σε πρώτη φάση το νέο καθεστώς επιδότησης ανεργίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μικρή μερίδα ανέργων με «δυναμικά» χαρακτηριστικά και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Β) Την παροχή μπόνους σε όσους βρίσκουν δουλειά ενώ είναι άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Ο Οργανισμός που «γλιτώνει» την επιβάρυνση επιβραβεύει τον άνεργο που επανεντάσσεται στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Το ύψος του οποίου ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό.
Γ) Παράλληλα εξετάζεται οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας να παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα κατάρτισης και να λαμβάνουν επίδομα κατάρτισης αντί για επίδομα ανεργίας. Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει ότι εφόσον ο άνεργος είναι εγγεγραμμένος στους καταλόγους του ΟΑΕΔ και λαμβάνει επίδομα, θα πρέπει να είναι και άμεσα διαθέσιμος για να συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης. Στόχος είναι να συνδεθεί το επίδομα με την επαγγελματική κατάρτιση του ανέργου ώστε να ενταχθεί ταχύτερα και πάλι στην αγορά εργασίας και να αμβλυνθεί το φαινόμενο της «ισόβιας ανεργίας».
Δ) Τέλος εξετάζεται η διακοπή του επιδόματος εάν ο άνεργος αρνείται συνεχώς να προσληφθεί σε θέση εργασίας που θα του προτείνονται από τον ΟΑΕΔ.